Szex

Így teszi tönkre a stressz a szexet

Aki 2013-ra nem fogadott meg semmit, az most mégis tegyen ígérete egyvalamire: szokjon le a stresszről, már csak a szexuális élet megóvása érdekében is.

Stressz: egy jelenség, amit szinte minden ember saját tapasztalatból ismer, ami – ha nem tesznek ellen időben – szépen lassan lerombolja az ember egészségét, lelkét, családi életét, és nem utolsósorban a szexualitását. A tartós stressz több kárt tesz bennünk, mint hinnénk. 

Így teszi tönre a stressz a szexetA stressz negatív testképhez vezet

A stressz hatására termelődő hormonok befolyásolják az ember anyagcseréjét, a nem kívánt pluszkilók hamar felszaladnak, amitől persze rettenetesen érzi magát saját bőrében az ember. Márpedig aki nem szereti a testét, az nem fog jókat szexelni sem, ami pedig a párkapcsolatra lesz nem mellékes hatással. Érdemes észben tartani: a stressz egy ördögi kör elindítója, amiből kimászni nem könnyű. 

A stressz lenyomja a libidót

Az általános iskolai biológiaórák óta tudjuk, hogy a hormonok a test legbefolyásosabb irányítói, beleszólnak a felnőtté válás folyamataiba, a terhességbe, vagy épp a változókorba. Az egyik ilyen fontos hormont úgy hívják, kortizol – stresszhelyzetben a kortizol termelődése fog minket átsegíteni az adott szituáción. Szükségünk van erre a hormonra, de csak kis mennyiségben, rövid időre. Ha a sok stressz miatt folyamatosan termelődik a stresszmegküzdő hormon, úgy elnyomja a szexhormont, ami aztán szükségképpen alacsony libidóhoz vezet.

A stressz hatására megkérdőjeleződik a párkapcsolat és a társ

Mindenki tudja jól, a hosszan tartó stressz a rossz oldalát hozza ki az embernek: frusztrált, agresszív, irritált, impulzív, feszült lesz… sorolhatnánk. Olyan állapotba kerül, amikor mindenhez van kedve, csak szexelni nem. És persze ez fordítva is igaz: kinek támad kedve szexelni egy érzelmi szörnyeteggel? Szó ami szó, a párkapcsolatok is megreccsennek a stressz okozta súly alatt, pláne akkor, ha a felek abbahagyják a kommunikációt – vagy ha a belső feszültség miatt a másikon csattan az ostor. 

A stressz növeli alkoholfogyasztás mértékét

Jellemző, hogy túlzott stressz esetén egyre többen nyúlnak a pohár után, de talán azt sem kell senkinek elmagyarázni, hogy a masszív alkoholfogyasztás sincs jó hatással a nemi életre – s ez nemcsak a férfiakra áll, a nőket éppen úgy érinti: nehezebben izgulnak fel, nehezebben indul be a nedvesedés, de a nemi csúcs megmászása is elérhetetlen vállalkozás, sőt ilyen állapotban a szex még fájdalmas is lehet.

A stressz befolyásolja a menstruációs ciklust és a termékenységet

Az állandó stressz hatására a hormonok a bolondját járatják az emberrel, a belső feszültség megzavarja az agyalapi mirigy működését, ami azért nagy baj, mert ez irányítja a pajzsmirigyünket, a mellékvesét és a petefészkeket. Márpedig ha ezek nem működnek hibátlanul, a ciklus felborul, a gyermekvállalás sikertelen lesz. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top