Szex

Az ellentétek mégsem vonzzák egymást

Tudományosan kutatták, igaz-e, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Meglepő végeredmény született.

Az ellentétek mégsem vonzzák egymást A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói egy internetes társkereső 3000 önként jelentkező tagjának üzenetváltásait elemezték. Kiderült, hogy a felhasználók többsége legnagyobb eséllyel a hozzá hasonló mértékben népszerű tagokkal veszi fel a kapcsolatot. „A szinglipiacon az egyének felmérik a saját értékeiket, majd ehhez mérten keresnek a sajátjukhoz nagyjából hasonló szociális megítéléssel rendelkező partnert” – áll a tanulmányban. 

Egy másik, e témában végzett kísérlet során egy online társkereső találomra kiszemelt 100 regisztráltját arra kérték, hogy válasszanak az oldalról egy-egy olyan tagot, aki vagy hasonlít rájuk, vagy – mint az ellentétük – kiegészíti őket. A legtöbben végül olyat választottak, aki hozzájuk hasonló személyiségjegyekkel rendelkezik, bár a résztvevők 87,5 százaléka még ezzel szembesülve is azt állította, hogy ő inkább olyasvalakit keresett, akiben megvannak a belőle hiányzó tulajdonságok.

A kutatók mindebből arra a következtetésre jutottak, hogy az ellentétek vonzása leginkább egy romantikus elképzelés, azonban kevéssé állja meg a helyét a való életben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top