Szex

Allergiás vagyok a szexre!

Szexallergia? Spermaallergia? A "fáj a fejem, drágám, most ne" legújabb változata? Bár valótlanul hangzik, mégis igaz, vannak emberek, akik allergiásak a szexre, spermára, vagy akár a csókra is.

Allergiás vagyok a szexre!David Resnick allergológus, aki több mint tíz éve vizsgálódik “szex és allergia” témájában, azt mondja, a spermaallergia kialakulása valójában az ondóra adott reakció, ami az erre érzékeny nőkben tipikusan az együttlét után félórával alakul ki. A hüvely, illetve a nemi szerv égő, viszkető érzésével jár, súlyosabb esetben csalánkiütések jelenhetnek meg a testen, hasmenés, végbélgyulladás, szemgyulladás, vagy akár légszomj is jelentkezhet.

Az 1958-ban először diagnosztizált allergiafajtát gyakran összekeverik a nemi betegségekkel vagy fertőzésekkel. Ezt a fajta problémát immunterápiával vagy gyógyszerekkel lehet kezelni. A kutatók már rájöttek arra is, hogy nem konkrétan a spermára, hanem az abban megjelenő kémiai anyagokra volt allergiás a Cincinnati Egyetemen megvizsgált 130 nő. Olyan más eseteket is találni, akik az együttlét egyik legszebb, legintimebb formájára, a csókra allergiásak. Kellemetlen tüneteik megduzzadt ajkakban, megdagadt torokban, viszketésben nyilvánulnak meg, ha a partner nyála olyan allergéneket tartalmaz, amelyek a másik fél számára érzékenységet váltanak ki.

Ennél gyakoribb a latex- vagyis óvszerallergia, melyet a 80-as évek végén ismertek fel. Napjainkban az óvszerek a gumifa kérgéből kinyert gumiból készülnek, és bár nincsenek pontos adatok, az efféle betegségek száma az utóbbi években rohamosan megnőtt. Tünetei ennek sem enyhébbek, mint a többi “szexallergiának”: a csalánkiütéstől a fulladáson át az – sajnos nem az orgazmustól való – eszméletvesztésig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top