Szabadidő

Felejtsd el a rántottát!

Elõször fõzök egy karamellás tejet, mert az Ízlések és pofonokhoz nem passzol a pattogatott kukorica, utána pedig mondok 5 indokot, amiért érdemes megnézni a Bella Martha remake-jét.

Felejtsd el a rántottát!1. Másként jó

Ha remake, akkor elkerülhetetlen az összehasonlítás, és ezekből ritkán jönnek ki nyertesen a hollywoodi produkciók, ráadásul a Bella Martha az első pillanattól nagy kedvenc volt.
Jó volt az alapötlet, és a film, a szép európai filmekhez hűen, kevés párbeszéddel és gyönyörűen megkomponált képekkel mesélte el a merev, csak a főzésnek élő séfnő, az árván maradt kislány és a hóbortos olasz szakács történetét.

Szerencsére Hollywood és Carol Fuchs forgatókönyvíró nem tett mást, mint fogta ezt a receptet – csak hogy a hasonlattal is a konyhában maradjunk –, és kidekázta. Itt-ott elvett, itt-ott hozzátett, megerősítette a szerelmi szálat, megfűszerezte egy kis bonyodalommal, és mesterszakácshoz méltóan tálalta. A remake nem lett jobb vagy rosszabb, más lett, de megmaradt szerethetőnek.


2. Tökéletes időzítés

A naptár szeptembert mutat, hűvösek az éjszakák és a reggelek – remek alkalom egy olyan romantikus filmhez, amelyben a szereplőket többnyire kabátban látjuk, ha nem éppen a konyhában szorgoskodnak. Üres gyomorral és bevásárlás előtt nem ajánlott a film, az viszont biztos, hogy utána komolyan elgondolkodunk, hogy valami olasz tésztafélét vagy crème brulée-t készítsünk a következő hétvégén.

Felejtsd el a rántottát!

 

3. A nő helye – recept nélkül

Catherine Zeta-Jones nagyon jó Kate szerepében. Nem üt át a bomba nő. „A férjem (Michael Douglas – a szerk.) szerint ez a szerep volt eddigi pályám legnagyobb kihívása – mesélte Catherine Zeta-Jones –, minthogy a konyhában kellett alakítanom…” A színésznőnek saját bevallása szerint az Ízlések és pofonok előtt egy tojásrántotta elkészítése is megpróbáltatást jelentett. Ezzel szemben Kate (Catherine Zeta-Jones) egy luxusétterem konyhafőnöke. Tökéletesen és precízen végzi munkáját, de magánélete kimerül a pszichológusával folytatott beszélgetésekben. Kate életének kifogástalan rendje akkor borul fel, amikor az étterembe új szakács, Nick (Aaron Eckhart), a lakásába pedig unokahúga (Abigail Breslin) érkezik. Kate az ördögi munka-pasi-gyerek háromszögben találja magát, és recept nélkül kell tökéleteset alkotnia, vagy legalább megtalálnia önmagát és a boldogságot.

Felejtsd el a rántottát!

 


4. Aaron Eckhart

Nekem jobban bejönnek az olasz pasik, talán ezért is rajongtam a kevésbé szépfiús, viszont hitelesen tüzes olasz Sergio Castellittóért, aki a Bella Marthában alakította a konyha és a konyhafőnök életét felforgató férfit. Azt viszont el kell ismernem, hogy Aaron Eckhart is megérne némi ajtócsapkodást. Nick szerepében nem túl jó, de legalább jóképű, és kevés nő bánná, ha éppen őt próbálná meghódítani.

Felejtsd el a rántottát!5. Mert főzni jó

Aki szeret aprítani, szeletelni, főzni, aki szereti a főzőműsorokat és a szép szakácskönyveket, mindenképpen szeretni fogja a filmet. Recepteket nem leshet el, viszont könnyű és szórakoztató kirándulást tehet a piacon, az étterem és Kate otthoni konyhájában, és annyi szarvasgombát láthat, mint talán életében sohasem.

A film eredeti angol címe: No Reservations

Rendezte: Scott Hicks

Szereplők:
Catherine Zeta-Jones
Aaron Eckhart
Abigail Breslin
Patricia Clarkson

A film honlapja »

Fotó: InterCom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top