Szex

Ezt olvasd, hogy jó legyen a szex!

Te honnan tanultad a szexet? Az élettől? Akkor íme egy kis továbbképzés - erotikus könyvek következnek, amik nem hiányozhatnak a könyvespolcodról.

Sok erotikus és szexirodalom, szöveg, album van itthon a Helgától a kortárs ismeretterjesztő kategórián át a 20-as évek antikváriumi relikviáiig. Nemcsak mert szeretjük és gyűjtjük ezeket a könyveket, hanem mert ezzel foglalkozom. És nyilván mást veszek le a polcról, ha kamaszoknak megyek órát tartani, ha szex és anyaság témában keresek kultúrtörténeti hátteret, ha egy párral az anális szexről beszélgetek vagy épp a női szexualitás a téma egy felnőtt csoportban.

Ezt olvasd, hogy jó legyen a szex!

 

Mint ahogy más irodalmak lehetnek érdekesek hetero- vagy meleg-leszbikus-biszexuális kontextusban, és megint kicsit más a leányzók fekvése, ha a saját örömömre és mindenféle szakmai megfontolástól távol keresek inspiráló olvasmányt. Éppen ezért a válogatásom esetleges és a teljesség igénye nélkül készült. Néhány könyv, album, amik nekem valamiért fontosak, amiket használok és adott helyzetekben ajánlok másoknak is. Maximálisan a teljesség igénye nélkül.

Káma-szútra
– Az emberi gyönyör, a szerelem, az erotika könyve. Azzal ellentétben, ahogy sokan olvassák, szerintem egyáltalán nem a szexuális pózok kézikönyve. Életfilozófia. A szexuális kultúránk csak gazdagodhat általa. Ha úgy tetszik, alapmű.

Weöres Sándor: Psyché – A legnőibb érzéki irodalom, amit valaha olvastam. Gyönyörű nyelven, jó humorral.

Pauline Réage: O története – Feszegeti a határokat. Minden értelemben. Nekem ez a szexben alapvető működési elvem. Kérdéseket hoz. Inspirál. Elborzaszt és felizgat.

Apollinaire: Tizenegyezer vessző – Egy fekete humorú és gyilkosan groteszk karikatúra, burleszkbe forduló közösülésekkel, elképesztő nyelvezettel megírva. A beszélő nevek zseniálisak. Ahogy a fülszöveg írja, a mű „a perverzióról való gondolkodás határáig merészkedik”. Humor és határok itt is.

Hargitai Ildikó: Likból lött leány – Mesék ízes tájszólásban. Istenről, a teremtésről, szerelemről, és a baszásról. Humoros, játékos, erős, gazdag, szabad és felszabadító.

Jeannette Winterson: A szenvedély – Imádtam olvasni. Az, ami a címe. A szenvedélyről szól, ami nekem nagyon fontos az életemben. Elképesztően érzéki, ahogy játszik a férfi és a női nemmel.

Casanova emlékiratai Inspiráló és kifinomult. Engem különösen vonz, ahogy Casanova történeteiben szex és szellem összefonódik. Azt hiszem, abban a képben minden benne van, amikor Valmont vicomte egyik szeretője csupasz fenekén írja leveleit. Egyszerre érzéki és intellektuálisan izgató ennek a világnak minden erkölcse és filozófiája.

Valerie Tasso: A szex antikézikönyve – Ezt a könyvet egy olyan nő írta, aki imádja a szexet, dolgozott prostituáltként, maga is aktívan műveli, éli és megéli (nem csak beszél róla), és közben érti, hogy hogyan működnek a mindennapi szexualitásunkban ennek a társadalomnak és kultúrkörnek a hatásai. Ebben a könyvében nyugati világunk szexmítoszait szedi apró darabokra. Sokakat ismerek, akiket irritál, de szerintem ez is fontos benne, hogy a szexszel kapcsolatban reflexióra, gondolkodásra, vitára késztet.

Jelto Drenth: A világ eredete – Punciirodalom egy szexológus tollából. Anatómia, ábrák és anekdoták. Pontos, rendszeres, módszeres.

Michel Foucault: A szexualitás története – Alapmunka arról, hogy hogyan határozza meg a zsidó-keresztény kultúrkör mindennapi szexualitásunkat. Nekem olyan Foucault-t olvasni, mintha bemennél egy hatalmas toronyórába, ahol a maguk bonyolult és csodálatos működésében láthatod a fogaskerekeket és mechanikákat.

Joani Blank: Femalia – Puncifotók nőknek. Igazi puncikról. Van, amelyik szőrös, van, amelyik aszimmetrikus, van, amelyik világosabb, és van, amelyik sötétebb. Igazik. Semmi photoshop, semmi plasztikázás. Ha nem látjuk a magunkét vagy a környezetünkben levő nőkét, akkor legalább lássuk mégis egyszer az életünkben, hogy mitől bomlanak annyira a partnereink. De én igazából arra szoktam használni ezt a könyvet, hogy inspiráljam a nőket arra, hogy ismerjék meg saját nemi szervüket, nézzék meg, érintsék, mert fontosabb testrészünk annál, hogy úgy csináljunk, mintha nem is lenne ezen a világon.

Paul Joannides: A nemi örömszerzés enciklopédiája (a magyar cím borzasztó – az angol sokkal inkább lefedi, hogy miről van szó: Guide to Getting it On) – A szexpolcon alapdarab, elsősorban heteró pároknak. Van benne a szexuális anatómiától erotikus tippekig minden, ami hasznos a hálószobában. Ez a könyv tulajdonképpen egy szex-szakácskönyv, de mindemellett erénye, hogy szórakoztató olvasmány. Jó szerető holtig tanul.

Betty Dodson: Orgazmus két személyre – Betty Dodson ma már egyáltalán nem fiatal szexedukátor, szexpozitív aktivista, de talán nekem még fontosabb, hogy hiteles ember, hiteles nő. Bármit is ír a szexről, elhiszem, mert tudom, hogy azt maga is kipróbálta. Nőként felszabadító olvasni az írásait, mert leveszi azokat az elvárásokat, mítoszokat, azokat a láthatatlan terheket a nők válláról, amiket ez a kultúra tesz ránk. Ezt különösen fontosnak érzem az orgazmus esetében.

Dr. Hilda Hutcherson: Amit anyukád soha nem mert elmondani a szexről – Ennek a könyvnek is borzasztó a magyar címe, de melegen ajánlom mindenféle korú nőknek. Sok hasznos infó van benne a női testről, a női szexuális egészségről és konkrétan szexről is.

Kriston: Intim női torna/ Intim torna férfiaknak – a férfierő megtartása – Ezek a könyvek számomra egyszerre szólnak testről és lélekről, de leginkább arról, hogy e kettő hogyan határozza meg kölcsönösen egymást. Sok kliensemnek szoktam ajánlani, amikor azt érzem, elfogynak a szavak. Mert más  „csak” beszélgetni a szexről, mint konkrétan kipróbálva is megismerni a testünket, az izmainkat, fizikai és spirituális erőnket „ott lent” is.

Szerinted melyik erotikus kötet az, amit nem szabad kihagyni?

Heti gyors Mester Dórával
A szexoktató
Kényszerből ne mondj igent!
Szex határok nélkül

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top