Szex

A szerelmeslevél-írás tízparancsolata

Az érzelmeinket néha könnyebb írásban megvallani. Tavasz lévén megmutatjuk, hogyan írjunk, illetve ne írjunk szerelmes levelet kiválasztottunknak/partnerünknek. A kockázatokért és mellékhatásokért (pl. elaléló kedves) felelősséget nem vállalunk!

1. A megfelelő alkalom

Ne túl gyakran használjuk őket, különben oda a varázs. Az alábbi alkalmak tökéletesek lehetnek érzelmeink ilyetén közlésére: meghódítási/visszahódítási kísérlet, Valentin-nap, születésnap, évforduló vagy hosszabb távú elutazás. Néha persze épp a „csak úgy” tud a legmeglepőbb/leghatásosabb lenni.

A szerelmeslevél-írás tízparancsolata

2. A boríték és a papír

Reméljük, mondani sem kell, hogy SMS-ben vagy chaten nem illik szerelmet vallani. Az e-mail sem tartozik a legromantikusabb megoldások közé, de ha messze van a legközelebbi papírbolt és posta, vagy szeretnénk megspórolni a bélyegköltséget, egynek azért elmegy. Ha borítékot választasz, nem árt, ha olyanra szavazol, amiről lerí, milyen levelet tartalmaz. Ajánlott az egyszerűség: a vörös vagy a rózsaszín igazán nyerő. Némi virágminta tud dobni rajta, de azért ne vigyük túlzásba, és ne csináljunk belőle virágoskertet! A levélpapír kiválasztásánál is fontos az egyszerűség. Legyen minőségi, mivel jó esetben a címzett majd elrakja emlékbe, és nem árt, ha évek múlva sem porlad el a kezei között. Kevésbé jó ízlésű olvasóinknak ajánljuk, hogy a borítékba konfettit vagy csillámport tegyenek, a papírt fújják be a saját parfümjükkel, sőt vörös rúzzsal nyomjanak rá egy csókot. Régimódi beállítottságúak a levél viaszos lepecsételésével is próbálkozhatnak.

A szerelmeslevél-írás tízparancsolata3. Külalak/helyesírás

Szerelmes levelet nem írunk géppel, még akkor sem, ha úgy kezdődik: „Bocs, hogy ezt a levelet géppel írom, de sajnos nagyon ronda a kézírásom.” Vegyük a fáradságot, és próbáljuk meg a lehető legtöbbet kihozni a kézírásunkból. Használjunk margót, netán sorvezetőt, de arra azért figyeljünk, hogy levelünk ne úgy nézzen ki, mint az általánosban leadott tollbamondásaink. Ne firkáljuk át benne a hibákat, inkább kezdjük az egészet újból. Megéri. Ha a helyesírásunk nincs a topon, bármilyen cikinek is érezzük, nézessük át valakivel, mert nincs annál kellemetlenebb, amikor a tárgyról az tereli el a figyelmet, hogy pontos j-vel írtuk a „komoly” szót.

4. Megszólítás/személyesség

Ma már az internetről bármikor letölthetünk akár szerelmeslevél-mintákat is, csak a nevet kell behelyettesíteni, és kész is van, de ezek személytelenségét könnyen kiszúrhatja a címzettünk. Tegyük levelünket minél személyesebbé, sokszor szólítsuk benne a nevén, és bátran hivatkozzunk a tulajdonságaira, sőt a közös élményeinkre. Ha így teszünk, érezni fogja a levélbe feccölt munkát, ami mindig hatásosabb, mint egy CTRL+c/CTRL+v vallomás.

5. A téma: ő

Ez a levél róla, illetve a te iránta táplált érzéseidről szól, szóval a főszereplő ne te legyél, hanem ő. Ha végig magadról írsz, az olyan, mintha ő csak másodlagos lenne a számodra. Nincs rosszabb, mint egy egoista ember által írt szerelmes levél önmagához, amelyet valaki másnak címeztek.

6. Humor

Bármily meglepő, egy szerelmes levélnek sem kell halálosan komolynak lennie. Némi lazasággal, könnyedséggel nemcsak jó benyomást keltesz, hanem szórakoztató is leszel. Idézd fel a legviccesebb emléketeket kettőtökről, mesélj (odaillő) viccet, vagy tálald mondanivalódat egyedi stílusban. Angolul tudóknak itt egy hivatalos stílusban megírt szerelmes levél (kattints ide) és egy rejtvényalapú (katt ide) követendő példaként. Persze azért arra is ügyelj, hogy ne válj Humor Herolddá, és a mondanivalód se vesszen el néhány olcsó vicc között.

7. A szex tabu!

Ha valakivel csak lefeküdni akarsz, és arról írnál, azt nem szerelmes levélnek hívják. Bár ez a tanács elsősorban férfiaknak szól, de ebben a műfajban nem szokás a szexről beszélniük a nőknek sem, hiszen itt az érzelmeinket szokás kifejteni. Ha a levél célja az összejövés, akkor pláne tabu a téma, de ha már hosszabb ideje kapcsolatban álltok egymással, azért pár pikáns mondat nem árthat.

8. Idézetek

Szép dolog a szerelmes vers, de ha mástól származik, akkor nem megtapsolandó teljesítmény. Más versét magadénak beállítani nem fájin dolog, és lebukás esetén minimum egy kiadós veszekedés garantálható. Ugyanez vonatkozik a romantikus dalszövegekre is. Persze ha a leveled megfelelő pontján helyezel el egy idézetet, a hatás erős lehet, de a lényeg, hogy ez csak alátámassza a mondanivalód, ne pedig helyetted mondja ki azt! Ha a címzett nem túl romantikus típus, akkor a kevéssé jó ízléssel kiválasztott szerelmes versek és dalszövegek meghatódás helyett komoly röhögőgörcsöt is okozhatnak.

A szerelmeslevél-írás tízparancsolata

9. Rajz

Ha a rajztehetséged megrekedt az óvodáskori szinten, ezt a témát ne nagyon forszírozd, de ha szorult beléd némi talentum, talán érdemes megpróbálkoznod egy kis animációs tuninggal. A nem túl nagy számban jelen lévő szívecskék és virágok aranyosak is tudnak lenni, ha pedig le tudod rajzolni kettőtöket, és nem sikerül teljesen röhejesre, akár még jól is kijöhetsz a dologból.

10. Aláírás

Talán triviálisan hangzik, de fontos: a címzettnek tudnia kell, kitől kapta a levelet. Ha csak egyszer táncoltál vele a falu diszkójában, nem szerencsés, ha az aláírás csak annyi, hogy Meli, mert ki tudja, hány ilyen keresztnevű lányt ismer. Azt ugye te sem szeretnéd, hogy a te leveleddel más arassa le a babérokat?

Csabai Dorina Esztert, az olvasóvá nevelés szakértőjét kérdeztük arról, a levélírásnak milyen szerepe van a 21. századi kommunikációban.

„Rövid üzenetekből SMS, a levelekből  e-mail, a naplóírásból blogolás lett. Hol vannak már a klasszikus, írásban tett szerelmi vallomások?! Hol vannak a hűtőre mágnesezett üzenetcetlik az »anyu, hozz tejet!« felirattal?! Az első táborozásból írt képeslapok?! Valóban egyre ritkábban gyarapítják a porosodó dobozok tartalmát a kézzel írt vagy gépelt LEVELEK.

A levelezés – mint a kommunikálás egyik módja – ma is létezik, csak másképp. Az SMS esetében néhány esszenciális mondatba kell belesűríteni a magvas mondanivalót. Érdekesség, hogy születnek már mesék 160 karakterben is (www.mesemes.hu). Sűrűn előfordul, hogy egy közös szobában nyitva van három srác három laptopja, és a személyes beszélgetés helyett elektronikus csevegésben bontakoznak ki. A naplóírás igazi gyógyírként hat, ha az ember kiírja magából a fájdalmát. Nem véletlenül tinédzserkorukban tették anyáink az első »kedves naplóm« kezdetű bejegyzést. Ennek az átmeneti időszaknak a testi-lelki változásai mélyen megrengetik a tinik belső világát. Már ebben a korban tapasztalhatjuk az írás jótékony hatásait. A naplóírás (szerencsére) ma is létezik, csak blogolásként folytatja léleksimogató útját. Az írás során letisztulnak a gondolatok. A levél (vagy napló) írója felülemelkedik a problémáján, és immár kívülről szemlélve azt, hamarabb talál rá a megoldásra, könnyebben tud döntést hozni. Az írás során lelki történések indulnak meg, amelyek segítik a belső feszültségek feloldását. Akkor is érdemes időt szánni a levélírásra, ha a levél soha nem kerül kézbesítésre. Mikor az utolsó pont is kikerül az utolsó mondat végére, egy nagy sóhajjal elszáll a feszültség nagy része. Az írás az önkifejezés egyik módja. Nem kell kiváló írónak lennünk ahhoz, hogy levelet írjunk, papírra vetett mondatokban foglaljuk össze gondolatainkat, köszönősorokban fejezzük ki hálánkat.

Merjünk írni, és buzdítsuk írásra gyermekeinket is! Tanítsuk meg nekik a hagyományos levélírás szabályait, amelyekre az iskolában sokszor nem kerül sor. Küldjünk egy képeslapot a tanítóknak a nyaralásból, vegyük rá gyermekünket, hogy a farsangi jelmezhez ők maguk írjanak néhány soros versikét, esetleg »gyártsunk« képregényt az internet segítségével. Ne feledjük: a példamutatással tehetünk a legtöbbet azért, hogy a gyermekeink is hétköznapi írókká váljanak.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top