Szex

“Hogy engedjem el magam szex közben?”

A felhőtlen szeretkezés egyik nélkülözhetetlen eleme az elengedés, a kontrollvesztés... Mit tehet az, akinek ez nem megy?

„Kedves Bea!

A kérdésem azzal kapcsolatos, hogy hogyan tudnám magam elengedni, hogyan lehetne feloldódni intim kapcsolat közben – írja egy olvasónk a Válaszkeresőn. – Elváltam és két nagy lányom van. A párommal megvan a bizalom közöttünk. Ő azt mondja, hogy bátran mondjam, hogy nekem mi a jó, csak nekem pont ez a nehéz, mármint mondani. Bennem van egy megfelelési kényszer, az élet minden területén, feszült vagyok. Szeretném a tanácsát kérni.”

Kedves Kérdező!

Az a nő, aki örökösen feszült, nyilvánvalóan szex közben sem tud elengedett lenni. Az elengedettség több mindentől függ. Például számít, hogy a feszültségek azért jelennek-e meg, mert úgy érzed, nem tudsz megfelelni az eléd kerülő feladatoknak. Az, hogy valaki állandóan teljesíteni akar, nagy mértékben függ a szülői neveléstől. Mindenesetre nem könnyíti meg szexuális élet közben a helyzetét ez a görcsszerűen állandóan jelen lévő feszültség. Ha a szüleid mindig magas követelményeket támasztottak eléd, akkor felnőttként is ugyanúgy meg akarsz felelni az elvárásoknak. Fontosnak tartom, hogy ismerjük a határainkat, és ne akarjunk mindennek és mindenkinek megfelelni, csakis magunknak. Tudjunk néha önzőek lenni, azt csinálni, ami jólesik nekünk, és tudjunk nemet mondani esetleg a gyermekeinknek is annak érdekében, hogy egy szabad, kiegyensúlyozott anyukát kapjanak. Ezekben a helyzetekben tudatosan, „önvédően” kell döntenünk.

Az is lehetséges, hogy a lányaid felé lelkiismeret-furdalásod van a válásod miatt, ám ezt nem fogalmazod meg magadnak. Így vagy úgy, de mindenképpen figyelj a saját idődre, arra, hogy ne csak feladatokat oldj meg, hanem olyan tevékenységeid is legyenek, amiket a belülről fakadó igény motivál – mert az örömérzéssel jár. Amikor pedig kötelezően kell megfelelni, akkor azt egy terhes feladatként éli meg az ember. Ha sikerül elérni, hogy a hétköznapok során ne légy állandóan feszült, akkor jobb esély van arra, hogy szex közben is el tudd engedni magad. De persze ez tanulható is, például úgy, hogy néha relaxálsz. (Amikor például pisilünk vagy székletet ürítünk, akkor is nagyon fontos az elengedettség.) Ezt ha sikerülne megtanulnod, akkor szexuális élet közben is megvalósítható lenne ugyanez. 

Ám a szex közbeni feszültség is több forrásból fakadhat. Ha szüleid tiltották, vagy bűnös dolognak tartották a szexet, akkor a gyermekkori tiltások hatása felnőttkorban feszültség formájában jelentkezik úgy, hogy tudat alatt bűnösnek érzi magát az ember szex közben. Erről ugyan nem írtál, de tanácsolom, hogy gondold végig! Ha a szüleid tiltottak a maszturbálástól, és ebből kifolyólag nem is maszturbáltál, akkor nem tanulhattad meg, hogy neked mi a jó. A maszturbáció egy testi önismeret, amikor is azt tanuljuk meg magunkról, hogy mi az izgalmas nekünk, mitől lesz orgazmusunk, mit szeretünk szexuálisan. Ha valaki nem maszturbált rendszeresen, akkor ezt nem is tudhatja, és nyilvánvalóan beszélni sem tud róla. De soha nem késő elkezdeni!

A szex közbeni feszültségnek ez is oka lehet. Mert ha van bizalom a párkapcsolatban, mint ahogy írtad, ez megvan, akkor nyugodtan lehet azt mondani: „Cirógasd meg, drágám, a csiklómat erőteljesebben, mert nekem az nagyon izgi, és a puncim is úgy szereti, amikor érzi az ujjadat!” És ez mennyivel konkrétabb és meghittebb, görcs nélkülibb, mint az, hogy: „Édesem, tudod, na ott, arra, igen, tudod, mint a múltkor, 3 hete, csak 2 cm-rel balra!” Ugye ez utóbbi nagyon mókás? Szerencsétlen férfi egy ilyen mondat után szintén feszültté válik, és még a merevedése is megszűnik, oda a hangulat! Az sem jobb megoldás, ha nem szólunk semmit, hallgatunk, s görcsösen azon szurkolunk, mikor lesz már vége!

Ha máshogy nem tudod magad rávenni, akkor beszélgess a férjeddel akkor, amikor nem szexeltek. Próbáljatok beceneveket kitalálni egymás nemi szervének! Ezek oly kedvesek tudnak lenni! Nemrég hallottam férfi nemi szervre hogy Anakonda, vagy Mocorgó! Női nemi szervre pedig Bögyörő, Titkok Kertje! És még sorolhatnám. Fontos lenne, hogy a vágyaidat el tudd mondani a párodnak, és ha ez már megy, tudtok beszélgetni, akkor szex közben is menni fog… Üdv: Bibók Bea

Miért nem szexel egy 34 éves férfi?Bibók Bea – intimtorna-tréner, párterapeuta, szextanácsadó

Te mit mondanál akkor, ha megkérdeznék tőled, hogyan is érzed magad? Én ezért dolgozom, hogy minél több nő, férfi és párkapcsolat legyen boldog, elégedett, szexuálisan kiteljesedett. Hogy minél több fiatal érezze azt, van kihez fordulnia kérdéseivel, kétségeivel, megtanítani nekik azt, hogy igen, mindenről lehet beszélgetni, még a tabukról is. Válaszokra, beszélgetésekre, támogató hozzáállásra van szükség. Szülőként, háromlányos anyaként már megtapasztaltam ennek jótékony hatását. Tovább >>>

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top