Szex

Nőknek készít szexfilmeket a rendezőnő

Óriási sikert aratnak a svéd rendezőnő szexfilmjei, amelyek szemben a pornóval, a nőkről szólnak.

Van olyan nő, aki a focipályán teljesedik ki, más a pilótafülkében érzi magát igazán boldognak, de olyan is akad, aki erotikus filmeket rendez nőknek. A pornóipar legprűdebb emberének tartja magát Erika Lust (34), akinek nevét mára jól ismeri a 18 karikás szakma. A svéd feminista rendezőnő elsősorban nők számára készíti erotikus filmjeit, s ezekért már minden lehetséges nemzetközi díjat bezsebelt. Sikerét annak tudja be, hogy a női erotikus filmek piacán belül nincs konkurenciája. 

Nők számára készít erotikus filmeket a rendezőnő
Pillanatképek a szexfilmekből Fotó: intimatefilms


Hogyan lesz valakiből szexfilmrendező?  

Erika Lust a tömegpornó hatására érezte úgy, hogy a gépszerű szexjelenetek nem a nőről szólnak, nincs bennük intimitás, nincs meg bennük a női öröm, az érzékiség, az élvezés. “18 éves voltam, amikor az első pornófilmet megnéztem, s egy fontos felfedezést tettem: bár felizgultam a látottakra, valahogy mégsem tetszett az, amit láttam. Később jöttem csak rá, hogy mi volt az, ami zavart: ezeket a filmeket férfiaknak készítik” – meséli a német nyelvű női magazin, az Amica interjújában a rendező. Erika Lust az egyetemen politológiát tanult, ott találkozott először a feminizmussal, majd ezen tudás birtokában kezdte elemezni a pornófilmeket. “Megfigyeltem, hogy a pornófilmek mindig ugyanazt a forgatókönyvet követik: a főszerepben mindig a férfi van, a nő meg csak a kellék, rengeteg filmben a női orgazmust még csak be sem mutatják” – meséli a rendező, akit ez a felfedezés vitt rá arra, hogy nők számára készítsen filmeket.

Erika Lust mellesleg egy teljesen hétköznapi nő, tizenkét éve él ugyanazzal a férfival, akitől már két gyermeke is született. Bevallása szerint mindössze annyiban különbözik egy hétköznapi családanyától, hogy a fantáziája meglehetősen kicsapongó. Szexfilmjei mögött alig van tapasztalat, azok a fantázia szüleményei. Filmjeiben nagy hangsúlyt kap az esztétika: fontos a fehérnemű, a környezet, de még az ágyhuzatnak is tökéletesnek kell lennie – a szépség szerinte a részletekben rejlik. Célja, hogy a modellek ne Barbie hasonmásai legyenek, a filmek pedig kikerüljenek a pornó műfaji megjelölés alól. Szilikonmelles modellekkel például nem hajlandó dolgozni, minden szereplőnek természetesnek kell lennie. Éppen ezért nem baj, ha lóg a mell, ha széles a csípő. A szereplői gyakran amatőrök, akik szeretnék kipróbálni magukat a kamerák előtt. (A rendező filmjeit az Intimatefilm.com-on keresztül lehet megrendelni, a filmek ára 20 euró körül mozog.) 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top