Szex

18+: “Nem a nemétől függ, hogy kibe vagyok szerelmes!”

Sokan hol azonos neműekkel, hol ellenkező neműekkel vágynak szexuális kapcsolatra. De vajon a biszexualitás ugyanolyan orientáció, mint a heteroszexualitás vagy a homoszexualitás?

Ha a társadalmi “normákat” nézzük, akkor elsőre az tűnik megszokottnak, hogy vagy az ellenkező nemhez vonzódik valaki, vagy a saját neméhez. Kevésbé érthető kategória, ha valaki hol így, hol úgy van ezzel… Pedig szakemberek szerint a heteroszexuális emberek nagy részének igenis vannak biszexuális fantáziái. Esetek tehát akadnak bőven. Nekünk egy lány és egy fiú mesélt.

“Van pár nő, akire nagyon rá tudok kattanni!”

“A húszas éveim közepéig csak férfiakkal jártam, szeretkeztem – meséli a 34 éves Évi. – Aztán megismertem egy lányt, akire teljesen rákattantam. Egy buliban kezdődött minden. Elkezdtünk csókolózni, attól kezdve nem lehetett megállítani minket, szexbe torkollott az este. Lilivel fél évig jártunk együtt, nagy szerelem volt, az együttléteink is mindig szenvedélyesek voltak. Akkor azt hittem, az előéletem egy tévedés, és valójában leszbikus vagyok, de aztán rá kellett jönnöm, hogy nem ennyire egyszerű a helyzet. Beleszerettem egy pasiba, akivel együtt voltam aztán három évig. Érdekes azonban, hogy Lili óta több nő is elindít bennem valamit. Bár párkapcsolatban élek, gyakran csókolózom, pettingelek, ritkábban szexelek nőkkel, de ma már inkább csak az izgalom miatt. Ha össze kell hasonlítanom a szexet a két nemmel, nos én a férfiakhoz jobban vonzódom, de van pár nő, akire nagyon rá tudok kattanni. Nehéz megmondani, hogy mi az, ami megfog bennük. Amúgy is nehéz különbséget tenni a nőkkel és a pasikkal történő szex között. Talán ami közös nevező lehet, az az elnyomhatatlan vágy, ami elindít a másik irányába. Egy darabig fejtörést okozott ez a biszex-kérdés, de egyszer a kezembe akadt egy cikk a biszexualitásról, azóta nyugodt vagyok. Jól vagyok így magammal. A környezetem nem, egyedül a pasim tud erről, de őt nem zavarja, sőt arról ábrándozik, hogy egyszer majd ő is csatlakozhat. Mivel őt nem bántja, ha néha összegabalyodom egy nővel, nem is nagyon fékezem magam. A gyerekvállalás ugyan még egy kicsit odébb van, a családtervezés nem kérdés. Jegyben járok a párommal, mindketten hagyományos családot szeretnénk. Leszbikus körökben gyakran lehet hallani, hogy nincs olyan nő, akit egy másik nő ne tudna elcsábítani, de ez lehet, hogy túlzás. Én csak ritkán kattanok rá egy másik nőre, nem jön be mindenki, de ha valakit nagyon “megkívánok”, akkor azért én is elég merész tudok lenni. A legtöbb esetben az egész jön magától, nem nagyon kell csábítani. Ami a pasikat illeti, a pasik többsége szerintem nem meri önmagának bevallani, hogy biszex, mert sokan összemossák ezt a homoszexualitással. A volt barátom például rendszeresen csókolózott férfiakkal – persze csak részegen. Szerintem ő például biszex volt, de ő is mindig letagadta a férfiakhoz való, időnként megjelenő vonzódásait.”

18+:

“Mindig is élt bennem a kíváncsiság mindkét nem iránt”

“Anyám leszbikus, amivel én óvodáskorom óta tisztában vagyok – meséli Gábor (24). – Én ezt nem érzem hátránynak semmilyen szempontból, ám tény, hogy csak a szűk környezetünk tudja. Sőt. Sokkal nyitottabbnak és elfogadóbbnak érzem magam, mint amilyen szerintem a körülöttem levő haverok többsége. A szexualitás különböző válfajai, a másság nekem egész egyszerűen totál természetes. Az, hogy én melyik nemhez tartozom, nem kérdés, viszont mindig is élt bennem a kíváncsiság mindkét nem iránt. A mai napig nem tudom egyértelműen kimondani, hogy csak a férfiak vagy kizárólag a nők érdekelnek. Most egy lánnyal járok, akibe halálosan szerelmes vagyok, de akadt pár kalandom fiúkkal, és nagyon is kellemes élményként gondolok ezekre. Nehéz elmagyarázni, hogy mit jelent a biszexualitás, mert aki mereven heterónak tartja magát, az ezt nemigen szokta megérteni. Engem egy másik emberben egész egyszerűen nem a neme, a nemi szerve érdekel, hanem valahogy a személyisége, a kisugárzása, és a többi, amit nehéz szavakkal elmagyarázni. Ami ahhoz kell, hogy fellobbanjon az a bizonyos szikra. Ezt az egészet én ugyanakkor nem reklámozom. Nincs szükségem arra, hogy beszólogassanak. Szerintem az emberek többsége biztosan kipróbálná a szexet mindkét nemmel, csak rohadtul tele van gátlásokkal és félelmekkel. Én tökéletesen boldog vagyok így, biszexuálisan. Simán el tudom képzelni, hogy férfi és női partnerek váltják egymást az életemben. Most úgy érzem, hogy hosszú távon egy lány lesz a befutó (remélem, a jelenlegi párom), de még ez sem biztos. A lényeg, hogy boldognak érezzem magam, az anyám is erre nevelt.”

“Nem egyenrangú a heteroszexualitással vagy a homoszexualitással”

Dr. Gerevich József szexuálpszichológus szerint a biszexualitás alapvetően a személyiségfejlődés időszakára jellemző. Ennek az oka abban gyökerezik, hogy a felnövekvő gyermek az apját és az anyját is szereti, hol az egyiket jobban, hol a másikat. “A kamaszkor végére le kell zárulnia a szexuális orientáció tárgyválasztásának. A végeredmény általában kétféle lehet: az érettség szintjét elérő személy vagy az ellenkező nemet választja, vagy a saját nemét, ez a két »normális« kategória. Gyakran előfordul az is, hogy valaki ugyan az ellenkező nemet választja, de léteznek rejtetten maradó homoerotikus késztetései. És előfordul, hogy egyáltalán nem zárul le a folyamat, és a serdülőkor biszexuális hajlama felnőttkorra is átterjed.

18+:

Ami a társadalom megítélését illeti, a biszexuálisoknak nem kell ettől annyira tartaniuk, mert ők nem alkotnak olyan látható kisebbségi csoportot, mint a melegek. Náluk kívülről nézve minden rendben van, az esetek döntő többségében heteroszexuális kapcsolatban élnek, társaságba is jellemzően ellenkező nemű partnerükkel mennek. Akkor is, ha az elfüggönyözött ablakok mögött azonos neműekkel is fenntartanak szexuális kapcsolatot. Mindebből következik, hogy a többségi társadalom nemigen szerez információkat erről a világról, még filmekben is csak ritkán fordul elő ez a téma. A hozzáállás természetesen attól is függ, melyik országról van szó. A nyugati társadalmakban nyitottabbak, nálunk előítéletesebbek az emberek.”

A szakember szerint a leggyakoribb tévhit az, hogy a biszexuálisok mindkét nemhez egyformán vonzódnak, de ez a valóságban ritkán fordul elő. “Sokkal gyakoribb, hogy alapvetően heteroszexuálisok vagy melegek, de nemi orientációjuk nem képez zárt rendszert. Sok esetben stabil partnerükkel közösen nyitnak egy harmadik személy felé, aki azonos vagy ellenkező nemű is lehet. Az egyszeri »kipróbálóktól« a rendszeresen kétfelé szexelőkig a skálán folyamatos az átmenet. Személyes véleményem az, hogy ez az irányultság nem egyenrangú a hetero- vagy homoszexualitással. Inkább egy korábbi, infantilis stádium »maradványának« tekinthető. Felvetődhet még a kérdés, hogy kell-e kezelni a biszexuális embereket. A válasz mindig az adott személytől függ. Ezt mindig az dönti el, hogy okoz-e a biszexualitás problémát, konfliktusokat a partnerkapcsolatokban. Sok esetben okozhat, ami megteremtheti a pszichoterápiás igényt. Nemritkán párterápiára is szükség lehet.”

“A szexualitás tárgya kamaszkorban sokszor az azonos neműek közül kerül ki”

“A pszichoszexuális fejlődés két szakaszában fordulhatnak elő biszexuális élmények. Az egyik, amikor a 4-5 éves kisgyermek szerelmének tárgya a két szülő, akik iránt felváltva érez a szerelemhez hasonló érzést – magyarázza Bibók Bea családi, párkapcsolati és szextanácsadó is. – A másik kritikus időszak a 11-12 éves kor, amikor az intenzív hormontermelés miatt a szexuális vágyak megélése előtérbe kerül. A szülői reakciók meghatározóak, mert ha a gyermek nem élheti ki fantáziáit azonos neműekkel, akkor a fejlődés ezen szakaszán megreked, és a későbbi életkorban nem tudja eldönteni a szexuális identitását. Az identitás rögzülése után a szexuális orientáció egyértelműsége válik fontossá, vagyis annak eldőlése, hogy az ellenkező nemhez vagy a saját neméhez vonzódik az ember. Abban az esetben, ha ez a tárgyválasztás nem egyértelmű, akkor jön képbe a biszexualitás.”

A szakember szerint nem mondható biszexuálisnak az a fiatal, aki pornófilmben megnézte azonos nemű párok szeretkezését, akkor sem, ha a fantáziájába egy időre belefészkeli magát a gondolat, hogy jó lenne kipróbálni divatból, kíváncsiságból, buliból vagy kalandvágyból. “Ugyanis ebben az esetben hiányzik az érzelmi vonzódás, a szexuális vonzalom, mert ezek őt az ellentétes neműek felé terelik, tehát csak annyi történik, hogy ő heteroszexuálisként egy kicsit kíváncsi. Én azt sem tartom biszexuálisnak, aki egyszer ki szeretné próbálni az azonos neműekkel való szexuális együttlétet. Ha azonban ezután úgy érzi, hogy erre vágyik, sőt érzelmei is lesznek az azonos neműek iránt, vagy azt érzi, nemtől függetlenül képes vonzalmat megélni, az már egyértelműen biszexualitás. Az igazi biszexuális viselkedés vonzalmat eredményez akár az azonos, akár a másik nem iránt. Ők azok, akik heteroszexuális kapcsolatban élnek, és nem érzik teljesnek az életüket, szükségük van arra, hogy alkalmanként azonos neműekkel is kapcsolatot létesítsenek. Ez már jóval több, mint puszta kíváncsiság.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top