A szív hónapja

Napi egy tojás az egészségesebb szívért?

A kardiovaszkuláris betegségek milliókat érintenek világszerte, sokakat szigorú diétára kényszerítve. Egy új, izgalmas felmérés szerint napi egy tojás elfogyasztása nem csak hogy nem árt, hanem akár csökkentheti is a megbetegedések esélyét.

A CNN egészen izgalmas, és széleskörű felmérés eredményét tette közzé nemrégiben. A Kínában tartott vizsgálatba több mint négyszázezer felnőttet vontak be, ami már önmagában is ámulatba ejtő, de azért maga az eredmény is igen érdekes. A kutatási számadatokat és eredményeket elemző tudósok arra jöttek rá, hogy napi egy tojás elfogyasztása mellett 18 százalékkal kevesebb eséllyel hunytak el kardiovaszkuláris betegségekben (szívroham, agyvérzés) a vizsgált személyek azokhoz viszonyítva legalábbis, akik kompletten elkerülték a tojásfogyasztást. A Heart (Szív) Magazinban is publikált kísérlet már csak azért is érdekes, mert a korábbi években jellemző tendencia volt, hogy az orvosok óva intették a pácienseket a gyakori tojásfogyasztástól.

Ennyi az egész? (Profimedia)

A szív-és érrendszeri betegségek – gyűjtő néven: “szívbetegség jelenség” -, meglepően sok embert érint világszerte, évente mintegy 17,7 millió ember életét követelve, jelenleg pedig a legmagasabb számban szedi áldozatait, és veszélyezteti az önálló életvitelt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján.

Igaz vagy hamis?

Bár a tojás remek fehérjeforrásnak számít, tény, hogy a koleszterinszintet negatívan befolyásolhatja – nyilatkozta Csanging Ju professzor, a pekingi egyetemen keresztül végzett vizsgálat egyik szervezője.

A kutató hozzátette, hogy az eddigi tanulmányok, amelyek a tojás és a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggéseket vizsgálták, meglehetősen ellentmondásosak, főként a vizsgálatba bevont személyek alacsony száma, és a korlátozott információk miatt. “Éppen ezért döntöttünk úgy a kollégáimmal, hogy mélyebben megvizsgáljuk az összefüggést a tojásfogyasztás és annak a kardiovaszkuláris betegségekre gyakorolt hatása között. A szív-és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak Kínában.” 

Egy már folyó felmérés félmillió érintettjének azon tagjait (416 213 főt) kezdték el vizsgálni, akiknek korábban sem rákos, sem kardiovaszkuláris betegségük vagy cukorbetegségük nem volt. Alig több mint 13 százaléka ezeknek a felnőtteknek (30-79) év közöttiek, azt nyilatkozta, hogy naponta egy tojást fogyaszt, míg 9 százalékuk azt mondta, hogy soha, vagy csak ritkán eszik tojást. A kutatócsoport mintegy kilenc éven keresztül vizsgálta ezt a több mint 400 ezer főt, főként a szívbetegségekre, szívinfarktusra, agyvérzésre fókuszálva.

A felmérés eredménye pedig a következőket mutatta: 9985 személy hunyt el kardiovaszkuláris betegségben, és közel 84 000 személy diagnosztizáltak szívbetegséggel ezalatt az idő alatt. Az adatokat megvizsgálva, és összehasonlítva a kutatók arra jöttek rá, hogy azoknál, akik naponta egy tojást fogyasztottak, kisebb volt az esély a szívbetegségre, mint azoknál, akik nem, vagy egyáltalán nem ettek belőle.

Ugyanakkor Caroline Richard, az edmontoni University of Alberta egyetem mezőgazdasági és környezettudományi professzora azt mondja, ez az új tanulmány nem több, mint egyszerű megfigyelő jellegű kutatás, amely nem mutatja ki a közvetlen okot a tojásfogyasztás és a szívbetegség alacsony kockázata között. Hát így legyünk okosak…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top