nlc.hu
Szex

Merevedési problémák

A barátomnak nem áll fel, velem van a baj?

Várjuk olvasói leveleteket a témával kapcsolatban!

„23 éves vagyok és nemrég lett egy új barátom. Az első együttlétünk elég rosszul alakult, a merevedésével volt probléma. Utánaolvastam, hogy mi lehet a gond, de nem vagyok biztos benne, hogy nem miattam történt. Lehet, hogy nem kíván eléggé? A volt barátom ahogy meglátott meztelenül, máris volt merevedése. Nem tudom, hogyan álljak a következő alkalomhoz, félek, hogy újból csalódás lesz. Beszélni egyáltalán nem beszéltünk arról, hogy mi történt és mi lehet az oka. Kellett volna?

– írta Emese (ál)nevű olvasónk, akinek természetesen mi adtuk a nevet, és a születési adatait is megváltoztattuk. Ugyanezt tesszük veled is, névtelenül kérdezhetsz Sereg Tímea szexológus tanácsadó és párkapcsolati mediátortól. Várjuk a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre az intim életeddel kapcsolatban, legyen az akár a randizás-tinderezés témaköre, egyéjszakázás, szakítás, válás utáni újrakezdés témája vagy akár a szexualitással kapcsolatos kérdés. A G-ponttal kapcsolatos kérdésről itt olvashatsz bővebben.

Az izgulás, a szerelem érzése is blokkolhatja a merevedést

Általánosságban igaz az, hogy ha valami nem úgy működik a szexben, ahogy elvárnánk fejben, aggódni kezdünk, rágörcsölünk és kérdéseket teszünk fel. Természetes reakció olvasónk aggodalma, nagyon sok nő gondolja azt, hogy a partnere merevedése egyértelmű fokmérője az ő vonzalmának. Ez azonban téves gondolat, ugyanis a merevedésre minden, de tényleg minden hatással van. A gyógyszerek szedése, akár a fájdalomcsillapítók, savlekötők is. Hatással van a merevedésre az elfogyasztott alkohol mennyisége, és akár a prosztata gyulladása is, továbbá hormonális betegségek is. Ezek mellett érzelmi okai vagy szimplán szokásbeli okai is lehetnek annak, hogy nem úgy sikerült a szex, ahogy tervezték.

Egyetlenegy alkalom, ráadásul a legelső közös alkalom még nem biztos, hogy jelent bármit is. A merevedésre egyértelműen hatással vannak az érzelmek, és az egyik legfőbb ilyen érzelem az izgulás is – lehetséges, hogy olvasónk partnere azon izgult, hogy elég jó lesz-e, meg fog-e felelni olvasónknak. Sok férfiban felmerül az a kérdés is, hogy a pénisz mérete megfelelő-e a partnere számára, továbbá sokan aggódnak amiatt is, hogy a merevedés kitart-e addig, ameddig fejben azt elképzelték. Ilyenkor ezek a gondolatok teljesen elterelik a figyelmet a valóságról, azaz a szexuális együttlétről. Ehhez tehát semmi köze nincs a nőnek, a felsorolt aggodalmak mind a férfi fejében játszódnak le. Minél erősebbek és mélyebbek a kezdeti időszakban az érzelmek, annál inkább előjöhetnek ezek a gondolatok. A szerelem érzése is közrejátszik ebben.

A barátomnak nem áll fel, velem van a baj?

Az előjáték segíthet (Fotó: Getty Images)

Az érzelmi ok mellett a szokásbeli okokról is fontos beszélni. Rengeteg jó tanács kering a neten, hogyan, mit kellene tennie a férfiaknak ahhoz, hogy jó legyen valakivel az első közös szex. Ilyen például a maszturbálás kérdése is: amerikai tinifilmekben is ezt ajánlják közvetlenül a szexuális együttlét előtti időszakban, hogy ne legyen probléma a korai magömlés. A maszturbálás nemcsak így lehet hatással az együttlétre, hanem akkor is, ha rendszeresen pornót néz az illető és hozzá kapcsolódóan maszturbál. A pornóban a képek annyira erőteljesek, hogy nehezebben fog tudni az agy átállni arra, hogy merevedés legyen akár egy csóktól is. Bármilyen furcsa is, az agy irányítja a merevedést is, így ha az ahhoz van szokva, hogy a pénisznek érintésre van szüksége a merevedéshez, akkor partnerrel sem lesz merevedés csak úgy spontán. Általánosságban igaz az, hogy

amennyiben tartósan, 4-6 hónapon keresztül fennáll bármilyen zavar a merevedéssel kapcsolatban, akkor először orvosi kivizsgálás szükséges.

Amennyiben olvasónk azt szeretné, hogy minden a legjobban menjen kettejük közt, akkor az előjátékot kellene előnyben részesíteni a behatolással szemben. Az előjáték remek formája a szexnek, ráadásul az a fajta teljesítménykényszer is eltűnik a férfiakból, hogy muszáj teljesíteniük a behatolás közben. Nőként pedig rendkívül izgalmas, élvezetes és sokszínű élmény az előjáték, ha jól csinálják, sokkal élvezetesebb a behatolásnál. Érdemes a behatolásra úgy tekinteni, hogy az már csak egy főétel utáni desszertnek legyen a tejszínhabja, azaz ne ez legyen a legfontosabb, hanem minden más. Hosszas csókolózások, kihívásszerű érintések, simogatások legyenek, érdemes akár 30-45 perces játékos együttlétekre gondolni, ezeken keresztül megtanulható, hogy a partner erogén zónái hol is találhatók. Ez pedig mindig jól jön a szexhez.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top