Szex

Extrém szexre nem köthetünk biztosítást

Ma már szinte mindenre lehet biztosítást kötni, de a féktelen szexre nem. Egy fojtogatós együttlétre vágyó pasi mégis megpróbálta.

Nem jár a biztosításKönnyen megesik, hogy az ember szex közben elveszíti a fejét, de azért egymás testi épségére nem árt odafigyelni. Már csak azért is, mert a biztosító nem fizet, ha valakinek a “szokásosnál” durvább szex miatt esik bántódása – derült ki egy németországi eset miatt. Az aktuális jogszabályok alapján ugyanis a felelősségbiztosítás hatálya nem terjed ki a durva szexpraktikákból származó balesetekre; ezt a különös és veszélyes tevékenységek közé sorolják, és kiemelik a biztosítható tételek közül.

Valószínűleg eszünkbe sem jutott volna a szexbiztosítás keretein gondolkodni, ha az élet nem dobta volna fel a kérdést: a német jogi szaklap, a Recht und Schaden szerint egy férfi ugyanis különös módját választotta az élvezetnek; hogy partnerét szexuálisan felizgassa, nyaka köré bőrövet tekert és fojtogatni kezdte. A nő azonban eszméletét vesztette és orvosi beavatkozásra szorult; az eset után pedig bírósághoz fordult, és kártérítést követelt.

A spórolós, és ezek szerint nem éppen szégyenlős partnere a követelést továbbította a biztosítója felé, ahol azonban megtagadták a kifizetést. Ebből lett a bírósági ügy, a bíróság pedig a biztosító javára döntött: az ítélet értelmében a férfi és partnere által űzött fulladásos szexpraktika különösen veszélyes kategóriába tartozik, éppen ezért nem lehet rá biztosítást kötni. Természetesen az ügynek itt még nincs vége, az ítéletet megfellebbezték.

– Idehaza ilyen különös jogesetre még nem nagyon volt példa – mondta a Nők Lapja Café kérdésére dr. Nagy Rajmund biztosítási szakjogász. – A biztosítási szerződéssel összeegyeztethetetlen a szándékos károkozás, a biztosítási esemény mindig egy előre nem látható esemény. A cikkben említett férfi peres igénye éppen emiatt gyenge lábakon áll: bár hivatkozhat arra, hogy nem állt szándékában, hogy tartós egészségromlást okozzon, mégis az örömszerzés egy veszélyes formáját választotta.

Az ügyvéd szerint valószínű, hogy a német bírói ítélet a biztosítási szerződésbe foglalt, úgynevezett kizáró és mentesülési okokra hivatkozott. A biztosítási szerződésnek olyan pontjai ezek, melyek teljesülése esetén a biztosító mentesül a kifizetés alól – magyarázza a szakértő. Ha egy extrém példához szeretnénk nyúlni, akkor az öncsonkítás, de az öngyilkosság sem biztosítható, de alapesetben az extrém sportokra sem terjed ki a szerződés. Persze megeshet, hogy a biztosítási piac erre a furcsa esetre is reagál majd a jövőben, és a haj-, láb- vagy éppen mellbiztosítás után extra pénzért az extrém szexpraktikákra is lehet biztosítást kötni – jegyezte meg a szakértő –, bár részünkről inkább elkerülnénk az efféle kalandokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top