Szinkronban cikkek

Hawaii első és utolsó királynője és a többiek – 5 úttörő nő, akiről soha nem hallottunk

Következzen öt olyan női példakép, akiknek kitartásából és bátorságából egyedülálló tettek születtek, és ösztönző tetteikkel ráadásul területükön úttörőknek is számítottak,ám valamiért mégsem vonultak be a történelem "hírességei" közé.

Julia Chase-Brand, aki leszámolt a női sport korlátaival

Amikor Julia Chase-Brand 1942-ben megszületett Connecticutban, a nők még nem futottak hosszabb távot (a női nemzőképességre hivatkozva). A kislány négy nagyon aktív fiú társaságában nevelkedett, és egészen korán, John J. Kelley hosszútávfutó hatására úgy döntött, ez az ő pályája is. Imádta lekésni az iskolai buszt, hogy újabb mérföldeket róhasson le futva, és meg is lett az eredménye. 15 évesen nyerte első versenyét, ahol hamis lakhelyet adott meg, ugyanis szülőhelyén szintén tilos volt a női futás. Innentől nem volt megállás, szembement a szabályokkal, egyre hosszabb távokra akart regisztrálni mindenáron, a nyilvánosság és a sajtó bevonásával. Ha kellett rúzzsal, ruhában. Végül bár nem ő érte el közvetlenül a szabályok megváltoztatását, de nagyon sokat tett az ügy érdekében.

Hawaii, első és utolsó királynője és a többiek - 5 úttörő nő, akiről soha nem hallottunk

Bessie Coleman, az első színes bőrű női pilóta

Bessie igazi mainstream személyiség volt, 1892-ben született, és nem kisebb tettet vitt véghez, mint azt, hogy afroamerikai nőként ő volt az első, aki az Egyesült Államokban nemzetközi pilótaengedélyt szerzett. Nem véletlenül sikerült neki, mestere volt a szakmájának, elszánt, bátor, állítólag a repülőshow-kon zseniálisakat produkált, imádták őt a nézők. A koszos kis texasi padlón született nehéz sorból kiemelkedett lány története nem éppen közismert, de mindenképp az egyik legmotiválóbb a női úttörők között. 1926-ban repülőbalesetben halt meg.

Hawaii, első és utolsó királynője és a többiek - 5 úttörő nő, akiről soha nem hallottunk

Margaret Hamilton, nő a holdra szállás mögött

A ma 80 éves nő igazi géniusz, sokak számára pedig egy névtelen szupersztár. Neil Armstrong első lépései a Hold felszínén milliókat varázsolnak el a mai napig, de mint azt mondani szokták, minden sikeres férfi mögött áll egy nő, és ez Neil Armstrong esetében nem más, mint Margaret Hamilton. Az amerikai tudós nem kevesebbet tett, mint hogy kifejlesztette a Hold-túrát lehetővé tévő szoftvert, vagyis a világot ámulatba ejtő projekt programozásáért az akkor a területen szinte serdülőnek számító nő volt a felelős…

Hawaii, első és utolsó királynője és a többiek - 5 úttörő nő, akiről soha nem hallottunk

Esther Howland, az amerikai Valentin-nap szülőanyja

Az Egyesült Államokban született Artist Esther Howland (1828–1904) nevét nem kisebb tette miatt foglalhatják imáikba a modern virág-, csoki-, cukiállat- és bögreárusok, mint a Valentin-nap meghonosítása. 19 évesen kapott egy képeslapot apja brit barátjától, ahol ez már népszerű szokás volt, és annyira rákapott az ízére, hogy kézzel készített papír, csipke és a szalagos versek fabrikálásába kezdett, melyekre kézzel írt versek kerültek. A bátyja vitte értékesítésre a mintadarabokat, amelyről a lány legnagyobb megdöbbenésére 5 ezer dolláros megrendeléssel jött vissza. A többi pedig már történelem.

Hawaii, első és utolsó királynője és a többiek - 5 úttörő nő, akiről soha nem hallottunk

Lili, Hawaii első és utolsó királynője

Lili (1838–1917), nem éppen szerény hangzású nevén Loloku Walania Wewehi Kamaka, hazája első, egyben utolsó női uralkodójaként vonult be a történelembe, de természetesen nem csak emiatt figyeltünk fel az 1890-es években szuverén, Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Japán és Németország által is elismert állam kiemelkedő királyi főjéről. Lili királynő ugyanis jóval színesebb egyéniség volt, mint gondolnánk, amellett hogy rajongva szerette hazáját és alattvalóit, ugyanolyan hévvel zenét is szerzett, köztük a világszerte elhíresült “Aloha” nevet viselő dalt.

Hawaii, első és utolsó királynője és a többiek - 5 úttörő nő, akiről soha nem hallottunk

Olvass még úttörő nőkről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top