Szex

Út a beteljesült párkapcsolat felé

A puszta vágyódás a szerelemre, szenvedélyes szexre, vagy meghitt beszélgetésre önmagában kevés. Ahhoz, hogy párkapcsolati szinten kiteljesedjünk, meg kell tanulni valami nagyon fontosat...

Hagyományos nemi szerepek, izzó szenvedély; egyenlőség, függetlenség; meghittség, bizalom és önátadás – a párkapcsolatok és a szexualitás alakulásának kulcsszavai három szinten. A modellt az amerikai író, kutató és tanár, David Deida dolgozta ki és írta le.

A párkapcsolatok szexualitás fejlődése

 

A párkapcsolatok szexualitás fejlődéseDavid Deida terapeutaként olyan emberekkel dolgozott, akik elköteleződtek  személyiségbeli és spirituális fejlődésük mellett, és többnyire a pénzügyek terén is sikeresek voltak, viszont szenvedtek a párkapcsolati nehézségeik, illetve a párkapcsolat hiánya miatt. A velük való munka során figyelte meg azt a fejlődési ívet, amelyen az intim kapcsolatok mozognak: a fejlődés előrehaladtával az emberek egyre inkább felelősséget vállalnak azért az ajándékért, amelyet egy intim kapcsolatban önmagukból adni tudnak. Deida ennek a fejlődésnek a három szakaszát írta le és nevezte el függő kapcsolatnak, fifty-fifty kapcsolatnak és intim szövetségnek.

Függő kapcsolat: „A férfiak férfiak, a nők nők”

Ha betekintenénk egy ilyen pár életébe, vad szenvedéllyel átfűtött szexuális eksztázist látnánk, vagy azt, ahogy a férfi a nőt (akarata ellenére) birtokolja és magáévá teszi. A függő kapcsolatokban gyakran a szex és a hatalom fájdalmas elegye áll elő, a partnerek összetévesztik az úr-szolga viszonyt az igaz szerelemmel, jellemzőek a hatalmi játszmák. A függő kapcsolatban az egyik fél átveszi a hatalmat, a másik fél pedig lemond az autonómiájáról azért, hogy szeressék és elfogadják. A partnerek anyagilag, érzelmileg, szexuálisan függenek egymástól, együtt tudják csak ellátni a családot. Bár a szex többnyire jól működik (főleg az összeveszések utáni kibéküléskor), az érzelmek idővel mégis kimerülnek a régimódi nemi szerepek vagy az anyagiak és/vagy a fizikai erő kiegyensúlyozatlansága miatt.

Ahhoz, hogy egy pár meghaladhassa ezt a szintet, meg kell tanulniuk felállítani a határaikat, és kielégíteniük saját szükségleteiket ahelyett, hogy folyamatosan a másik elvárásainak próbálnának megfelelni.

Fifty-fifty kapcsolat: „Stabil határok, egyenlő elvárások a férfi és a nő számára”

A fifty-fifty kapcsolatok alatt a modern kapcsolatokat értjük: két független, önálló ember egyenrangú viszonyát, akik tiszteletben tartják egymás igényeit és szabadságát. Mindketten rendelkeznek jövedelemmel, az együttélés költségeit közösen állják. A felek kerülik az elköteleződést, ezért ha a függetlenségük veszélybe kerül, a kapcsolat könnyen megszakadhat. A fifty-fifty kapcsolatokban a partnerek kölcsönös tisztelettel fordulnak egymás felé, a kommunikációjuk fejlettebb az első szinthez képest, és képesek empatikusan figyelni a másikra.

A fifty-fifty kapcsolatokban a nő a saját karrierjét építi, menedzseli, fönntartja magát, a férfi kapcsolatba kerül az érzéseivel és az egyenrangúságot keresi. Megtanulják ellátni magukat, és nem függnek többé a nőktől – ahogyan a nők sem függenek a férfiaktól.

Viszont – ahogyan azt már sokan felismerték – van egy probléma ezzel a sok szempontból ideálisnak tűnő fifty-fifty kapcsolattal: idővel energiátlanná válik, a belső tűz elhalványul, a szenvedély kikopik a szexuális életből, és egyszer csak azt érzik a benne élők, hogy valami belül hiányzik. Miért? Mert az egyenlőségre való törekvés mellékhatásaként a természetes maszkulin-feminin polaritás eltompul, a pár valahol középen találkozik. Vannak, akik számára a kommunikáció fontosságát hangsúlyozó, egyenlő felelősségvállaláson alapuló kapcsolat teljesen kielégítő. Mások szenvednek a hiány érzésétől, és sokkal mélyebb és szenvedélyesebb kapcsolatra vágynak, mint amilyet a fifity-fifty kapcsolatok nyújtani tudnak.

Meghitt szövetség: „Megpihenek az egységben, és önként neked ajándékozom a legmélyebb kincsemet”

A fifty-fifty szintet meghaladva lehetővé válik egy olyan kapcsolat működtetése, amely magában foglalja az előző két szint legjobb aspektusait: a szenvedélyes szexualitást, amelyet kölcsönös bizalom és tisztelet kísér. A partnerek kapcsolatba kerülnek belső magjukkal, és többet nem kell óvatosnak lenniük, hogy kimutassák partnerük iránti szerelmüket, mert az intim szövetség a legmélyebb szeretet megnyilvánulása, ahol egyik fél sem tart attól, hogy a másik túl közel kerülve megsérti a határait.

A második szinten túllépve mindkét fél kialakította függetlenségét, és emellett képesek átadni magukat a partnerüknek, illetve a transzcendenciának, amellyel kapcsolatba kerültek, illetve magukban és partnerükben is felismertek. Újra létrejön a feminin-maszkulin polaritás, így a kapcsolat megtelik tűzzel. A harmadik szint fontos jellemzője, hogy aktivitáson alapul: a szeretetet, szerelmet mi magunk működtetjük, ahogy egy hangszert is mi szólaltatunk meg, és nem egy olyan dolog, amibe egyszer csak beleesünk, majd kihullunk belőle. A puszta vágyódás a szerelemre, szenvedélyes szexre vagy meghitt beszélgetésre önmagában kevés. A szeretet egy belőlünk kiinduló impulzus, amelynek aktív elindítói vagyunk. Ha szeretünk, mások is szeretetre méltónak fognak találni!

Az írás az Integrál Önismeret oldalon jelent meg. 

Ha ilyen és ehhez hasonló témájú dolgokról szeretnél tanulni, az Integrál Akadémián megteheted. Látogass el az akadémia nyílt napjára, ismerkedj az oktatókkal, az integrálszemlélettel, és kérdezz bátran! Bővebb információkért kattints ide!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top