Szinkronban cikkek

5 önismereti könyv, aminek helye van a polcodon

Ha változtatni szeretnél az életeden, tenned kell magadért. Ahogyan a sportolók is edzik a testüket, úgy a lélekre is ráfér a folyamatos fejlesztés. Az önismeret az egyik legjobb út afelé, hogy boldogan élhessünk.

Ahhoz, hogy megismerjük önmagunkat, nagyon sokat kell tapasztalnunk, a tapasztalatainkból pedig tanulnunk. Ehhez segítségül hívhatunk olyan könyveket, amelyek hozzásegítenek az önismerethez. Választottunk most hat olyan kötetet, amelyet érdemes beszerezned, ha rálépsz az önfejlesztés útjára.

F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam

Ezt a könyvet alapműként emlegetik azok, akik önmaguk megismerését tűzték ki célul. A kötet elsősorban arra ad választ, hogy mit miért teszünk. Rávilágít, hogy a cselekedeteinket milyen belső programok irányítják. Kifejti a pszichológiai játszmák jelentőségét, és bebizonyítja, hogy az önismeret a legjobb lehetőség ahhoz, hogy boldogok lehessünk. Nemcsak ráismerhetsz benne a saját viselkedésedre, hanem a könyv utat mutat a felismerésekre és a továbblépésre.

Judith Sills: Szállj le a döglött lóról! A kényelem csapdája

Ez a könyv épp azoknak íródott, akik ugyan elégedettek az életükkel, de valamiért úgy érzik, hogy hiányzik valami a hétköznapokból. Nem véletlen a címválasztás sem, hiszen épp abban segít a tanulni vágyóknak, hogy merjenek változtatni és akár kockáztatni is. Hogy megtanuljanak bízni önmagukban, a képességeikben és a tudásukban, és hogy kerüljék azokat a zsákutcákat, amelyekbe folyton folyvást beleszaladunk, ráadásul a saját akaratunkból.

5 önismereti könyv, aminek helye van a polcodon

Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Miről szól a könyv? Az ajánlója mondja el róla a legtöbbet: “Az elkötelezett odatartozás, a szeretet, az egymásra figyelő segítőkészség, a felelősségvállalás, az örülni tudás, a boldogító párkapcsolatok és szeretetkötelékek lélekápoló erői, a hála, a megköszönni tudás és a megbocsátás megannyi erő, amelyek által megújulhat az életérzésünk, javulhat az egészségünk. Ami ebbe a könyvbe belefért, csupán egy csepp talán az életbúsulás, a reménytelenség, a megkeseredés lelki kövültségeinek feloldására, de ha személyesen is utánagondolunk, vajon érvényesek-e az életünkben ezek a tanítások, akkor máris előbbre lépünk az önismeretben és kapcsolataink minőségének tökéletesítésében.”

Sir Ken Robinson: Az alkotó tér

Az elismert író műve azt feszegeti, hogy felnőttként hová tűnik a kreativitásunk, és miért felejtjük el azt a bennünk rejlő teremtő energiát, ami gyerekként olyan értékes bennünk. A szerző szerint másképpen kell gondolkodnunk önmagunkról és újra meg kell tanulnunk kreatívvá válni. Az író nemcsak az egyén szintjén fejti ki a megoldási javaslatait, hanem arra is kitér, hogy az oktatásban és a szakmai világban hogyan kell változtatni a berögződött szemléleten. A tudatosság és az önbizalom felépítését mutatja meg egy olyan csatornán keresztül, amelynek a középpontjában a kreativitás áll.

Brené Brown: Bátraké a boldogság

A szerző legfontosabb mondanivalója az, hogy ahogyan ő maga is teszi, mindenki vállalja fel a hibáit és a gyengeségeit, és úgy mutassa meg magát a világnak, ahogyan van. Szerinte az a boldogság kulcsa, hogy nyitott szívvel kell élni, és erre alapozva lehet stabil, erős kapcsolatokat kialakítani. Egészen más oldalról közelíti meg a hétköznapokat, mint azok a szerzők, akik a sikeres, büszke oldalunk mutogatására ösztönöznek. Brené Brown azt vallja, hogy vállaljuk hibáinkat és sebezhetőségünket, mert a bátraké a boldogság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top