Tudod melyik a leghatékonyabb fogamzásgátló módszer?

nlc | 2021. Szeptember 16.
A tudatos családtervezés, a biztonságos szex az egész életünkre kihat. Szerencsére már a fogamzásgátló eszközök egész tárháza áll rendelkezésünkre, hogy választhassunk. De tudjuk, melyik a legbiztonságosabb, melyik használata közben nem kell aggódnunk? Sorra vettük.

Van az ún. Pearl-index, amely az egyes fogamzásgátló eszközök hatékonyságát hivatott értékelni. Az index által megjelölt százalék azt jelenti, hogy az adott fogamzásgátló módszert 1 évig használó 100 nőből mennyi esik teherbe. Minél kisebb a Pearl-index, annál biztonságosabb a fogamzásgátló módszer. A szexuális úton terjedő betegségekkel szemben csak az óvszer véd, de az sem 100%-os.

Fogamzásgátló eszközök, amelyekkel nem hibázhatsz. Nagyot.

A Pearl-index csak abban az esetben fedi a valóságot, ha az adott fogamzásgátló eszközt rendeltetésszerűen alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy az óvszer nem csúszik le, egyetlen tabletta bevétele sem marad el, a pesszáriumot jó helyre tesszük, megfelelő ideig. Illetve az index nem tudja figyelembe venni az esemény utáni tabletták használatát. Ebből a szempontból azok a legbiztonságosabb fogamzásgátló eszközök, amelyeknek hatékonysága nem tőlünk függ.

Hormonális és természetes fogamzásgátlók

Ahol már hiba csúszhat be a fogamzásgátlók használatába, ott be is csúszik. Ezeknek a módszereknek a hatékonysága már kisebb, de még mindig jó az arány.

Exit mobile version