A Baktay házaspár válaszol

“Szerető vagyok 17 éve…”

Vajon a hosszú évek óta tartó szeretői státuszból hogyan léphet ki az ember? S egyáltalán, miért ragad bele? Olvasónk problémáját <a href=https://nlc.hu/szexesmas_baktay/ > Baktay Zelka és Baktay Miklós </a> párkapcsolati terapeuták boncolgatják.

Szerető vagyok 17 éve, amióta elváltam. Félek attól, hogy ha újra teljes kapcsolatban élnék, megint csalódnék írja egy olvasónk a Megsúgom oldalon. De vajon mire vágyik valójában? S miért ragadhatott bele ebbe a szerepbe? Erre két szakértőnk adja meg a választ.  

Kedves Súgó!

Végre őszinte szó. Jaj, nagyon jó a szerető státusz! Jót tesz a párkapcsolatnak, hiszen a szeretők azon vannak, hogy arany pillanatokban találkozzanak. Ünnepi díszbe öltöztetik szívüket, testüket, rákészülnek a randira, áldozatot hoznak a szervezésben, napokat tölthetnek az egymásra hangolódással, az utolsó órákban már a perceket számolják, rohannak egymás felé. Tartós is lehet a szeretők kapcsolata, hiszen nincs rajta az a nyomás, amit a gyermekekről gondoskodás jelent, jól elvannak saját társaságukban, nagy az autonómiájuk. Nehezebben alakul ki bántalmazási kör, mert könnyű kilépni belőle.

Árulkodó mondatok

Az első mondatod arról szól, neked is volt már legalább két szeretőd, az egyiknek része lehetett a válásban, ami már csak emiatt is elég zűrösre sikeredett. Nyilván nehézzé tehette a fiad életét, aki lassan már kirepül. Azért gondoljuk, hogy van gyermeked, mert különben lett volna egy enyhe sóhaj, felhang a két mondatod között. Azért gondoljuk, hogy fiad van, mert a lányok be szokták cserkészni az új apukát, akkor is hazahódítják, ha hét tenger ördöge, ha több a gyerek, mint a rosta lika, ha hétfejű sárkány is a felesége.

Szóval fiad van, aki lassan belenőtt a családfői szerepbe, támaszod és védelmeződ lett. És persze jó volt néha elnézni, ahogy csak úgy elmélázik, ahogy lelkesedni tud egy virtuóz focistáért vagy kitartó atlétáért, ünnepelt sztárért. És olyan jó volt gondoskodni róla, amikor meleg szemeiben megjelent a segítség mély igénye. Ő most el van bűvölve egy melegszívű, aranyos lánytól, esetleg többtől, már erősen kifelé áll az útja otthonról, úgyhogy a szeretőd is szinte zavartalanul lehet nálad. Neki is felnőtt már a lánya, a felesége rákattant az unokára, úgyhogy óvatosan előhozta a témát, mi lenne, ha a fiad elköltözése után odaköltözne.

Összeköltözés?

Mind a ketten kicsit zavarba jöttetek, ahogy így előjött a téma. Eddig tabunak számított, a pasid érzékeltette, mennyire fontos neki, hogy te vagy az első olyan szeretője, aki békében hagyja, nem rágja a fülét közös gyerekért és családi identitásért. Nagyra értékelte bölcsességedet, amivel elfogadtad a helyzetet, kihoztad belőle az örömöt és az erőforrásokat, miközben meghitten éltél fiaddal. Zavarba is jöttél, körülnéztél otthonodban, elképzelted, hogy ez a díszlet immár egy más darabban szolgál, olyan hülyeségek jutottak eszedbe, hogy melyik szekrénybe fogja tenni a holmiját, hogy a drága biciklijét be akarja majd hozni az előszobába, és a szennyesben ezentúl ott lesznek az ő göncei is. Elképzelted, mit szól majd, ha vasárnap délelőtt megnézed a sorozat ismétlését, ami miatt ő már kedden is csak félidőben kapcsolódhatott be a meccsébe.

17 év után

Szóval eszedbe jutott mindaz, amivel 17 éven át védted magad az ellen, milyen jó lenne néha elnézni, ahogy csak úgy elmélázik, ahogy lelkesedni tud egy virtuóz focistáért. Amikor pedig arra panaszkodott, még egy forró teát sem kapott a feleségétől, amikor leverte a lábáról az influenza, te arra gondoltál, milyen jólesne gondoskodni róla, itatgatni, csitítgatni, csak úgy odabújni a forró teste mellé, úgy adni neki egy kis életerőt, látni a hálát a meleg szemeiben. Üldögélni meghitten a teraszon, mint Horvátországban, és nem baj, ha megjelennek a telekszomszédok, föl lehet hívni őket egy sörre.

Eddig úgy volt „teljes kapcsolatod”, hogy a megélhetés és a gondoskodás dimenzió rá volt terhelve a fiadra, miközben csak szerettél volna neki jó párkapcsolati mintát adni. Hát most itt az alkalom, hogy meghitten összecsiszolódjatok a szeretőddel, és legalább az unokáknak villantsátok egy békében élő kedves pár mintáját. A baráti köreiteknek is jót tesz majd, ha kölcsönösen megjelenhettek köztük, sok régi kíváncsiságotok elégül ki, még több rejtélyről tudtok majd otthon beszélgetni. Csak úgy. És észre sem veszitek, hogy lement már a keddi epizód, vége már a meccsnek. És tessék! Nélkületek is megoldódott a konfliktus, győzött a kedvenc csapat. Na meg ott van az ismétlés vasárnap délelőtt. Szóval, úgyis azért kérdezted, mert ezt akarod. Mi csak tisztelgünk, mint bakter az expressznek. Éljetek békében!

Megváltásvásár  és elvárássokk

Baktay Zelka sváb malmos családból származik, születésekor már csak egyvalamijük maradt: a tudás. Woodstock ötletével együtt fogant, a holdra szállás mámorában teltek első hónapjai, édesanyja igazi ’68-as tiniként szülte. Kitűnő érettségije utáni lázadó éveiben csínytevésként előbb szabás-varrást tanult egy ruhagyárban, aztán mégis belekezdett álma megvalósításába, mégpedig egészen alul: három éven át volt pszichiátriai nővér, mielőtt elkezdte pszichológusi tanulmányait az ELTE-n. Elsőként kezdte kutatni a haj pszichológiai szerepét, eredményeivel berobbant a tudományos életbe. Az ELTE-n és a KGRE-en oktatott.

Baktay Miklós a forradalom mámorában fogant 1956-ban. ’82-ben végzett az ELTE-n, doktori disszertációját a játékról írta, fő tézise szerint a játék módosult tudatállapot. Ez akkoriban nóvum volt, bejáratossá tette agykutató laborokba is. Vándorlegényként a pszichológia fellegváraiban kapott képzést: Bécs, München, Zürich, Santa Cruz. Magánpraxist folytat feleségével és munkatársával, dr. Baktay Zelkával. Párterápiás specialitásuk a rendkívül hatékony négyüléses dinamikus rövidterápia. 

Válaszaikból hetente válogatunk. Kérdezni tőlük ITT tudtok, korábbi írásaikat pedig ITT találjátok! 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top