Szex

Korhatárhoz kötnék az esküvőt

A társadalmi és vallási sajátosságoknak megfelelően az arab lányok jelentős része számára a szülők választják ki leendő házastársukat, ráadásul ezen frigyek jó része gyakorlatilag még a feleség gyermekéveiben megköttetik. Egy friss felmérés eredményei szerint azonban a szaúdiak többsége támogatná, ha a kormány minimum életkorhoz kötné a lánygyermekek férjhez adását.

A vallási szokásokból eredő társadalmi sajátosságoknak megfelelően Szaúd-Arábiában nem ritka, hogy a negyvenes-ötvenes éveikben járó férfiak alig tíz év körüli lányokat vesznek feleségül, azzal a megkötéssel, hogy a nászéjszakára nem kerül sor, amíg a feleség el nem éri a pubertáskort. A nyugati országok és emberi jogvédők hosszabb ideje kritizálják a gyakorlatot, hogy a szülők – anyagi haszon reményében – még gyermekként férjhez adják lányaikat.

Amikor a férj nagypapa lehetne

A probléma a közelmúltban ismét nagyobb nemzetközi visszhangot kapott, amikor az év elején kiderült, egy 80 éves szaúdi férfi egy 12 éves gyermeklányt vett feleségül mintegy 85 ezer riál (USD 22 ezer) összegű hozományért cserébe. A szaúdi kormány nem sokkal később bejelentette, hogy a gyermekházasságok megakadályozása érdekében olyan jogszabályok bevezetését tervezi, amelyek minimum életkort határoznának meg a házasulandó felekre – elsősorban a lányokra – vonatkozóan. Az elképzelések szerint 16-18 éves kor előtt nem engedélyeznék a házasságkötést.

Mit mond a társadalom?

A YouGovSiraj közelmúltban közzétette felmérése azt vizsgálta, hogy a fenti intézkedés milyen fogadtatásra lelne a társadalom tagjai körében. A több mint 800 megkérdezett válaszai szerint a helyiek 70 százaléka támogatná a minimum életkor meghatározására vonatkozó elképzelést. Nem meglepő módon a nők esetében érezhetően magasabb az elfogadók aránya: körükben 80, a megkérdezett férfiak esetében 67 százalék tartana helyesnek egy ilyen rendelkezést.

Bár a többség támogatná, egy jelentős kisebbség azonban nem tartja elfogadhatónak az elképzelést. Mintegy 28 százalék a kutatás során úgy vélekedett, nincsen szükség ilyen rendelkezésre. A hírek szerint az elképzelésnek egyébként a kormányon belül is vannak ellenzői. A kritikusok attól tartanak, hogy az intézkedés káros hatással lenne az arab társadalom berendezkedésére.

Mit mond a szakértő?

Iman Annab, az YouGovSiraj vezetője szerint a minimum életkor meghatározása két szempontból is pozitív hozadékkal járhatna. Az intézkedések egyrészt javítanák a nők állampolgári jogait az arab országban, másrészt a fizikailag és szellemileg érettebb korban történő házasságkötés jó eséllyel csökkentené a válások és a rosszul működő kapcsolatok számát is.

A szakértő az adatok megbízhatóságára vonatkozóan hozzátette, a kutatás során az online megkérdezés technikáját alkalmazták, amelyek tapasztalataik szerint az olyan szenzitív kérdésekben, mint a vizsgált téma is, ideálisabbnak bizonyulnak. A válaszadók ugyanis könnyebben és őszintébben válaszolnak a kényes kérdésekre, ha nem kell, hogy szemtől szemben álljanak a kérdezőbiztossal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top