nlc.hu
Szex

Meg lehet változni a megcsalás után?

Megcsalt, és most ígérgeti, hogy megváltozik – Mit tegyek?

A megcsalás után a megbocsátás csak egy lépés, a következő az lenne, hogy kiderítik, miért ezt a lépést választja a partner.

Elég szörnyű helyzetbe kerültem: 7 éve vagyunk együtt a párommal, és egyszer már megcsalt. Két éve voltunk együtt, amikor megtörtént, mindent elmondott, és akkor valóban nem volt jó a kapcsolatunk. Fiatalok voltunk, és a szüleim nem támogatták a kapcsolatunkat, amit a párom nem viselt jól. Sajnos nem tudtam teljesen melléállni, amit a mai napig bánok. Megbocsátottam a megcsalást, ám soha nem tudom elfelejteni, ezt is hozzá kell tennem. Sajnos most újra megtörtént, ismét rossz fázisban volt a kapcsolatunk. Ezt már nem szeretném eltűrni, de nagy a lelki nyomás, ő helyezi rám, amiért azt érzem, hogy kötelességem megbocsátani. Megszakítottam vele a kapcsolatot, hívogat, mindent megtesz, hogy a közelembe kerüljön. Az a legrosszabb, hogy ismer, és tudja, hogy szeretem. Ígéri, hogy megváltozik, nem bírja nélkülem, amit látok és tudom, hogy ez így is van. Mit tehetnék?

– az olvasói levél egy újabb megcsalásos történetről szól, és igen fontos részletet tudhatunk meg: arra a kérdésre a választ, hogy olvasónk mivel járulhatott hozzá ahhoz, hogy a megcsalás megtörténjen. Ez az, ami kulcsfontosságú, és megmagyarázhatja azt is, hogy hogyan lehetne megoldani ezt a krízishelyzetet. Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó válaszol az újabb olvasói kérdésre.

Lehet adni még egy esélyt, viszont elkerülhetetlen a párterápiás segítség

Amit az olvasói levélben látunk gyakorlatilag a párkapcsolati dinamika: ha baj van, ha krízis van, nem együtt oldják meg, hanem a partner keres egy külső felet, akivel gyógyítja a sebeit. Akkor tud beférkőzni egy harmadik fél a kapcsolatokba, ahol helye van, azaz ha a két fél között valamiért érzelmi távolság van. Minél nagyobb a távolság, annál könnyebben férkőzhet be újabb és újabb ember. Amennyiben együtt maradnak, és ezt a fajta dinamikát nem sikerül kiiktatni a közös életükből, akkor a partner feltehetően minden nehéz élethelyzetben ugyanezt a módszert fogja választani.

Elítélni ezért senkit nem szabad, sem olvasónkat azért, mert újabb esélyt szeretne adni, sem pedig a hűtlen partnert, aki valamiért ezt tartja a probléma megoldásának. Ez egy rossz irány, hiszen éppenhogy nem együtt oldják meg a gondot, hanem elmélyítik azt. Olvasónk dicséretes amiatt, hogy belátja: ahhoz, hogy a kapcsolat idáig jutott, abban neki is és a közös életüknek is volt szerepe. Ez az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy meg lehessen bocsátani, és újrakezdeni. 

párkapcsolat

forrás: getty images

Azonban az újbóli megcsalás után a megbocsátás csak egy lépés, a következő az lenne, hogy kiderítik, miért ezt a lépést választja a partner. Van-e ennek valami köze a gyerekkorához, milyen félelmek, fájdalmak állnak emögött a viselkedés mögött. Esetleg az motiválja, hogy szeretne kilépni a kapcsolatból de nem képes rá, vagy éppen ellenkezőleg, szeretne benne maradni, de fogalma sincs arról, hogyan oldja meg a felmerülő nehéz érzéseket.

Minden párkapcsolatban vannak hullámvölgyek, nehéz érzések, bántások, sérelmek, harag és egyéb negatív érzések. Ezeket jó ha megtanuljuk kezelni, ha képesek vagyunk kommunikálni egymással ezekről is. A problémák, krízisek szükségszerűek minden párkapcsolatban, sőt baráti, intim emberi kapcsolatokban is, hiszen ezek által lehet fejlődés. Ha sikerül együtt megtalálni azt az utat, amivel fejlődhetnek, és az érzelmi biztonságot, a bizalmat is meg tudják tartani, akkor lehet még közös jövő. Ez azonban ketten nem fog menni, hiszen láthatóan hét év alatt nem sikerült megtanulni megoldani a gondokat. 

A megcsalás sok esetben egyfajta kilépés a párkapcsolatból, de nem végleges: az a szakítás lenne. Több ilyen kilépés is van, amikor szükségünk van valamennyi időre saját magunkkal, ilyen lehet a telefon nyomkodása, egy sorozat ledarálása egyedül bezárkózva, ilyen lehet ha elutazunk pár napra a barátokkal. A hűtlenséget megbocsátani senkinek sem kötelessége, hiszen ha nem megy, akkor csak saját magával tenne az illető nagyobb kárt: a megalázottság érzése, az állandó bizalmatlanság felemésztheti a mentális egészséget. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top