Szex

Ha nagy a baj – 72 órád van, hogy bevedd a tablettát

Bárkivel előfordulhat baleset: kilyukadt óvszer, egy kimaradt tabletta, vagy a korábban biztosnak hitt módszer csődöt mondott. Ilyenkor jó, ha tudjuk, hogy van még pár nap, mikor még lehet segítséget kérni, ha nem szeretnénk teherbe esni.

A sürgősségi fogamzásgátlás, nem azonos a terhességmegszakítással. Ezek a magas hormontartalmú esemény utáni tabletták ugyanis az együttlét utáni napokban akadályozzák meg a megtermékenyülést. A legelterjedtebb a 72 órás, tehát az együttlét után 3 nappal bevehető, tabletta, a korábban elérhető 120 órás tabletta viszont már kezd kiszorulni a gyógyszertárakból, igen magas hormontartalma miatt.

Esemény után rögtön?

Ha úgy érezzük, hogy ez most nagyon nem jött össze, mármint a védekezés, és nem szeretnénk teherbe esni, akkor irány a nőgyógyászat, ugyanis az esemény utáni tabletta vényköteles. Egyrészt, mert igencsak magas hormontartalma miatt rendszeres fogamzásgátlóként nem alkalmazható, másrészt pedig, mert a bevétele előtt ki kell zárni az esetleges terhességet. Minél előbb vesszük be az esemény utáni tablettát, annál valószínűbb, hogy elkerüljük a nem kívánt terhességet.

Ha nagy a baj - 72 órád van, hogy bevedd a tablettát

Hogyan működik az esemény utáni tabletta?

Az esemény utáni tabletta magas hormontartalmával a tüszőrepedést akadályozza meg, de léteznek olyan tabletták is, melyek a beágyazódásra is hatással vannak. A terhesség, a fogantatás tehát egész egyszerűen nem jön létre. Ehhez fontos a 72 órás tabletta esetében, hogy minél előbb bevegyük, három napon belül. Hiszen ez idő alatt még nem biztos hogy bekövetkezik a megtermékenyülés.

Honnan lehet tudni, hogy hatott az esemény utáni tabletta?

A 72 órás, esemény utáni tabletta bevételét követően pár héttel, nem árt, ha elvégzünk egy terhességi tesztet. Ezt főleg akkor kell, ha a menstruáció 1 héten belül nem jön meg. A tabletta bevételét követően amúgy előfordulhat vérzés, sőt gyakran nem a normális ciklusnak megfelelő időpontban jön meg, hanem jóval előbb.

Lehet terhesség az esemény utáni tablettával?

Bár kicsi rá az esély, hogy valaki terhes maradjon a tabletta bevétele után. 8-ból 7 alkalommal ugyanis nem lesz terhesség, de a gumi óvszer vagy a rendszeresen szedett fogamzásgátló tabletta sokkal hatékonyabb és a mellékhatásai is elenyészőbbek, mint a 72 órás, esemény utáni tablettának. Ha fennáll a terhesség lehetősége (végeztünk tesztet a tabletta bevétele után pár héttel), akkor orvoshoz kell fordulni.

Valamint fontos szem előtt tartani, hogy a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben az esemény utáni tabletta nem véd.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top