Szabadidő

Annie Leibovitz – Egy élet a fényképezőgép mögött

A világhírű fényképész, Annie Leibovitz szenvedélyes, viharos életéről saját húga készített dokumentumfilmet.

Mit jelent az igazi fotóművészet? Megragadni egy pillanatot? Élővé tenni az élettelent? A képet, amelyről a maga mozdulatlanságában olykor mégis azt hisszük, eleven világot látunk…?

Ezt a csodát idézi meg Annie Leibovitz, a világhírű fényképész, kinek szenvedélyes, viharos életéről saját húga készített dokumentumfilmet. Barbara Leibovitz nem amatőrként tette ezt, hiszen maga is elismert író- és rendezőnő, akinek művében Annie-t nem csupán legendás művészként, de anyaként s leszbikusságát nyíltan vállaló nőként is sikerült bemutatnia. A forgatás során több mint egy évet töltöttek el együtt, ugyanis Barbara a lehető legőszintébb képet szerette volna a nézők elé tárni Annie-ről, s bevallása szerint ebben az egyetlen esztendőben többet tudott meg a testvéréről, mint gyerek- és fiatalkorukban, míg együtt nevelkedtek.

Annie Leibovitz
Annie Leibovitz

 

Akinek névről nem ugrik be elsőre, ki is Annie Leibovitz, azelőtt elegendő csupán olyan képeket felidéznie, mint például a terhes és mezítelen Demi Moore, Bruce Springsteen legendás fotója az amerikai lobogó előtt, vagy Bette Midler a rózsaágyon. Annie Leibovitz azonban nemcsak a fényben és csillogásban élő sztárok, de az emberiség és a föld krónikása is. A balkáni háborúk idején például igyekezett felhívni a világ társadalmának figyelmét azokra a borzalmakra, amelyek a harcok nyomán történtek: egyik legmegrázóbb képén egy vértócsán elcsúszott bicikli látható. Egy kamasz fiú kerékpárja, akit pár perccel a fotó elkészülte előtt agyonlőttek…

 

Annie Leibovitz magánéletét a szakmai sikerek mellett a legnagyobb emberi fájdalmak szőtték át. Még egy elfogadóbb társadalomban sem könnyű nyíltan vállalni a leszbikusságot. 2004-ben elveszítette élete szerelmét, Susan Sontagot, majd alig hat héttel később újabb csapás sújtotta, mikor váratlanul édesapja is elhunyt.

Brad Pitt
Brad Pitt

A film forgatásával vártak tehát a testvérek, míg ezen események körül elcsitult az érzelmi vihar, így Annie a kamera előtt már nem csupán művészetének titkairól, de életének legnagyobb fájdalmáról is képes volt nyíltan beszélni.

Nicole Kidman
Nicole Kidman

 

Annie Leibovitz – Egy élet a fényképezőgép mögött – november 6-án, csütörtökön, 21.50-től az HBO műsorán.

Tipp: Annie Leibovitz fotói nőkről »

Annie Leibovitz családi fotói Tom Cruise-ról és Katie Holmesról »

Fotók amerikai zenészekről »

Fotó.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top