Szex

Minden ötödik nőt érint a nemi herpesz, csak nem tud róla

Tíz nemi herpeszes betegből csak négy tud betegségéről, annak ellenére, hogy harmaduk tapasztal a betegségre utaló panaszokat.
Minden ötödik nőt érint a nemi herpesz, csak nem tud róla
A pénisznek az a legjobb, ha békén hagyják
1000 férfi és női beteg nemi herpeszes fertőzöttségét vizsgálta egy göteborgi klinika beteganyagában Matilda Berntsson, a Frölunda Kórház bőr- és nemibeteg-gyógyásza. A nemi herpesz, a 2-es típusú herpes simplex vírusa először a nemi szerveket betegíti meg, majd az a gerincvelő melletti idegdúcokba vándorol, ahol a beteg élete végéig megtalálható. Bár a fertőzöttek közül sokan nem tapasztalnak semmilyen tünetet, a vírus bármikor aktiválódhat és szóródhat a szexuális kapcsolatok során. A betegség ilyenkor visszatérő nemi panaszokat is okoz.

Minden ötödik nőt érint a nemi herpesz, csak nem tud róla„Betegeink közül 1014-nél vizsgáltuk a HSV-2 jelenlétét, a vér antitestszintjei segítségével mértük a fertőzöttséget – ismertette az eredményeket Bertnsson. – Minden ötödik nő és minden tizedik férfi átesett a fertőzésen. Tíz betegből csak négy ismerte be, illetve tudta, hogy korábban átesett a vírusfertőzésen.” Harmaduk a betegségre jellemző típusos tünetekről, a nemi szervek környékén ismételten jelentkező hólyagokról és fájdalmas sebekről számoltak be a következő vizsgálatokkor.
„A vizsgálatok felhívják a figyelmet a nemi herpesz gyakoriságára, és arra, hogy a betegséget hordozók közül sokan nincsenek tisztában a betegségükkel – magyarázza Berntsson. – A nem típusos, ismétlődő, nemi szerveket érintő tünetek lehetnek a fel nem ismert herpeszfertőzés következményei is, amit egy egyszerű szűrővizsgálattal kideríthet az orvos.”

A szakember épp ezért azoknak a betegeknek, akik nemi szerveket érintő bizonytalan panaszoktól szenvednek és aggódnak a betegségük miatt, azt javasolja, hogy mielőbb keressék fel nőgyógyászukat. Ha a vizsgálat, illetve a tünetek felvetik a herpesz lehetőségét, jó szűrőmódszerek ismertek a pontos diagnózis felállítására. A kifejezett tünetek gyógyszeres kezelések segítségével csökkenthetőek, és hosszú távú kezelések szolgálnak az ismétlődő megbetegedések megelőzésére azokban az időszakokban, amikor a betegség tünetei gyakran jelentkeznek.

A betegség szexuális érintkezés kapcsán terjed, világszerte mintegy 500 millióan hordozzák a fertőzést. A nyugati országokban a fertőzöttek aránya 10–30 százalékos, így az egyik leggyakoribb fertőző nemi betegségnek számít. Leggyakrabban a nemi szervek területén jelentkeznek a fájdalmas hólyagok-sebek, ritkábban komoly agyi és gerincvelői szövődmények is jelentkezhetnek. A fertőződés életre szóló, jelenleg sem kezelni, sem oltással megelőzni nem tudjuk. Az 1-es típusú herpeszvírus, mely a száj környékén okoz hólyagos elváltozásokat, szintén érintheti a nemi szerveket is, de nem okoz visszatérő panaszokat a nemi szervek környékén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top