nlc.hu
Szex

Ha tetteted, hogy oké a párkapcsolatod, párterápiára van szükség

Tetteted, hogy oké a párkapcsolatod? Akkor párterápiára van szükség!

A kutatások szerint átlagosan hat év telhet el a párok életében, mielőtt párterápiára mennének. Hat olyan év, amiben egymást bántják. Jobb lenne sokkal hamarabb szakemberhez fordulni.

Nyolc éve vagyunk házasok a férjemmel, és volt egy fél év, amikor nyitott házasságban éltünk. Erre azért volt szükség, mert egymásnak az elsők vagyunk, és a férjem szeretett volna más nőkkel is lefeküdni. Ez végül rengeteg problémát okozott a kapcsolatunkban, féltékenységi jeleneteket és vitákat. A közvetlen környezetünk nem is veszi észre, hogy problémáink vannak, kifelé úgy tűnik, minden rendben van köztünk. Született két gyerekünk is, nem szeretnék elválni, és felmerült a párterápia megoldásként. Nem tudom, hogy ez mit adhatna, jobb lenne-e a kapcsolatunk.

– ez a kérdés egy telefonhívásnál hangzott el, az érdeklődő kétgyerekes édesanya azt szerette volna tudni, van-e értelme annak, ha segítséget kérnek. Ez a kérdés általános hozzáállás, és az idegenkedés attól, hogy egy vadidegen embert beavasson bárki a privát életébe, teljesen érthető és normális. Maga a párterápia is idegen helyzet, márpedig az ismeretlen helyzetektől általában ódzkodunk. A párterápiára érkezők nagy része már az első közös találkozás után megnyugszik, és a találkozás utolsó öt percében általában felteszik maguknak a kérdést hangosan, miért nem jöttek el hamarabb. Ennyire meg tud változni a hangulat már egy beszélgetéstől is, és a megnyugvást éppen az a tudat adja, hogy a probléma már nem a párok hátán van, hanem valaki másnak átadhatták. Ha neked is van kérdésed akár a párterápiával, szexuálterápiával kapcsolatban, akár a párkapcsolatodban akadtál el, vagy éppen anyós-após problémáid vannak, esetleg szakítanál, de nem tudod, jó döntés-e, akkor párkapcsolati és szexológus tanácsadó, Sereg Tímea várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

A tettetés jó jel arra, hogy lépni kellene

A megoldatlan konfliktusok hatalmas érzelmi szakadékot generálhatnak két ember között a házasságokban, párkapcsolatokban. A nehéz konfliktusokkal sok pár odáig is eljut, hogy súlyosan megbántják egymást. Az övön aluli mondatok betalálnak, és az évek alatt összegyűlt harag, az elnyelt negatív érzések, a rengeteg hétköznapi tennivaló így együtt számos pár életét lassan és biztosan mérgezik.

Valamilyen formában egyfajta szelepként felszínre törhetnek a gondok: megcsalás, érzelmi megcsalás, elhidegülés, szexmentes kapcsolat lehetnek a tünetek.

Ez az az állapot, amiben egyikük vagy akár mindkét fél azt érzi, mintha egyedül maradt volna, igyekszik valamennyire felszínen tartani saját magát és a kapcsolatot is.

Ez a fajta látszat működhet egy ideig, talán az illető el is hiszi, hogy lehet ez még jó, nem annyira rossz végülis a helyzet. A tettetés azonban máris megmutatja, hogy ideje lenne foglalkozni a kapcsolattal. 

Minden ember a Földön a házasságtól, a párkapcsolatától azt várja, hogy érzelmi, fizikai és anyagi biztonságot nyújtson. Függetlenül attól, hogy ki milyen nemi identitású vagy szexuális irányultságú. A bizalom is kulcsfontosságú szerepet játszik e három biztonságban, hiszen ezek nem működhetnek, ha nincs kölcsönös bizalom. Az elköteleződés pedig tartósíthatja az érzelmi, fizikai és anyagi biztonság érzését. Így lehet egy párkapcsolatnak jó alapja.

szexológus válaszol párterápia párkapcsolat

A nehéz konfliktusokkal sok pár odáig is eljut, hogy súlyosan megbántják egymást (Fotó: Getty Images)

A felsoroltak hiányai viszont garantálják a mérgező környezetet, a sok-sok vita és balhé pedig elválasztja egymástól a párokat. A párterápia erre megoldás lehet, még akkor is, ha a kutatások szerint átlagosan hat év telhet el a párok életében, mielőtt párterápiára mennének. Hat olyan év, amiben egymást bántják.

Pedig az, hogy van-e változás egy adott konfliktus után, hogy van-e a két embernek annyi tartaléka, hogy megoldják a gondokat, akár fél év alatt is kiderülhet.

És ha nincs, akkor azt semmiképpen nem ciki beismerni, ez nem gyengeség, hanem erősség: azt mutatja, hogy mindketten tisztában vannak a saját képességeikkel, és ha egyedül nem megy, segítséget kérnek. Ez egy kicsit olyan, mint bármilyen más szakembert igénylő munka a házban – ha nem megy egyedül, ha időt szeretnénk spórolni, akkor a szakember a jó döntés.

Ráadásul az, hogy milyen eszközeink vannak a gondok megoldására, nem feltétlenül tudatos. Ezeket az eszközöket, a kommunikációs hibákat is akár az eredeti családból hozzuk. Nem biztos, hogy amit láttunk gyerekként a szülőktől megoldásként, az nekünk működhet, sőt az sem biztos, hogy a szülőknek működött. Minden ember megérdemli azt, hogy megtalálja a harmóniát a szerelmi kapcsolataiban. Ez nem kiváltság, ezért mindannyian teszünk. Az erőfeszítések végül meghozzák a várva várt biztonságot egymás mellett.

Bármilyen párkapcsolati problémáról is legyen szó, általában véve igaz az, hogy ha 6-8 hónap alatt nem sikerül együtt előre lépni az adott problémakörben, akkor érdemes segítséget kérni. Nem jó éveket várni, hiszen az évekkel csak mélyül az érzelmi eltávolodás, csak rakódnak a sértegetések és bántások. Jó döntés, ha merjük vállalni azt, hogy szükséges egy harmadik fél a megoldásokban, valóban rengeteget erőt adhat a párnak, és a párterápia alatt az is kiderül, hogy van-e még érzelmi tartalék a kapcsolatban. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top