Szex

21 milliót fizettetnének a lelépő vőlegénnyel

Nem jelent meg az esküvőjén egy amerikai férfi, ezért a menyasszony 100 000 dollárra perli. És úgy tűnik, van esélye...!

21 milliót fizettetnének a lelépő vőlegénnyelA volt menyasszony, az amerikai Dominique Buttitta közel 100 000 dollárt (kb. 21 millió Ft-ot) követel állhatatlan exvőlegényétől, Vito Salernótól, mert megszegte házassági ígéretét, és ezzel szándékosan érzelmi károkat okozott. Vito négy nappal az esküvő előtt közölte, hogy inkább eláll a szándékától. A követelt kártérítési összegnek nagyjából a felét az 54 000 dolláros esküvői ruha teszi ki, további 12 000 dollárt szántak a virágokra, melyek végül feleslegesen hervadtak el. A menyasszony nem esélytelen a per megnyerésére: hasonló esetben amerikai bíróság ítélt már meg nagyobb kártérítési összegeket is.

A magyar jog szerint azzal lehet megnyerni egy ilyen pert, ha a bíróság megállapítja az utaló magatartás tényállását a vőlegény részéről. A háború előtt az ilyen követelések gyakoriak voltak olyan esetekben, amikor a férfi házasságot ígért, a nő pedig ennek tudatában lefeküdt vele. Mivel a szüzesség akkoriban szinte anyagilag is mérhető értéknek számított, csak a nők szégyenérzete és cselekvőképessége szabott határt a perek mennyiségének. Manapság viszont meg kéne fontolni a házasságbiztosítás bevezetését: semmivel nem lenne abszurdabb a házasságkötés előtt biztosítani az anyagiakat, mint a házassági szerződés intézménye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top