Szex

18+: Ennyi mindenen múlik az orgazmus

Elsőként leszögezem, hogy nem csupán női problémáról van szó, ha az orgazmushoz jutás rögös útját vizsgáljuk. Persze az tény, hogy a nők esetében egyetlen kiábrándító tényező is elég a lankadáshoz. Vegyük sorra, mi segít, és mi nem!

Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy bárki tudja, lássa, a női orgazmus nem olyan “látványos”, nem jár együtt olyan  könnyen megfigyelhető, fiziológiai kísérőjelenségekkel, mint a férfi esetében.

Izgalmas azzal is szembesülni a szakemberek kutatásaiban (pl. Szilágyi V.:  Elméletek  a  női  orgazmusról), miszerint társadalmi és ideológiai okok is nehezítették a női orgazmus tanulmányozását, így annak megismerését, elfogadását.  Egy patriarchális társadalomban a nő, s ezzel együtt a női szexualitás  alárendelt jelentőségű.  Például a viktoriánus korszakban a nőket saját szexuális igényeik, reagálókészségük elfojtására nevelték.

Később vita kezdődött a vaginális orgazmus állítólagos felsőbbrendűségéről is.  A különböző vizsgálatokból (Kinsey, 1953. vagy  Masters és  Johnson, 1966.)  kiderült, hogy minden orgazmus  egyenértékű lehet, függetlenül az ingerlés helyétől és módjától.  A közösülés  közbeni orgazmus is a csikló közvetett ingerlésének köszönhető, hiszen a hüvelyben igen kevés az idegvégződés. Fontos megállapítás volt az is, mely szerint semmilyen különbséget nem lehet kimutatni  az érettség, nőiesség vagy a lelki egészség terén  az orgazmust közösüléssel, vagy a csikló direkt ingerlésével átélő nők között.

Kinsey állapította meg azt is, hogy a szexuális tevékenységek közül  a  maszturbáció az, amelyben a nők leggyakrabban kielégülnek. Az orgazmuskészség kialakításának másik nagy lehetősége a petting. Kinsey szerint a  nők  24%-a  petting során jutott először orgazmushoz.

18+: Ennyi mindenen múlik az orgazmus

Az orgazmushiány a nők átlag  20-30%-ánál fordul elő.

Masters és Johnson volt az a tudóspáros, akik leírták, hogy a szexuális reakcióciklus négy szakaszra tagolható. Hogy mi is ez a négy szakasz? Tudd meg a Nőfejlesztő blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top