Szex

A közös házimunka a boldog párkapcsolat titka?

Azok a párkapcsolatok a legboldogabbak, ahol a család fönntartásához szükséges minden teendőt sikerül lényegében megfelezni. Nemzetközi társadalomkutatók Kanada 1986-ból, 1992-ből, 1998-ból és 2005-ből.

A kanadai társadalomban egyelőre még mindig a hagyományos családmodell a leggyakoribb: a férfi valamilyen pénzkereső munkával foglalkozik, a feleség pedig végzi az otthoni, nem fizetetett tennivalókat, beleértve a gyermeknevelést is, ha van gyermek a családban.      
A társadalmi változások azonban itt is megjelentek. Vannak családok, ahol a nő keres többet, vagy a magas fizetésű feleség mellett a férj végzi, a többségében jövedelemmel nem járó háztartási munkát.
Rod Beaujot és Zenaida Ravanera vezetésével a kutatók úgy találták, hogy jelenleg a kanadai társadalom egynegyede viszont kiegyenlített családmodellben él: mind a férj, mind a feleség valamilyen pénzkereső tevékenységet folytat, és a családdal kapcsolatos, jövedelmet nem jelentő, de időt és fáradságot igénylő munkát 40-60 százalékban megosztják.
A részletes kérdőív segítségével végzett, több esztendei kutatás azt bizonyította, hogy azok a legboldogabbak, azok érzik napjaikat a legkellemesebbnek, akik jól megosztott, páros családmodell formájában töltik életüket. Az együttes gyermeknevelés, a közösen végzett házimunka egyaránt fontos tényező a jó közérzet szempontjából.
A kanadai statisztikák szerint a hagyományos családmodellben élők száma évek óta csökken, de még mindig ez a leggyakoribb. A szociológusok véleménye szerint a feladatok megosztásán alapuló, modern családforma a társadalom fejlődése szempontjából is kedvezőbb, mert így mind a férfi, mind a nő szerepe kiegyenlítettebbé válik.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a kiegyenlített életformájú családokban a nők a házasság esetleges felbomlása után sem kerülnek olyan kiszolgáltatott helyzetbe, mint a hagyományos családforma esetén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top