Szex

5 kérdés és 5 válasz a 72 órás tablettáról

Ha szex előtt nem gondoskodtunk megfelelő fogamzásgátlásról, vagy hiba csúszott a számításainkba, és esély van a megtermékenyülésre, még nincs minden veszve. Az együttlétet követően felírathatunk úgynevezett 72 órás tablettát, ami utólag gátolja meg a fogantatást.

Sokféle ok vezethet oda, hogy megtörténik a megtermékenyülés: lecsúszott vagy kiszakadt óvszer, vagy nem vetted  be a fogamzásgátló tablettát, vagy egész egyszerűen nem jött össze a megszakításos védekezés. A lényeg, hogyha valaki nem szeretne babát, akkor sincs még minden veszve, lehetőség van 72 órás tablettát kérni a nőgyógyásztól.

Mikor kérhető a 72 órás tabletta?

A nevéből adódóan az együttlét után 72 óra, azaz három nap áll rendelkezésre a 72 órás tabletta bevételére. A fogamzásgátló hatása ekkor sem 100%-os, de ezen időtartamon belül tudja megakadályozni, hogy a petesejt megtermékenyüljön és beágyazódjon.

Csak orvos írhatja fel a 72 órás tablettát?

Igen. Bár különösebb vizsgálatot nem igényel, de mindenképpen meg kell arról győződni, hogy nem áll fenn korábbról terhesség vagy olyan betegség, esetleg állandóan szedett gyógyszer, amivel együtt a 72 órás tabletta nem alkalmazható. Hiszen a 72 órás tabletta nem azonos az abortusztablettával. Tehát kárt tehet a már meglévő magzatban, de a 72 órás tabletta abortuszt nem okoz.

5 kérdés és 5 válasz a 72 órás tablettáról

Milyen gyakran lehet 72 órás tablettát bevenni?

Mivel egy igen magas hormontartalmú készítményről van szó, még orvosi ellenőrzés mellett sem javasolják egy hónapnál gyakrabban alkalmazni. A 72 órás tabletta végső megoldás, nem szabad erre alapozni a hosszú távú fogamzásgátlást.

Milyen hatással van a menstruációra a 72 órás tabletta?

Mivel a 72 órás tabletta egy egyszeri nagy adag hormon, jóval nagyobb megterhelést jelent a szervezetnek, mint a hagyományos fogamzásgátló tabletta napi szedése. A 72 órás tabletta bevételét követően jelentkezhet rögtön vérzés, aminek intenzitása eltérő lehet, de ha egy hétnél tovább késik a vérzés, újra orvoshoz kell menni, vagy terhestesztet kell csinálni.

Nemi úton terjedő betegségekre is jó a 72 órás tabletta?

Nem. Óvszer nélküli együttlét során a partnerek még egy stabil párkapcsolatban is megfertőzhetik egymást, akár HPV vírussal is. A 72 órás tabletta csak a nem kívánt terhességet tudja megakadályozni, a szexuális együttlét során átadott fertőzések ellen nem véd. Emiatt külön nőgyógyászati kivizsgálásra kell bejelentkezni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top