Szex

Kell-e romantika a szexhez?

A virágok, az apró figyelmességek, a gyengédség talán fontosabb, mint valaha: ismét a romantika napjaink egyik legforróbb vágyfokozója. De vajon miért lehet, hogy a jó kislány szerepébe ragadva kevésbé bírunk önfeledtek lenni? És miért lehet, hogy sokszor épp a romantikához társított képzeteink akadályoznak meg abban, hogy a szexuális vágyainkat valóra váltsuk?

Talán sokan emlékeznek, amikor Meryl Streep fájdalmasan énekel a Mamma Mia! című filmben a görög sziklákon örök szerelmének, Pierce Brosnannek. Majd a következő jelenetben, a templomban, húsz szép évtől megfosztva váratlan fordulatként az oltár előtt mégis révbe ér ifjúkori szerelmük. Pfuj! – hangzott a környezetem egyik felének lesújtó véleménye, de a másik oldal egyértelmű felkiáltása is: varázslatos romantika! A pikánsabb részeket, a testi beteljesülést – előzetesen és később is – a film készítői a nézők fantáziájára bízták. A buja, elementáris szex csupán Donna naplójának sorai között bújik meg: „És akkor ott a parton, pont, pont, pont!” Mindannyian vágyunk a romantikára, a romantika által fokozott szenvedélyes szexre, igen, még a férfiak többsége is – mondják a szakemberek. És egy friss online kutatás szerint a magyar nők 57, a férfiak 67 százaléka szerint a szex „az egyik legfőbb örömforrása az emberi életnek”. De vajon hogyan állunk a szexualitás és a romantika ötvözésével?

Jó kislány kontra orgazmus
Kell-e romantika a szexhez?„Romantikus szex nem létezik. Fergeteges, vádliremegtető, részecskékre szétrobbantó, ostromló szex van, és van romantikus szeretkezés” – írja egy online fórum férfi hozzászólója. Elgondolkodtató vélemény. Miért vélekedünk úgy, hogy lélegzetelállító szex nem létezhet romantikába ágyazva is? „Nem választanám el a két fogalmat. Az egyén vagy a párok életében az a szerencsés, ha többféle együttlétet élnek meg, amiben mindketten rugalmasak, és képesek nyitottak lenni az újra. Nem egyformák a hétköznapjaink, így a szexuális életünk sem – vélekedik Füredi Krisztián szexuálpszichológus, párterapeuta. – A szex, az együttlét alapja az intimitás, és nem pusztán az előjátékra gondolok, vagy gyertyafényes vacsorára, mint a hollywoodi filmekben, hanem a kapcsolat lelki szintjére. A finom mozdulatokra, a gyengédségre, és arra, hogy a kötődést hétről hétre bizonyos jelekkel megerősítsék a felek. Viszont sok párkapcsolatban probléma, hogy az egyik fél nem tudja elképzelni, hogy a szerelmével önfeledten átélje a vágyait, mert úgy gondolja, hogy a párja – például – egy jó kislány, akivel nem lehet féktelenül szeretkezni, hiszen vele finoman kell bánni. Sok nő ezt el is hiszi magáról, és beleragad ebbe a szerepbe. A kutatások szerint egy nő minél inkább elfogadja ezt a sémát, tehát hogy jónak, alárendeltnek és visszafogottnak kell lennie, annál kevésbé valószínű, hogy orgazmust él át. Sokszor úgy érzik, hogy a saját határaik és az önkontrolljuk elvesztése veszélyes dolog. Ha az egyén mer beszélni arról, hogy mit szeretne, illetve mi az, amit elfogadhatónak tart, akkor a két fél szabta határ mentén több olyan helyzet teremthető, amely mindkettejüknek örömteli együttlétet jelent.”

Pornó és romantika?
A kultúra, a vallás, a tanult szerepek, a beidegződés mind-mind alakítják a szexualitásunkat. Nyugaton a szex ábrázolása elkendőzött, vagy többnyire a klisék mentén körvonalazódik, ezzel szemben az indiai és a japán kultúrában az erotika művészet. A Káma-szútrában a szex éppoly romantikus, mint amennyire pornografikus. Füredi Krisztián úgy látja, napjainkban egyre inkább elhalványul az a kép, hogy a nő alárendelt a szexben és az életben egyaránt. „Például azt gondolnánk, hogy a pornófilmek csak a férfiaknak izgalmasak. A nők nem merik felvállalni, hogy a pornó felizgatja őket, pedig a mérések éppen az ellenkezőjét bizonyítják. Az online fizetett pornóhasználat jelentős részét nők veszik igénybe. Önkielégítés által a nők többsége eljut az orgazmusig, ebben a szituációban nincs másik fél. Bár kielégülés egyéjszakás kalandnál is megvalósulhat, de tény: ahhoz, hogy egy nő elengedje magát a partnerrel való élményben, romantika, figyelem és érzelmi biztonság szükséges.”

Dr. Sparta Romana Patrizia pszichológus az előbbi véleménnyel egyetértve hozzáteszi: „Eltérő a testünk működése, valamint a biológiai folyamat is, amely lejátszódik bennünk. Több férfi páciensem mesélte, hogy például a metrón a nőket szemlélve egyből a szexre gondoltak. Ők vizuálisan is képesek gyorsan felizgulni. A nőkben nem jönnek elő egyből erotikus képek, persze van kivétel, és bár az is igaz, hogy számít a nőnél a férfi külseje, de az még inkább, hogy a vonzó férfi miként közeledik. A nőknél azért fontos a bók, a virág, az érzelmi befolyásoltság, mert az elősegíti a férfi fizikai befogadását. Sok férfi nincs tisztában ezzel. Ellenben számtalan nőnél tapasztalom, hogy a szexuális energiájukat nem tudják, nem merik megélni, és nem nyitottak, mert a fantáziájukat piszkos dologként kezelik. Sok pszichés problémát okoz a szexuális blokk, és akiknél ez fennáll, nehezebben találhatnak párt maguknak, hiszen nem merik szabadon, önfeledten kifejezni az érzelmeiket. Félnek az előítéletektől, amihez bűntudat is társulhat.”

Kell-e romantika a szexhez?

Önismeret és adrenalin
„Számomra a szex sohasem szerzett örömöt. Sokáig azon fáradoztam, hogy az első szexuális élményemet elfelejtsem, és az ebből adódó görcseim sem segítettek abban, hogy az azt követő kapcsolataimban önfeledt legyek. Mindig arra törekedtem, hogy gyorsan túl legyek az aktuson – kezdi a 28 éves Szilvia. – Majd két éve a barátnőimmel egy görög félszigeten nyaraltam, ahol belebonyolódtam egy kalandba. Már az első éjszakán, a koktélok hatására és tánc közben elengedtem magam a karjaiban, és minden magától értetődően folytatódott. Olykor érzékien, máskor lélegzetelállítóan – meg is lepődtem magamon, milyen energiák irányítottak egész héten át. Bár kicsit szerelmes lettem belé, de mindketten tudtuk, hogy ez inkább csak a szexről szól. Hálás vagyok neki, hogy megtanította, milyen az igazi szex két ember között.”

Szerencsés eset? „Mindenféleképpen, mert jó szeretőt fogott ki. Emellett, amikor nyaralunk, szabadabbá válunk, elveszítjük a hétköznapi identitásunkat, és képletesen kicsomagoljuk magunkat a bedobozolt szokásainkból. Ebben a helyzetben senki sem ítélkezik felettünk, és kinyithatunk egy zárat. Szilvia felfedezte a saját testén és a lelkében mindazt, amit előtte még nem élt át. Ettől magabiztosabbá vált. A jó szexuális élmény kulcsa az önismeret” – hívja fel a figyelmet Sparta Romana Patrizia. A szakértő szerint sok nő fél attól, hogy ha nyit a párja vágyai felé, akkor elveszít egy tiszta képet. A szüzesség odaadása kiemelkedő jelentőségű a nő életében. Furcsa ellentmondás, hogy a férfiak megijednek az erősen szexuális kisugárzású nőtől, aki ismeri magát, a testét. A férfiak szeretnek dominánsak lenni, így feleségnek nagy százalékban jó kislányokat választanak, de ha megcsalják a feleségüket, ahhoz már magabiztosabb nőket választanak.

„Ismerek olyan párt, akik egy konferencián ismerkedtek meg, és minden szabad idejüket az ágyban töltötték. A csak szexualitáson alapuló kapcsolatukból szerelem lett, majd házasság. A vad szex, véleményem szerint, afféle spirituális találkozás. Ezért a meddőségi klinikán azt javaslom a pároknak, hogy próbáljanak meg romantikus körülményeket teremteni az együttléteikhez. Orvosilag bizonyított, hogy az erőteljes, romantikus szeretkezés egy nőnél befolyásolja az ovuláció időpontját még akkor is, ha nem arra az időpontra esne. Emellett egy emocionális kísérlet során azt bizonyították, hogy az elfáradt párkapcsolatban a veszélyes, izgalmas körülmények – ejtőernyőzés, búvárkodás közös élménye – feldobja a pár szexuális életét, mert nő az adrenalinszint és az izgalom, a veszélyek fokozzák, újra felébreszthetik a vágyainkat” – mondja a pszichológus.

Szakértőink egybehangzóan állítják: a romantika mellett a hosszú kapcsolat titka az önfeledt, örömteli szexuális élet. De tudni kell adagolni – mindenkinek vérmérséklete szerint. És hogy ki mikor a kezdeményező fél, talán örök kérdés marad: mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Természetesen mindennek a feltétele, hogy őszintén fel merjük tárni a szexuális vágyainkat és igényeinket.

A Marie Claire augusztusi számában bizalmas női vallomásokat is olvashatsz, melyekben a megszólalók őszintén mesélnek a szüzesség elvesztéséről, kezdeményezésről, romantikáról és bujaságról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top