nlc.hu
Szex
Szex utáni depresszió: mi okozza?

Szex utáni depresszió: mi okozza?

A legtöbb ember számára a szex örömforrás, de vannak, akikben depressziót idéz elő.

Szex utáni depresszió: mi okozza?A Queensland Műszaki Egyetem tudósai önkéntes nőket keresnek legújabb kutatásukhoz, amelyben a szex utáni depresszió miértjeire keresik a válaszokat. A mostani kutatás egy korábbi, az International Journal of Sexual Health című szaklapban publikált vizsgálatsorozat folytatása, amelyből kiderült, hogy a 200 megkérdezett női önkéntesből 32,9 százalék találkozott már a betegséggel, 10 százalék pedig komolyabb depressziós tüneteket (kétségbeesés) is észlelt már magán egy-egy szerelmi együttlét után.

Az egyetem Pszichológiai és Tanácsadási Intézetének tanársegédje, Robert Schweitzer szerint a további kutatások segíthetnek feltárni a posztkoitális diszfória, vagyis a közös megegyezéssel történt szerelmi együttlét utáni depresszió kialakulásának okait és körülményeit.

„A szex a legtöbb ember számára általában örömforrást jelent, de vannak olyanok, akik kétségbeesnek és depressziós tüneteket észlelnek magukon egy-egy együttlét után. Mivel ez a kutatási terület még viszonylag új, nem sok adatunk van a szexuális együttlét utáni mentális állapotokat illetően” – nyilatkozta Schweitzer.

A mostani kutatás során a tudósok mélyinterjúkat is készítenek majd olyan nőkkel, akik tapasztaltak már szorongást és egyéb depresszióra jellemző tüneteket az együttlétet követően. „Reméljük, így jobban megérthetjük majd, mit éreznek a nők a szexuális együttlétek után, és ennek segítségével feltárhatjuk a betegség eredetét is” – tette hozzá a kutató.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top