Szex

Az erényöv nem csak a múltban létezett

Az erényöv ma is ismert szexuális segédeszköz, s nemcsak nők számára készül. Heti gyors Mester Dórával.
Az erényöv nem csak a múltban létezett

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum erényövkiállítása Rómába utazik. A kiállítás kapcsán sok cikket olvashatunk e rejtélyes, kicsit bizarr eszköz eredetéről, kultúrtörténetéről. Arról, hogy hogyan keverednek a mítoszok és a valóság, hogy használták-e valójában a gyakorlatban is ezt a furcsa tárgyat. Az erről való beszélgetés azonban megáll annál a pontnál, hogy ez az egész arra lett kitalálva – már ha maga a tárgy létezett egyáltalán –, hogy a házastársi hűséget garantálja, illetve hogy megakadályozza viselőjének a maszturbációt. És persze mindez kizárólag csak nőkre vonatkozott. E különleges szerkezet – és persze a hozzá kapcsolódó szimbolikus képzetek – azonban nem csak nők kiváltsága és nem is csak a múltban létezett.

Ki az úr a háznál?

Az erényöv ugyanis nem kizárólag kultúrtörténeti – ártatlan látogatók fantáziáját borzongató – relikvia, hanem egy ma is létező szexjátékszer. Ráadásul nemcsak nők, de férfiak számára is gyártanak, sőt személyre szabottan is készülnek erényövek. Többféle anyagból különféle szerkezetek léteznek és szexuális céljaik is rendkívül változatosak. Bőrből, latexből, gumiból készült zárható erszények, farokketrecek, szíjak és pántok; fém, műanyag vagy szilikon erényövek célja lehet a maszturbáció korlátozása, használhatók kötözős játékokhoz, bármikor a merevedést korlátozandó vagy fájdalomkeltésre.

Nemrég beszélgettem az egyik ilyen termékeket forgalmazó bolt munkatársával, aki azt mesélte, hogy sok heteroszexuális pár szokott náluk vásárolni ilyen játékot. Azon gondolkozom, hogy vajon lehetne-e ilyen játékszereket is mellékelni a jegygyűrűink mellé, amikor szent pillanatban fogadunk nem is csak hűséget, de, hogy jóban-rosszban osztozunk egymás életében. Vajon hány olyan feleség van, aki nem magában füstölög, amikor úgy érzi, hogy a háztartásban aránytalanul sok feladatot kell ellátnia?

Nem füstölög egy percet sem, hanem fogja magát, veszi a titkos kis dobozkát, és már csatolja is szerelmetes férjére nagy kéjesen a lakatot. Szép szerelmem, ásó kapa nagyharang, tiéd leszek abban a szent minutumban, amint elmosogattál, kiporszívóztál, bevásároltál, elmentél a gyerekért az óvodába, iskolába, megfőzted a vacsorát, minden ragyog, és még egy csokor virágra is számíthatok. Ki tudja? Azt képzelem, hogy ilyenfajta erotikus motivációval és egy kis humorral talán mi is, és férjeink is másképpen látnák a hétköznapjainkat oly gyakran beárnyékoló háztartási munkák megosztásának kérdését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top