Szex

Hüvelytabletta vagy hüvelykúp fogamzásgátlásra? Melyik a jó választás?

A helyi hatású fogamzásgátlók közül is többfajta van forgalomban. Oké, hogy különféle alakban és állagban hozzáférhetők, de van különbség hüvelykúp, -krém, esetleg -tabletta alkalmazása, hatékonysága között?

A nem kívánt terhességgel szemben a leghatékonyabb fogamzásgátló módszerek – a végleges sterilizáláson túl – az óvszer és a szájon át szedhető hormontartalmú fogamzásgátló tabletták, illetve a spirál. Vannak viszont olyan élethelyzetek, mikor ezeket nem akarjuk, vagy nem tudjuk használni. Ilyenkor kerülhetnek képbe a hüvelyben, helyileg alkalmazott spermicidek.

A hüvelykúpok, -krémek, -tabletták így hatnak

A hüvelybe felhelyezve és ott felolvadva fejtik ki hatásukat, amely a hüvelybe bekerülő spermák ellen irányul. Hatóanyagukkal egész egyszerűen mozgásképtelenné teszik a hímivarsejteket. A spermaölő hüvelykúpoknak és -tablettáknak nincs hormontartalmuk, így ilyen szempontból nem terhelik a szervezetet, viszont gyakran kerül beléjük fertőtlenítő, illetve gombaölő hatású hatóanyag is, ami az óvszer nélküli szex esetén jól jöhet.

Hüvelytabletta vagy hüvelykúp fogamzásgátlásra? Melyik a jó választás?

Mikor jó választás a hüvelykúp vagy a hüvelytabletta?

Amikor valamilyen betegség, egyéb gyógyszerek szedése vagy korábbi műtétek nem teszik lehetővé a hormonális fogamzásgátló tabletta szedését vagy a méhspirál, pesszárium felhelyezését. Esetleg kimaradt egy tabletta bevétele, vagy a megszakításos közösülést szeretnénk biztonságosabbá tenni, ekkor fordulhatunk a hüvelykúpokhoz. A nemi úton terjedő fertőző betegségekkel szemben azonban csak óvszer használatával van lehetőség védekezni.

Hogyan kell helyesen használni a hüvelykúpot?

A hüvelykúpok helyes használata nagyban növeli a nem kívánt terhességgel szembeni hatékonyságot. Itt főleg arra kell figyelni, hogy a hüvelykúpot vagy -tablettát, -krémet elég mélyre helyezzük fel a hüvelyben, és mindegyik terméknél, kivéve a krémet, legalább 10 percet kell várni a közösülés előtt, hiszen addigra olvadnak fel, és kezdik el kifejteni a hatásukat. A krémnél ezt az időt megspórolhatjuk, hiszen az felhelyezve azonnal hat.
A szex után legalább két órán keresztül nem szabad hüvelyöblítést csinálni. Innentől kezdve pedig mindenki saját preferenciái szerint dönti el, melyiket alkalmazza.
A hüvelytablettát felhelyezés előtt érdemes pár csepp vízzel benedvesíteni, hogy könnyebben felcsússzon; a hüvelykúpnál ilyen gond nincs, míg a krém nagy előnye, hogy azonnal használható.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top