Szex

Pasiszótár: “Értékellek mint embert”

Kevés bicskanyitogatóbb lepattintó szöveg van ennél. De mégis mit akar mondani a szerencsétlen? Csúnyák vagyunk, buták, vagy egyszerűen csak irritáljuk? Nyelvtanárunk megmondja a tutit.

Pasiszótár:
Egy örök klasszikus: „Maradjunk barátok”

Ó, mekkora klasszikus! Utoljára tán ’87-ben hallottam, nyolcadikos osztálybulin. Tudjátok: lampion, boros kóla, Wonderful life

A helyes válasz rá nyilván csak az lehet, hogy „Én meg értékellek mint állatot.”

Ugyanis ha férfi szájából hangzik el, minden nő tudja, mi a mondat ki nem mondott, de prosztón sejtetett második fele: „De nem értékellek mint nőt.”

Szóval a mai példamondatunk – túl hideg, leereszkedő színvonaltalanságán – már csak ezért is főgyökérség. Rendszertanilag a „Legyünk barátok!” középtávoli rokona, de ez utóbbi engesztelő gesztusa nélkül.

Mennyivel szebb és bátrabb lenne egy udvarias, de határozott visszautasítás! De mintha hímtársaim egyre kevésbé tudnák használni azt a hatékony, világmegváltó kifejezést, hogy… „nem”. Bezzeg a sok párhuzamos igen egymás mellett, az megy. Fúj.

Neked is fordítási nehézségeid vannak? Küldd el a problémás férfimondatot a pasiszotar@nlcafe.hu címre, és megpróbáljuk értelmezni a Pasiszótárban!

A következő Pasiszótár-cikket keresd pénteken, ugyanitt!


Addig pedig szemezgess a korábbi szójegyzékből!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top