Szex

Megtanulunk élvezni!

Soha nem jártunk még szextanfolyamon, nem tudjuk, pontosan mit csinál egy szextréner, de utánajártunk. Neal Wecker amerikai szexoktatót kérdeztük önismeretről, erotikáról és a jó szex titkáról...

Szemtől szemben állunk, én és a tükör: új ráncokat fedezek fel 31 éves arcomon, fehér bőröm alatt kék fonalként szaladnak az erek, melleimet a levegő meg-megemeli, karomat libabőr szántja, vállaim fáradtan húznak lefelé. Vadászó és mély tekintettel újabb és újabb részleteket keresek. Idejét sem tudnám megmondani, mikor voltam utoljára kettesben magammal; mikor hallgattam a szívdobogásomat, mikor lélegeztem mélyeket és szaporákat, mikor gondolkodtam el arról a nőről, aki a tükörből néz vissza rám. Szeretem vagy utálom? Szépnek látom vagy csúnyának? Hosszú perceken át gondolkodom a válaszokon, nézem magam, a testem. Nézem azt a jelmezt, amivel a természet felruházott, amiben életem végéig kell játszanom a nő, a társ, a szerető, az anya és ki tudja még hány szerepet. A választ még nem tudom, de holnap és holnapután is odaállok tükör elé. Ez mellesleg a házi feladatom egy része is, amit Neal Wecker amerikai szexoktatótól kaptam, aki nemrég érkezett Budapestre, hogy belevigye az embereket a „jóba”…

Neal Wecker szexcoach
Neal Wecker szexcoach

– Miért van erre szükség?

– Egy zaklatott és zavart világban élünk, amikor a figyelmet rengeteg dolog – félelem, bizonytalanság, aggódás, megszokás – eltereli a pillanatról, a testről, a szexualitásról. Az emberek nincsenek benne a testükben, nem tudnak mélyre menni, kapcsolatba kerülni erotikus energiájukkal – arról az energiáról beszélek, ami táplálja és gyógyítja a testet…

– Szexoktatóként pedig itt jössz te a képbe!

– Igen! A feladatom ugyanis az, hogy megtanítsam az embereket lelassulni, megszabadulni a figyelmüket elterelő tényezőkről – ezzel pedig a test lüktető pillanatait megérezni, kiélvezni. Bár szexuálisan felvilágosult időket élünk, mégsem magától értetődő, hogy mennyire ordító szükségünk van az intimitásra.

– Szerinted mi az, ami leginkább visszatart minket attól, hogy átadjuk magunkat ennek?

– Rengeteg oka lehet: sokan mind a mai napig bűnös dologként élik meg a szexet, de vannak, akik merev szülői mintákat hoznak magukkal, netán egy fájdalmas élmény miatt zárkóznak el az intimitástól – mégis, a legkártékonyabb a szégyen. A szégyennek ezer formája létezik: az ember szégyelli a testét, a vágyait vagy azt, ahogyan élvez… 

Megtanulunk élvezni!

– Azt hihetnénk, a szex a világ legegyszerűbb dolga, mégis sokaknak keményen meg kell dolgozniuk érte… De mégis, mit jelent pontosan: megdolgozni érte?

– Gyakorlást! Gyakorlást! Gyakorlást! A testiség egy nagyon érzékeny és sérülékeny terület, s míg sokan tisztában vannak magukkal, a párkapcsolatukkal, addig a szexualitásukat nem ismerik. Éppen ezért a legfontosabb: tanulj magadról, a szexualitásodról, ismerd meg magad! Kutass, nyomozz, ismerkedj a testeddel! „Mit érzek ekkor vagy akkor? Hogyan és merre mozog bennem az erotikus energia? Mi hat rám és mi nem?” Ez egy nagyon izgalmas kaland, de a csoda csak akkor kezdődik igazán, amikor két, önmagát ismerő ember találkozik, és közösen, együtt alkotnak valami csodálatosat, valami újat.

 

Megtanulunk élvezni!

– Mégis, a párkapcsolatokból idővel eltűnik a vágy, a jól működő szex ellaposodik, rosszabb esetben teljesen eltűnik…

– Most mondhatnék tippeket – randizni kell, időt kell szakítani egymásra –, de ha az ember fáradt, akkor ezek is kényszerű, teljesítendő feladatok lesznek. Az én válaszom erre: Mi lenne, ha egész álló nap az erotikus energia bűvkörében élnénk? Ha a heti egy-két szex nem egy lefutandó táv lenne, hanem az erotika a mindennapok természetes része lehetne? Sok munka, de aki vállalja a gyakorlást, hogy felfedezi szexualitása mélységeit, ezerarcú vágyait, annak életéből soha nem fog kiveszni a gyógyító intimitás.

Tudod, rengeteg párral dolgozom együtt, és gyakran elhangzik: Ismerem a másikat! A másik testét, a másik vágyait!  Mindent tudok róla! Elégszer csináltuk már! Nem! Ilyen nincs! Minden ember egy örök titok, tele ismeretlen mélységekkel. Fontos megérteni, hogy nincs két egyforma ember, egyforma vágy – de pont ez az izgalmas. Mindig van valami új!

Sok kapcsolatban eljön az a pont, amikor a párok, vagy a pár egyik tagja ki akar próbálni „valami újat”. Például izgatóvá válik a swingerklub gondolata, más partner bevonása, vagy kipróbálná, hogy milyen az, ha egy kötél feszül a bőrön – és sorolhatnám még. Lehet, hogy mindez megmarad a fantáziának, de az is lehet, hogy a tettek mezejére lépnek… Hogy meddig mennek el, abban nagy szerepe van a biztonságérzetnek: paradox, de egyszerre kell a kaland és a biztonság. Hajszoljuk a vágyainkat, ugyanakkor azt is igényeljük, hogy otthon mellettünk aludjon a társunk. Egy állandó egyensúlyozás ez, hiszen ha túl nagy a biztonság, a párok bealszanak egymás mellett. Persze a másik oldal is veszélyes, a túl sok kaland az őrületbe kerget.

Megtanulunk élvezni!

 

– Szülőként hogyan tudunk helytállni ebben a mai, ijesztően szexualizáló világában?

– Erős és magabiztos egyéniséget kell nevelnünk, aki bátran kiáll magáért, a testéért – minden mást a gyerek kikísérletezget magának. A lányom 17 éves, ő most például azzal a problémával küzd, hogy a korabeli fiúk még éretlenek, az idősebbek pedig már belevetették magukat a szexbe, szinte már követelik. Ő azonban erre még nem készült fel, de kellőképp öntudatos, hogy tudja, mit nem akar, és ehhez tartja is magát. Persze vágyik egy kapcsolatra, de addig is inkább az egyedüllétet választja. Tudja, hogy neki mi a jó és mi nem. Vagyis amire a gyermekeinket nevelnünk kell, hogy nem szabad beállni a sorba, megalázó helyzetekbe kerülni. Csak úgy szexeljenek, hogy az nekik jó legyen. Ezt pedig magabiztosan vállalják!

– Ehhez persze olyan szülőkre van szükség, akik már felfedezték saját szexualitásukat – aki azonban még fejlődne, az mire számíthat a tréningjeiden?

– Minden tréning egyedi, hiszen minden ember más és más. Van, akinek van problémája, és van, akinek nincs, de fejlődni, tanulni akar, ezért minden tréning úgymond alakítja önmagát. Ez mindig egy folyamat, amit a résztvevőkkel együtt építek fel úgy, hogy abban senki ne sérülhessen, kényelmesen érezze magát, és csak a jót vigye haza.

A foglalkozásokon arra szeretném ráébreszteni az embereket, hogy a testükkel foglalkozni jó érzés: mozogni, táncolni, úszni, futni, mindegy, csak élvezzék azt az pulzáló izgalmat, ami a mozgás – és persze a szex – hatására generálódik.  Érezzék, hogy élnek!

A tréningeken persze sokat beszélgetünk, de a szabadtánc, a légzés és a testi izgalom felébresztése mellett abban is segítek, hogy az emberek megtanuljanak összekapcsolódni önmagukkal, megtanulják megfigyelni a testüket, és annak minden apró üzenetét. Engedjék, hogy a test arra mozduljon, amerre akar. Segítek, hogy merjenek kommunikálni, kérni és kimondani azt, ami számukra örömöt okoz. De ami mindennek az alapja, hogy tudják, a testükből kiváltott gyönyört megérdemlik. Ennek felismerése egy nagyon fontos pillanat, itt kezdődik ugyanis az önszeretet…

– Ha most kérnék tőled egy házi feladatot, mi lenne az?

– Ígérj meg nekem valamit! Egy hónapig minden nap figyeled magad és gyakorlod a szexet! Szexelj egy hónapig, próbálkozz, és figyeld meg, hogy jobban érzed-e magad! Lásd meg a különbséget! Egészségesebbnek érzed majd magad, és eltűnik a depresszió… Szebbnek, sőt szépnek fogod látni magad… Egész nap rajta kell ülni az erotikus töltőnkön, az élet egyszerűen nedves, izgalommal teli és jó!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top