Szex

Bízhatsz az online randikban?

Azok, akik az interneten igyekeznek szerelmet találni, időről időre szembe kerülnek a nagy kérdéssel: vajon a társkeresőn megismert emberek azok, akiknek mondják magukat?

Egy új amerikai kutatás, amely több mint 5000 interneten társat kereső bevonásával készült, azt mutatja, hogy az emberek jórészt őszinték az online társkeresésben – legalábbis annyira, amennyire a „való világban” is azok lennének. A tanulmány azt is megmutatta, hogy az online hazugságokban pontosan ugyanannyira vétkesek a nők és a férfiak.

A tanulmányt megelőző német és amerikai kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a nagy közösségi site-ok barátkozni vágyó felhasználói általában a valóságnak megfelelő profilt töltenek fel magukról az oldalakra. De vajon igaz-e ez a társkeresésre is, ahol valamivel nagyobbak az érzelmi tétek?

A kutatás több mint 5000 megkérdezettjének átlagos kora 40 év volt, és közel háromnegyedük a gyengébb nemet képviselte. A kutatók a résztvevők személyiségét is vizsgálták, igyekeztek kideríteni, mennyire neurotikusak, extrovertáltak, vagy épp nyitottak a válaszadók, valamint egy kérdőívvel azt is felmérték, milyen mértékben képesek egy társas élethelyzet kedvéért változtatni a viselkedésükön.

Az eredmények szerint az online társkeresők ügyfelei pontosan annyira hajlandóak a jobb megítélés kedvéért a szebbik arcukat mutatni, mint azok, akik a társkeresés „régimódi” módszereivel próbálkoznak. Vagyis leginkább a személyiség határozta meg az erre való hajlandóságot.  Az is kiderült például, hogy a kalandvágyó és újdonságokra nyitott emberek kevésbé akarnak mások elvárásainak megfelelni, így általában nem hazudtak magukról. Az extrovertált emberek viszont gyakrabban szépítettek előző kapcsolataik történetén, mint a magukat befelé fordulónak vallók – talán épp azért, mert aktívabb volt a múltjuk, mint a másik csoportnak. Érdekes viszont, hogy – bár az idősebbek általában szívesen lódítottak a korukat illetően – a férfiak nagyobb százalékban tagadtak le néhány évet, mint a nők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top