Szex

Ez történik a testeddel, ha szerelmes vagy

Akik a szerelmet kábítószerhez hasonlítják, nem járnak messze az igazságtól. Az érzés is hasonló és a hatás is: minél több időt töltünk a szerelmünkkel, annál erősebb "függőség" alakulhat ki bennünk.

Egy kapcsolat során, főleg a szerelem kezdeti, lángoló szakaszában rengeteg idegi és hormonális változás történik a szervezetben.

Endorfin, oxitocin, dopamin felszabadulása. Egy szerelmes testében nagy mennyiségben szabadulnak fel hormonok. Ezek egy része hatására érzünk izgatottságot, boldogságot, egyfajta “részegséget”, amikor a szerelmünkkel vagyunk, és ezek felelnek a kötődés kialakulásáért és erősödéséért is.

Adrenalin és a noradrenalin felszabadulása. Izzadó tenyér, vöröslő arc, remegő lábak, szapora pulzus – egy szerelmes ember tipikus reakciói, melyek szintén hormonális hatásra lépnek fel.

A szerelem mindent megváltoztat

A szerelem mindent megváltoztat

Kitágult pupillák. Az érintés ingerli a szimpatikus idegrendszert, aminek egyik hatása a pupillák kitágulásban mutatkozik meg.

Étvágytalanság. Teljesen normális jelenség, amikor a szerelem miatt enni sincs kedvünk. A háttérben a stresszhormonként is ismert kortizol szintjének megemelkedése áll. Idővel, ahogy jobban megszokjuk a másikat, csökken a szintje, visszatér az étvágyunk is.

Magasabb lesz a hangod. Kutatások során megállapították, hogy amikor egy nő egy számára vonzó férfival beszél, magasabb – nőiesebb – lesz a hangja.

Megszakadhat a szíved. Nem vicc, a jelenség létezik, tudományos neve stressz indukálta kardiomiopátia. Még a legegészségesebb emberrel is megtörténhet, ha stresszhormonok dúlják végig a szervezetét valamilyen traumatikus hatásra, például egy szakítás miatt. A tünetek a szívinfarktuséra emlékeztetnek, de csak ritkán eredményeznek halált, bár tartós szívkárosodás visszamaradhat.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top