Szex

A férfinak szex kell, a nőnek szerelem

...legalábbis ezt állítja a Testbeszéd világhírű szerzőpárosa, Allan és Barbara Pease legújabb, napokban megjelent könyvének címével. A Nők Lapja Cafe a páros férfi tagját faggatta a hűtlenség okairól, elkerülhetetlenségéről és persze a 20 éve sikeresen működő duó személyes problémáiról.
Allen Pease - Forrás: peaseinternational.com
Allan Pease
Forrás: peaseinternational.com

Mi az alapvető hiba, amit a férfiak és a nők elkövetnek egy kapcsolatban?  
– Az alapvető hiba, amit a férfiak elkövetnek, hogy azt hiszik, a nők az évek folyamán nem fognak változni. Ez nagyon nagy baklövés. A nők a hormonok miatt minden 10 évben megváltoznak, és – mondhatni – valaki mássá válnak. A nők nagy hibája, hogy azt gondolják, majd ők meg tudják változtatni a szeretett férfit. Úgy vélik, a rossz tulajdonságok az évek folyamán elmúlnak majd, sikerül az illetőt formálniuk. Nos, a férfiak nem változnak. Idővel kövérebbek lesznek, megritkul a hajuk, de ennél több változást nemigen szabad elvárni tőlük. Így mindkét fél téved a másikról alkotott elképzelésében.

– A könyv írásakor vizsgálták azt is, hogy mi a fontos egy kapcsolatban a nő és mi a férfi számára. Téves elképzelés az, hogy a szex fontosabb egy kapcsolatban a férfiaknak, mint a hölgyeknek?
– A férfiak számára egy kapcsolatban a fontossági listán a szex a legelső helyen áll. 32 országban végeztük el azt a kutatást, amelynek az volt a központi témája, hogy mi a legfontosabb egy-egy kapcsolatban az egyes feleknek. A férfiak esetében mindenhol a szex állt az első helyen. Sok szex, változatos szex. A nők részéről sehol nem ez volt a helyzet. Náluk a szerelem állt az első helyen.

– Van ennek tudományos magyarázata?
– Ez is a tesztoszteronhoz vezethető vissza. Minél magasabb valakinek a tesztoszteronszintje, annál jobban kívánja a szexet. A nők ugyanúgy érdeklődnek a szex iránt, mint a férfiak, azonban nem vágynak rá annyira, mint az erősebbik nem képviselői. A hölgyeknél a legtöbb esetben a szex egy kapcsolat része, míg a férfiak ezt külön tudják választani. Ezért van az, hogy a férfiak szerelem nélkül is bármikor hajlandóak a szexre. A másik nem képviselőinek esetében ez ritkábban igaz, nekik általában érzelmi töltetre is szükségük van ahhoz, hogy lefeküdjenek valakivel.

Barbara Pease
Barbara Pease
Forrás: peaseinternational.com

– Pedig úgy tűnik, manapság azért a nők is sokkal jobban akarják a szexet…
– A szexuális vágy és a biológiai működésünk évezredek óta nem változott. Amiért úgy tűnik, hogy a nők manapság sokkal jobban akarják, az az, hogy napjainkban a nők is szabadabban beszélhetnek róla, illetve szabadabban választhatnak párt.

– A szexuális vágy nem állandó, a tesztoszteronszint változik az emberekben. Ennek következtében elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb megcsaljuk a másikat?
– A monogámia – mint ma ismert dolog – csupán az elmúlt néhány száz évben alakult ki. Az emberi evolúció idejét tekintve mondhatjuk azt, hogy ez igencsak új dolog. Korábban a poligámia gyakoribb volt, és még ma is vannak olyan vallások, ahol megengedett a többnejűség. A férfiaknak 10-20-szor magasabb a tesztoszteronszintjük, mint a nőknek, ezért jóval gyakrabban vágynak a szexre. A nők 50 százaléka úgy gondolja: ha fél évig nem lenne szex az életében, az nem akkora dráma. Viszont ha 6 hónapig nem mehetnek vásárolni, na, az már problémát jelent. A férfiaknál azonban ez pont fordítva történik. Az, hogy valaki megcsalja-e a másikat, agyban dől el. Az azonban biztos, hogy a férfiak esetében kétszer nagyobb esély van arra, hogy félremenjenek, mint a nőknél.

És te mit választanál:
fél év szex nélkül vagy fél év vásárlás nélkül?

Akik válaszolnak: a Nők Lapja Cafe munkatársai…

Pácsonyi Daniella
(Trend rovat):
„Szex nélkül. De az idei ruhatáram már megvan, szóval decemberig kibírom.”

Maróti Erika
(Egészség, Család rovat):
„Vásárlás nélkül. Mégiscsak nálam van az Egészség rovat!”

Balázs Enikő
(Sztárok rovat):
„Szex nélkül. Fél év az két évszak! Azalatt muszáj lecserélni a ruhatáramat!”

Nagy Sebestyén
főszerkesztő:
„Nem értem a kérdést.”
(Miután elmagyarázták neki: „Vásárlás nélkül.”)

Ferenczi Anita
vezető szerkesztő:
„Vásárlás nélkül. Pont.”

– Ezek szerint, ha egy férfi mindent megkap otthon, amire vágyik, akkor is nagy rá az esély, hogy megcsalja a párját…
– A férfiakat a változatosság vezényli, a nőket a biztonság. A férfiak mentálisan minden egyes nap megcsalják a párjukat. Ha meglátnak egy nőt miniszoknyában, mélyen kivágott felsőben, nem az a kérdés merül fel bennük, hogy vajon mennyire lehet kedves személyiség az illető, vagy hogy tud-e főzni. Sokkal inkább azt gondolják végig, hogy milyen pozíciókat próbálnának ki vele. De azt nem lehet megmondani, hogy mindenképpen fizikálisan is megteszi-e ezt az illető majd egy napon. Mint ahogy az előbb is mondtam, ez nagyrészt agyban dől el.

– Egyetért azzal, hogy a férfiak egyre femininebbé válnak, a nőkben pedig egyre több a maszkulin vonás?
– Igen. Ennek többek között az is az oka, hogy csökken a férfiak termékenységi szintje. Egy átlagos nyugat-európai férfinak például ma már csak a fele mennyiségű spermiuma van, mint például a nagyapjának volt. A nőknél ez kevésbé vezethető vissza biológiai okokra. Ott inkább a társadalmi változásban keresendő a helyzet: a nőknek sokszor a saját lábukra kell állniuk. Régen egy házasság tényleg egy életen át tartott, a nők biztonságban érezhették magukat. Ma már ez nem így van, és számolniuk kell azzal is, hogy egyszer csak újra egyedül maradnak.

– A mai világban van esélyünk arra, hogy hosszú, 10 évnél is tovább tartó kapcsolatunk legyen?
– Persze. Csak ahhoz, hogy erre képesek legyünk, meg kell értenünk az alapmotivációkat. Barbara és én 20 éve vagyunk házasok, és ő az egyetlen nő az életemben. Az igazat megvallva persze már bennem is felmerült, hogy jó lenne, ha lenne még három nő, de Barbara erre nemet mond. Viszont megértem, hogy mi hogyan működik bennünk, tudom kezelni ezt a helyzetet. Ha ez ember ismeri az alap-mozgatórugókat, akkor igyekszik kikerülni a rizikós dolgokat.

– Voltak problémáik a 20 év alatt?
– Persze. Folyamatosan vannak gondjaink és megoldandó problémáink, ezért is írtuk ezeket a könyveket. A kötetek afféle önterápiák. Mi így dolgoztuk fel a gondjainkat. Eldöntöttük, hogy muszáj dolgoznunk rajtuk, mert ha nem, akkor az lesz a vége, hogy elválunk, mint mások is.

Miért hajt a férfi állandóan a szexre? S miért követeli a nő, hogy a pasi állapodjon meg mellette? Ha Te is ezekre a kérdésekre keresed a választ, a könyvespolcodon a helye a szerzőpáros nemrég megjelent könyvének, amit akár már ma megrendelhetsz a polc.hu könyváruházból! Katt ide! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top