Szex

A füves cigi maradhat, a mellbimbónak mennie kell – hogyan szűrik a Facebookot?

Tudtad, hogy cenzúrázzák a Facebook-profilod? Kiszivárogtak a meglepő szabályok: tiltott a szex és a tevepata, de a durva balesetekről készült fotókat megtűrik.

A füves cigi maradhat, a mellbimbóknak menniük kellNyilvánosságra került egy belső facebookos moderálási kézikönyv egy elégedetlen marokkói munkatársnak, Amine Derkaouinak köszönhetően, így váratlanul elég sokat megtudhatunk a világ legnagyobb közösségi oldalának értékrendjéről – írja a német hírportál, a Spiegel.de.

Giga-tartalomfeltöltés/nap 

A Facebook szerverén percenként jelennek meg új, gigabite méretű tartalmak, ám azok az algoritmusok, amik a legfinomabb különbségeket is képesek kiszűrni, még nem születtek meg – éppen ezért a feltöltött és feljelentett tartalmakat ellenőrizni kell.

A közösségi oldalon két szűrő működik: az elsőt maguk a felhasználók alkotják, akik a „Jelentem” gomb használatával nyomhatják fel a kényes tartalmakat. A második szűrőt már az Amine Derkaouihoz hasonló munkatársak képezik, akik különböző közösségimédia-szolgáltató cégeknek dolgoznak, és a „jelentett” tartalmakat cenzúrázzák, s amiért óránként egy dollárt kapnak – legalábbis ezt írja a marokkói férfi az amerikai Gawker blogon, ahol a belső információkat is megszellőztette. Ezek után jön csak a harmadik szűrő, a Facebook maga. A feladat nem könnyű, hiszen körülbelül 200-250 millió képet töltenek fel naponta.

A cenzúra országonként változik

Bár a közösségi portál objektív szűrésre törekszik, az egyes országok cenzorai eltérően reagálnak az egyes tartalmakra, a tiltott, kritikus és kétes megosztásokat – legyen szó például gyermekpornográfiáról, bűncselekményről, pedofíliáról, tervezett merényletekről vagy öngyilkosságról – azonnal továbbítják a Facebooknak, de már más a helyzet, ha drogról vagy testiségről van szó, írja a Gawker.

Míg Európában magasabb az ingerküszöb, addig Amerikában érzékenyek a szextartalmakra: tiltják azokat a képeket, ahol a női nemi szerv – akár csak közvetetten is, például a jól ismert „tevepata” formájában – látható, de a mellékhelyiséget épp használók képeit is leveszik. A szexnek – mindegy, hogy ruhában vagy anélkül csinálják – távoznia kell, pláne ha segédeszköz is van a képen.

A szoptató anyukát is kimoderálták

Bár a drogozás tiltott, a füvezést kevésbé veszik szigorúan. Más a helyzet az erőszakos tartalmakkal, Amerikában például az összeroncsolódott testrészek, a mély és vérző sebek, az összezúzott fejek beleférnek – bár kitétel, hogy a belsőségek – jelen példánál maradva az agyvelő – ne legyenek láthatóak.

A Facebook-cenzorok feladata nem egyszerű, a hibalehetőség pedig benne van a pakliban, így történhetett meg az, hogy gyermeküket szoptató édesanyák képei tűntek el, akik erre föl nyilvános szoptatást rendeztek. Törölték annak a két csókolózó férfinak a képét is, akikről később kiderült, egy ártatlan brit tévésorozat meleg szereplői voltak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top