Szex

A válások leggyakoribb oka a Facebook

Virtuális flört, ellopott csecsemő, elbizonytalanított feleségek: hajmeresztő válásokról és motivációkról mesél a válóperes ügyvéd.
A válások leggyakoribb oka a Facebook

Tudjuk, hogy minden második házasság válással végződik. De az talán meglepő, hogy manapság az egyik leggyakoribb válóok a Facebookon való flörtölés: – legalábbis szavak szintjén – sokan túllépik a határt. Ennek következményeként pedig elszabadulnak az indulatok, a házastársak nem ritkán az üzenőfalon, ismerőseik szeme láttára indítanak háborút, nyilvánosan lejáratva egymást. A látványos harcba esetleg a barátok is beavatkoznak, ezzel tovább szítva az egykor összetartozók közötti gyűlölködést. De a facebookos megszégyenítésnél is van rosszabb húzás.

A válások leggyakoribb oka a Facebook– Számomra több év szakmai tapasztalat után is felfoghatatlan az a helyzet, amikor az egyik szülő külföldre „lopja” a gyermeket – mondja dr. Illés Blanka válóperes ügyvéd. – Az egésznek persze annyi a célja, hogy elkerülje a gyermekelhelyezési pert. A hágai egyezmény szerint a gyermek visszahozataláról hat héten belül kell dönteni, és bár a gyakorlatban ez elhúzódik négy–hat hónapig is, a gyermeket az esetek többségében visszahozzák Magyarországra. Egy ilyen procedúrával azonban a saját  gyermekének árt a legtöbbet a  szülő. – Nem tudom megérteni azt a férfit, aki magával visz például egy néhány hónapos csecsemőt. Ha komoly gond van az édesanyával, akkor is számtalan egyéb mód létezik, ami megvédi a gyermeket, hogy ne alakuljon ki vészhelyzet. Bár jogilag nem az, én önbíráskodásnak tekintem, ha valaki a saját kezébe veszi egy ilyen helyzet megoldását, csak mert nem akarja kivárni azt a fél-egy évet, amíg ideiglenes bírósági döntés születhet a gyermek elhelyezéséről.

A nők sokszor azzal hibáznak, hogy nem döntenek időben. Érthetetlen, hogy a pszichikailag vagy akár fizikailag is bántalmazott nők nagyon nehezen szánják rá magukat a válásra. Gyakori, hogy három-négy alkalommal is eljönnek, hogy kezdjük el az eljárást, utána pedig visszamondják, aztán néhány hónap múlva, amikor megint eldurvul a helyzet, ismét nekikezdenének. Egy pszichológus úgy magyarázta nekem, hogy a bántalmazott nők önbecsülése az idő előrehaladtával egyre csökken. Egyre kevésbé érzik, hogy egyedül képesek megoldani a mindennapi feladatokat, ezért félnek kilépni a kapcsolatból. A férfi ilyenkor elhiteti velük, hogy nem jó anyák, csapnivaló feleségek, csúnyák és buták.

A válások leggyakoribb oka a Facebook„Házas nőként beleszerettem egy egyedülálló pasiba. Először azt mondta, találkozzunk, utána meg hogy inkább ne, mert nem akarja, hogy miatta menjen tönkre a házasságom. Hiányzik!” – Ossz meg velünk egy titkot te is a Nők Lapja Café Megsúgom oldalán, anonim, regisztráció nélkül. Kattints ide!

Az ügyvédnő elmondása szerint megdöbbentőek azok az esetek is, amikor látható luxusban él a házaspár – nagy ház, drága autók, nyaraló, hajó –, és amikor vagyonmegosztásra kerül a sor, akkor kiderül, hogy offshore cég vagy testvér, barát, ismerős nevén vannak az értékek. Ezek az esetek többnyire megoldhatatlanok, ha valakinek nincs komoly tőkéje, hogy felfogadjon egy magánnyomozót.
– Olyan is előfordul, hogy bár a férj házassági hűséget sértett, kifejezetten rossz néven veszi, ha a feleség beadja a bontópert. Azt kell mondanom, sajnos nem ritka, hogy valakinek belefér az értékrendjébe, hogy a családja mellett nyíltan szeretőt tartson, és bizonyos eseményeken a családdal, másokon meg a szeretőjével jelenjen meg.

Minden jó, ha a vége jó

A válások leggyakoribb oka a FacebookPersze vannak olyan történetek is, amelyek happy enddel végződnek, minden előzmény ellenére.
– Előfordult, hogy a felek a válás után ismét összeházasodtak. Én erre büszke vagyok, minden ügyfelemnek el is mondom, úgy kell elválni, hogy ne égessenek fel minden hidat – már csak a közös gyermek miatt is, aki számára a két legfontosabb ember a világon a válás után is az apja és az anyja marad. Sok külföldi vonatkozású ügyem van, és elmondhatom, hogy a legtöbb külföldinek hajmeresztő a magyar családjog. Nem értik, miért nem lehet közös szülői felügyeleti jog.

Volt egy francia ügyfelem, aki több ügyvédhez is elment, mert nem akarta elhinni, hogy csak a gyermek 3 éves korától illeti meg az elvitel joga, addig az anyuka lakóhelyén kell látogatnia a gyereket. A tartásdíj mértéke is méltatlanul alacsony nálunk, sokkal inkább a gyermek szükségleteit veszik figyelembe, mint a tartásra kötelezett valós jövedelmi és vagyoni helyzetét. Méltánytalan, ha az apuka milliós nagyságrendű  fizetéssel is legfeljebb 100–150 000 Ft-ot fizet, pedig nem esne nehezére ennek a többszöröse sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top