Szinkronban cikkek

5 önismereti tevékenység

Ahogyan a párkapcsolatunk harmóniája érdekében figyelünk a társunkra, úgy a saját magunkkal ápolt viszonyunkra, valamint belső énünk apró rezdüléseire, változásaira is érdemes időt és figyelmet szentelnünk. Lássunk, milyen tevékenységek azok, amelyekkel elmélyíthetjük a magunkkal ápolt kapcsolatunkat!

Nia – a felszabadító örömtánc

Ha a célunk a belső blokkok oldása, és szeretnénk kicsit oldottabbak, nyitottabbak és legfőképpen felszabadultabbak lenni, úgy, hogy közben a testünket is átmozgatjuk, a Nia lehet az egyik legjobb megoldás. Ez a “tánctechnika” ugyanis egyszerre foglalkozik a test, lélek, az érzelmek és a szellem témájával – mindezt úgy, hogy kellemes, hol elringató, hol dinamikusabb dallamok, és persze a mozgás segítségével adjuk át magunkat egyfajta új önkifejezésnek. Ebben a kilenc mozgásformára épülő műfajban a táncos múlt sem feltétlenül előny, előbb koncentrálnunk kell a sokszor idegenül ható mozdulatsorokra, majd szépen elfogadnunk, hogy nem megy minden egyből, netán egyszerűen, majd legvégül azt is élvezhetjük, hogy adott esetben a saját utunkat járva táncolunk, felszabadultan.

Öt önismereti tevékenység

Selyemfestés – színpompás varázslat

Egyszerre színterápia és lehetőség, hogy a kreativitásunk kibontakoztatásával új területekre merészkedjünk. Főleg azoknak lehet mankó egy-egy elakadásos periódusban, akik nagyon sötéten látják a világot, szoronganak, legyen szó betegség, munkahelyi vagy magánéleti gondok miatti stresszhelyzetről, így a színekben és mintákban gazdag alkotási folyamat örömforrást jelenthet számukra. Természetesen nem csak profi rajzolók, grafikusok terepe ez, hiszen eltér minden más rajzolási és festési műfajtól. Mindezt az alapoktól is elsajátíthatjuk egy tanfolyamon, miközben rávezethetjük magunkat, hogy aktivizáljuk agyunk kevéssé használt részeit, kikapcsoljunk, és hogy (ismét) felfedezzük a részletekben és a színek erejében rejlő értékeket!

Öt önismereti tevékenység

Praktikus és sokoldalú segítség

Az agykontrollra nem véletlenül mondják gyakran, hogy nem más, mint az önismeret. Ha a gyakorlatban is szeretnénk szorosabbra fűzni ezzel a technikával a viszonyunkat, több lehetőségünk is van, kezdve a netes forrásanyagokig, de vehetünk az agykontroll rejtelmeibe vezető könyvet, vagy beiratkozhatunk egy tanfolyamra is. És hogy miért is éri meg? Az agykontroll évek óta slágermódszer az önfejlesztésben, ahogyan a stresszoldásban és a relaxációban is. Gyakorlásával nemcsak magunkat ismerhetjük jobban meg, és fejleszthetjük is egyúttal, hanem olyan akut gondokat is kezelhetünk vele, mint alvászavart vagy a memória romlását.

Öt önismereti tevékenység

Az egzotikus – snorkeling

Nem egy tipikus magyarországi és nem is egy tipikus hétköznapi megoldás a belső önmagunkhoz való közelkerüléshez, mégis azoknak, akiknek akár nyáron, akár egy télből a nyárba út során lehetőségük nyílik egy kis snorkelingre (szabadtüdős merülés), emlékezetes kikapcsolódásban lehet részük.         

Legyen szó Madagaszkár vizeiről, vagy a Vörös-tenger partjairól, ha úszószemüveggel és pipával felszerelkezve nyakunkba vesszük a hullámokat, és elkezdjük felfedezni a színpompás víz alatti élővilágot, megrendítő látványosságban és érzésben lehet részünk. Óriási vízfelszín alatti terek, a természet ereje és a színes, a föld feletti léthez szokott szemünknek szokatlan élőlények sokasága kápráztat itt el, és állítja feje tetejére a világunkat. Miközben sem városi zaj, sem mobilcsörgés, sem emberi hangok nem csorbítanak a ritka nagy nyugalmon. Csak mi, a belső hangunk és a kilátás.

Öt önismereti tevékenység

Lassítás és befelé nézés hangterápiával

A hétköznapok gyakran annyira elsodornak bennünket, hogy a feladatok rengetegében már csak azt vesszük észre, hogy nem is tudjuk igazán, kik vagyunk. Ennek a problémának a rosszabbik válfaja, hogy nemcsak belső önmagunktól szakadunk el, hanem a mindennapok stressze már az egészségünket is kikezdi. A saját belső egyensúlyunk megtalálásában és megőrzésében egyre népszerűbb módszernek számít a hangterápia, más néven rezgésterápia, amelynek története messzire nyúlik vissza. Számos ősi civilizációban felbukkant, alkalmazták a görögök, a tibetiek, a kínaiak, de az ókori egyiptomiak is. Lényege, hogy hangtálak rezegtetésével a hallóidegeken keresztül az agykérgi területeket ingerlik, pozitív élettani hatásokat kiváltva ezzel, többek közt a stressz okozta feszültségeket, problémáinkat és a fizikai blokkokat oldva.

Öt önismereti tevékenység

Mi áll a hangterápia, rezgésterápia “újrafelfedezésének” hátterében?

Nem csoda tehát, ha a huszonegyedik század embere keresi azt a gondolatvilágot, azokat az energiákat, rezgéseket, amelyek képesek táplálni és újjáéleszteni az életerőt, helyreállítani a megzavart energiaegyensúlyt, s gyógyulást, egészséget hoznak az életébe. S mindezt olyan megfogalmazásban, amely megfelel korunk emberének. Energia, energia-egyensúly, energiamező, vibráció, energiakonstelláció, energiafolyam, harmónia, transzformáció, kozmikus törvények – ezek a szavak akár jelszavai is lehetnének azoknak, akik az egyén és a világ gyógyulását a szellemi területről a materiális területre kiterjedő összhangban képzelik megvalósulni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top