Szex

A szerelemhormon sötét oldala

Végre valós értelmet nyert az a méltán népszerű mondás, miszerint a szerelem megrészegít. Kiderült ugyanis, hogy a szerelemhormonnak is nevezett oxitocin és az alkohol hasonlóan hatnak agyunk működésére. Az eredmény viszont nem éppen a legpozitívabb.

Úgy tűnik, a tudósok eléggé rápörögtek az oxitocin témára, mert egymás után jelennek meg a szerelemhormonnal kapcsolatos tanulmányok. Azt már ugye tudjuk, hogy az oxitocin a szülés után rendre elszabadul az anyák szervezetében, hogy segítse a szoptatást és a kötődést. Ezt az újszülöttek persze ki is használják rendesen, ugyanis nemrég az is kiderült, hogy a gyereksírás megváltoztatja az anyák agyműködését. Oxitocin termelődik még csókolózáskor és egyéb romantikus tevékenység közben is, fokozza az empátiát és a bizalmat.

Most pedig a Birminghami Egyetem kutatóinak sikerült rájönni arra, hogy az oxitocin az alkoholhoz hasonló hatást fejt ki az agyunkban. Vagyis lerészegít, mivel az alkoholéhoz hasonló gátló hatása van egyes agyterületekre, pontosabban serkenti a GABA nevezetű ingerületátvivő anyag gátló hatását a prefrontális kéregben és a limbikus rendszerben. Ezek az agyterületek pedig többek között a stressz és a szorongás érzékelésének szabályozásáért felelősek.

A szerelemhormon sötét oldala

Tehát a szerelemhormon nem a mozgásunk koordinálását akadályozza, hanem inkább a gátlásosságot csökkentheti, és bizony az agressziót is fokozhatja bizonyos esetekben. Például egy randimeghívásnál egy magas oxitocinszinttel rendelkező illető kevésbé fogja elfogadni a visszautasítást, csakúgy, mint amikor valaki bedob pár felest, hogy bátorságot merítsen, aztán amikor elutasítással szembesül, az alkohol hatására agresszívvá válik.

Folytatás és videó a Dupla X blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top