Szex

A pasik is szeretik a virágokat!

A virágkötészet japán művészete az utóbbi évtizedekben női időtöltésnek számított: mostanában azonban egyre több férfi űzi el vele a munkahelyi feszültséget.

Az ikebana, azaz a virágkötészet sajátosan japán művészete körülbelül 500 éves: kezdetben arisztokrata férfiak, és férfi művészek merültek bele, az utóbbi évtizedekben azonban jellegzetesen női elfoglaltságnak számított. Mostanában viszont a férfiak egyre inkább visszahódítják ezt a területet. Mind több és több férfi iratkozik be az ikebana-iskolákba, ahol a természet és az ember harmóniájának megteremtésére törekvő művészettel a munkahelyi feszültséget igyekeznek oldani.

A virágkompozíciók csendben, teljes odaadással és koncentrációval készülnek – ez egyfajta meditációs terápia is azoknak, akik a híresen stresszes szigetországi munkahelyeken dolgoznak (nem véletlen, hogy a japán nyelvben külön kifejezés – karoshi – van arra, ha valaki a túlhajtott munkába hal bele).

„Amikor az óra elkezdődik, általában fáradt vagyok az egész napi munkától” – mondja a 45 éves Koji Takahashi, egy ikebana-iskola hallgatója. „De amikor csak a virágokra és a kompozícióra koncentrálok, érezhetően lelassulok, megnyugszom.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top