Szabadidő

Végre itt a Jégkorszak 3. – A dinók hajnala

Sikerfilmek harmadik részére leginkább megszokásból járunk. A Jégkorszak 3. – A dinók hajnala című animációs film leforgatására az egyetlen mentség, hogy a végén jókedvűen távozunk.
Megnézem
Összes kép (1)
Házasság, gyerekek, ilyenek

A Jégkorszak-„trilógia” harmadik részén az ötlettelenség jeleit figyelhetjük meg. Már közel sem olyan ütős a sztori, közel sem olyan viccesek a szereplők – tényleg, emlékszik még valaki arra, hogy a különös jégkorszaki banda hogyan verbuválódott, és mentett meg egy emberkölyköt? –, de azért kacarászásban nincs hiány, és amikor a film kicsit leülne, előkerül Motkány, akinek a makk mellett ezúttal a motkánylányokkal is meggyűlik a baja.

Szokása szerint gyanútlanul üldözgeti rakoncátlan eleségét, amikor egy vörös démon lecsap a vacsorájára, és mellesleg elcsavarja a fejét. Úgy látszik, a világ semmit sem változott a jégkorszak óta, mert kis barátunk hamar a férjek sanyarú sorsára jut: tologathatja a kecóban a bútorokat, régi hobbija pedig elérhetetlen álommá válik. Felnőtt fejjel ez nagyon vicces, abba azonban nem akarok belegondolni, hogy a gyerekek érzelmi fejlődésére hogyan hat mindez. Bár ezek a mai kölykök nagyon stramm gyerekek…

Kész szappanopera

Egyetlen férfi sem menekülhet az arcvízszagú férfiélet nehézségeitől. Diegón az öregség jelei mutatkoznak, depressziós is emiatt, Manny, a mamut pedig apai örömök elé néz. Az első részben a mamut még kihalóban lévő faj volt, a másodikban azonban megtalálta az „egyetlen élő női példányt”, a harmadikban pedig már érkezik is az utód. Igen, ez már csak egy ilyen családi mozi, de legalább viccesebb, mint a Shrek 3., amelynek sztorija meglehetősen hasonló.

Jégkorszak 3.

A csendesen és némi intrikával folydogáló jégkorszaki Dallast Sid élénkíti fel, aki anyai örömökre vágyik, és képtelen ellenállni a rátörő vágynak. Szerencsére akad három elhagyatottnak tűnő dinótojás, így az „örökbefogadási ceremónia” a film egyik legviccesebb jelenete.

 

 

Okostojások maradjanak otthon

Persze az okostojások azonnal arra kíváncsiak, milyen furcsa időcsavar miatt találkozhatnak a mamutok és a dinók, de a filmkészítők ezt a problémát egy vernei megoldással lesöpörték az asztalról: a barlang az átjáró, ott találkoznak, mert a Jégkorszak 3. mégsem lehet akciójelenet nélküli mozi. Igaz, az akciójelenetek – üldözés, leszakadó sziklafal, szétmálló híd – az Indiana Jones óta nem meglepőek.

A dinóknak – azonkívül, hogy halálra rémisztik kedvenc hőseinket – akad más feladatuk is. A tojások ugyanis nem voltak árvák, ahogy Sid gondolta, hanem előkerül a dühös mama, aki visszaköveteli csemetéit. Sid azonban sohasem arról volt híres, hogy csak úgy feladja, amit a fejébe vett, és a maga csetlő-botló módján, óriási szívvel harcol „kölykeiért” – természetesen mindezzel veszélybe sodorja az egész díszes kompániát. És ekkor – mint bűvészkalapból a fehér nyúl – előkerül a kalandra éhes, dinóvadász menyét, a félszemű Buck, aki a csapat idegenvezetője lesz Dinólandon. Buck jó szándékú ügyetlensége felülmúlja Sidét, és hiánypótló élénkséget hoz a moziba.

Jégkorszak 3.

 

Manny pofáján a szőrszálak

Bár picit fárasztja a szemet, igazán nagy élmény 3D-ben nézni a filmet, és ellamentálni azon, mert igen, erre is van idő, hogy vajon mennyit dolgozott az alkotó azon, hogy bal szemünk perifériáján Manny pofarészletén a szél meglebegtesse a szőrszálakat. Félreértés ne essék, a látvány remek, élményszámba megy, viszont a Jégkorszak 3. egyáltalán nem olyan rossz film, hogy optikai tuning volna szükséges a sikeréhez. A kissé sablonos sztori hordoz magában annyi vicces jelenetet és humoros odamondogatást, ami miatt nem távozunk csalódottan a moziból.

 

A film magyar címe: Jégkorszak 3. – A dinók hajnala

A film eredeti címe: Ice Age: Dawn of the Dinosaurs
Rendezte: Carlos Saldanha
Hivatalos honlap: www.iceagemovie.com »

Forgalmazza: InterCom

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top