Szex

Fizetésemelést kapnak a spermadonorok

A spermadonorokat Angliában és Dániában fizetik meg a legjobban, itthon inkább szerény zsebpénzt kapnak a sejtjeiket felajánló férfiak.

Ha testközelből nem is, de a filmekből mindenki ismeri azt a pár perces jelenetet, amikor a férfi szexmagazinok és pornófilmek segítségével “sejt-termel”, majd egy kis műanyag pohárban átadja a végterméket. Ez a valóságnak csupán töredéke, a spermadonorság nem ennyire egyszerű műfaj, sőt a bonyolult procedúra miatt a legtöbb országban még csak nem is jövedelmező keresetkiegészítő.

Fizetésemelést kapnak a spermadonorok

Olyannyira nem, hogy Angliában meg akarják emelni a sperma- és petesejtdonorok tarifáját, a vállalás ugyanis számtalan olyan kellemetlenséggel jár, amit eddig nem vettek figyelembe. A donorok jelenleg 61-től 250 fontig (22 ezer – 92 ezer forint) terjedő pénzjuttatást, plusz útiköltséget kapnak, ami a hatóságok szerint annyira csekély, hogy sokan emiatt nem vállalják a dolgot. Az illetékes hatóság (HEFA – Human Fertilisation and Embryology Authority) azzal a javaslattal állt elő, hogy a spanyolországi összeghez hasonlóan minden petesejtdonor 750 fontot (kb. 270 ezer forint) kapjon alkalmanként, míg a spermadonorok a dán tarifához hasonlóan, 450 fontot (kb. 160 ezer forint) – írja az angol hírportál, a Guardian. A kérdés nem csak a férfiakat érinti.

Fizetésemelést kapnak a spermadonorokNem egyszerű a procedúra: petesejtdonorként a nőknek komoly vizsgálatoknak kell alávetniük magukat, a vér- és pszichológiai vizsgálatok mellett hormonokat is kapnak, hogy elfojtsák a menstruációt és hozzájáruljanak a petesejt éréséhez; majd a vaginán keresztül, egy tű segítségével távolítják el a petesejteket. A férfiak szintén komoly egészségügyi és pszichológiai vizsgálatokon esnek át, illetve az ondó minőségét (spermiumok számát, mozgékonyságát) is ellenőrzik. Persze ez sem egy félnapos procedúra, előírják, hogy a potenciális donornak négy hónapon keresztül heti kétszer fel kell keresniük a klinikát, minden látogatás előtt három-négy napig tartózkodniuk kell a nemi élettől és nem fogyaszthatnak alkoholt. Újra és újra megvizsgálják őket és csak a sokadik pozitív teszteredmény után engedélyezik a spermiumok használatát. A hosszadalmas eljárás mellett a donoroknak le kell mondaniuk az anonimitás jogáról, a donorbabának ugyanis joga van ahhoz, hogy megtudja biológiai szüleinek kilétét. 

Otthon végzett inszemináció

A spermadonáció gyakran interneten keresztül történik, az ügynökségek a világhálón verbuválják a donorokat, az érdeklődők pedig szintén online választják ki a megfelelő paraméterekkel rendelkező jelölteket. Az ondót legtöbbször nem fagyasztják, „frissen” szállítják a megrendelő címére, ahol a nő maga végzi el a megtermékenyítést. Mivel ez a megoldás nem mindig vezet eredményre, már az első próbálkozásnál, ugyanattól a donortól többször is kérhet mintát. Magyarországon ez csak donorbankon keresztül végezhető hivatalosan, ám itthon is alkalmazzák a “házi módszert” – ehhez akár egy fecskendő is elegendő. 

Amerikában csak zsebpénz jár a donornak

A spermafelajánlás Amerikában sem a legjobb mellékkereseti lehetőség, az ondódonor legtöbbször csak jelképes összeget kap, „adagonként” körülbelül 50 dollár (11 ezer forint) üti a markát – feltéve, ha a minőség megfelelő. A bankok csak néhány alapinformációt (bőrszín, magasság, testsúly, szemszín, vércsoport, rassz) adnak ki az érdeklődőknek, míg néhány bankban extra dollárért további információkat is kaphatnak, még több pénzért pedig „exkluzív spermium” is vásárolható, amikor az ondót csak egyetlen nő kaphatja meg. A spermával ellentétben a petesejtért több pénz jár az USA-ban, 5–10 000 dollárt (körülbelül 1-2 millió forintot) kapnak a felajánlók. 

Fizetésemelést kapnak a spermadonorok

 Németországban a donáció kizárólag heteroszexuális párok számára engedélyezett, és – Svédországhoz, Hollandiához, Ausztriához és Angliához hasonlóan – a donor nem maradhat anonim. Vagyis  nincs joga megtudni, hogy hímivarsejtjét felhasználták-e, de a „vásárlók” kilétéről sem kaphat felvilágosítást. Ennek ellenére a donor adatait rögzítik és megőrzik, mert a későbbiekben szükség lehet a biológiai apa ismeretére.

A bankok 18 és 40 év közötti férfiakat várnak, akiknek nincsenek drog- és alkoholproblémáik. Aki átmegy a szigorú szűrőn, 25 és 100 euró  (kb. 8–32 ezer forint) közötti összeget kap a felajánlásért. A megfelelő sperma kiválasztásakor figyelembe veszik a nevelőapa és a donor közötti külső hasonlóságokat, de arra is ügyelnek, hogy az anya vércsoportjához illő donor anyagát válasszák. A mesterséges megtermékenyítés egész procedúrája 1000–1500 euró, de a világháló hemzseg a jobbnál jobb ajánlatoktól – egy berlini spermabankban például még tart az 50 százalékos szezonális akció.

A minőségi dán ondó

A dán spermium messze földön híres a kiváló minőségéről, az északi férfiakról pedig úgy tartják, hogy magasak, képzettek és melegszívűek. Éppen ezért Dániában komoly szinten működik a spermaexport, az ország bankjaiból közel ötven ország rendel, Paraguay, Kanada, Kenya és Hongkong a legnagyobb felvásárló; sok közöttük az egyedülálló nő és a leszbikus. Angol klinikákról szintén importálnak, egy szigorú szabályt azonban be kell tartani, egy spermaadagból tíznél több megtermékenyítést nem lehet végrehajtani. Az unió szabályozza a tagállamok közötti spermakereskedelmet, ami csak regisztrált spermabankok között jöhet létre.

Itthon a magas, barna hajú férfiak mintáit kérik Fizetésemelést kapnak a spermadonorok

Egy korábbi írásunkban már bemutattuk, hogy itthon a donorokat a pénz motiválja, egy mintáért 15 ezer forintot kapnak a férfiak és legfeljebb négyszer adhatják le az intim anyagot. A külföldi gyakorlathoz hasonlóan ahhoz, hogy valaki tényleg donorrá válhasson, egy sor szűrővizsgálaton kell átesni. Ellenőrzik a férfi nemzőképességét, de genetikai, pszichológiai, általános laboratóriumi, mikrobiológiai vizsgálat is történik illetve nemi betegségekre is leszűrik őket. Amíg valakiből ténylegesen spermadonor válhat, addig közel nyolc hónap telik el. Az aktuális szabályok alapján a donort, ha ezt külön kéri, értesítik arról, ha a spermáját felhasználják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top