Szex

Mégsem baj, ha boldogtalan volt a gyerekkorod?

Megnyugodhatunk: az eddigi tudományos nézetekkel ellentétben a rossz gyerekkor mégsem jelenti azt, hogy egy életre kriplik maradnánk. A boldogságra ugyanis mindenkinek van esélye!

Mégsem baj, ha boldogtalan volt a gyerekkorod?Egy friss tanulmány eredményei szerint befellegzett annak az elméletnek, hogy felnőttkori boldogság vagy boldogtalanság kulcsa a gyerekkorban keresendő. A boldogság sokkal jobban függ az egyéni választásoktól, életstílustól illetve az emberek társától, mint a gyerekkortól, a személyiségtől vagy genetikától.

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent cikk szerint a partner temperamentuma, a hit, a szociális közeg, az egészséges életmód és a hosszú távú tervek sokkal fontosabbak a személyes elégedettség szempontjából. Ebből következik, hogy a gazdagságra való törekedés vagy egy neurotikus partner nagymértékben növeli az esélyét a boldogtalanságnak.

„Úgy tűnik, hogy ha életcéllá tesszük a sikert és a materiális javakat, az hosszú távon elégedetlenné tehet bennünket” – írta a tanulmány egyik szerzője, Bruce Headey, a melbourne-i egyetemről.

A kutató azokat az évente tartott interjúkat is elemezte, melyeket 1984 és 2008 között ismételtek meg 150 000 német felnőttel. Arra jutott, hogy boldogság nemcsak hogy összefüggésben van, hanem egyenesen attól függ, hogy a megkérdezett jótékonykodik-e, részt vesz bármifajta szociális aktivitásban, mozog-e, jár-e templomba, illetve van-e rendszeres munkája. Azok, akiknek a partnere szorongó, depressziós, vagy nem szerves részei a családnak, az esetek többségében sokkal boldogtalanabbak voltak, mint azok, akiknek a partnerei pozitívak és akiknek valódi szerepük volt a családban.

Forrás: yourtango.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top