Szabadidő

5 különleges kiállítás, amit kár lenne kihagyni

A pároddal töltenéd a hétvégét? Esetleg a barátnők csábítanak valahova? Egy izgi múzeum mindig jó programnak ígérkezik. Öt, a maga nemében páratlan kiállítást ajánlunk neked – válogass kedvedre!
 Keleten a helyzet
Videoművészet Közép- és Kelet-Európából | 1989–2009

1989, a rendszerváltás éve egyben a videoművészet kibontakozását is elindította Közép- és Kelet-Európában. Ezt az érdekes egybeesést járja körbe ez a különleges videoművészeti kiállítás, amely e meghatározó médiumon keresztül mutatja be a térségben zajló politikai, gazdasági és társadalmi változásokat.

A kiállítás az egykor kilenc, mára már huszonnégy országot magában foglaló, a hajdani „szovjet blokkban” zajló változásoknak az egyénre és a különféle társadalmi csoportokra gyakorolt hatásait kutatja a pszichológia szemszögéből. Hogyan küszködtünk a múlttal való szembesülés problémáival, a nemzeti identitás és a nemzeti sztereotípiák változásaival, a különféle csoportközi konfliktusokkal, és mi volt mindebben a média szerepe?

5 kiállítás, amit kár lenne kihagyni

A cenzúramentes, könnyen hozzáférhető és olcsó videó nemcsak a mindennapi, személyes történetek megörökítésének, hanem a társadalmi jelenségek dokumentálásának is első számú művészeti eszközévé vált. A kiállítás teret szeretne adni arra, hogy a közönség behatóan megismerkedjen ezzel a viszonylag fiatal, ám annál izgalmasabb és jelentősebb művészeti médiummal.

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
Művészetek Palotája, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
A kiállítás megtekinthető: 2010. január 21. – 2010. március 7.
Nyitva tartás: kedd–vasárnap: 10.00–20.00
(Hétfőn a múzeum zárva tart.)
Bővebben: www.ludwigmuseum.hu »

 Degas-tól Picassóig
Francia mesterművek a moszkvai Puskin Múzeumból

A moszkvai Puskin Múzeum páratlanul gazdag gyűjteményéből válogatott remekműveket láthatsz a Szépművészeti Múzeum január végén nyíló kiállításán. A tárlaton kiállított ötvenöt mű a francia festészetnek a 19. század közepétől a 20. század elejéig tartó időszakáról ad áttekintést.

 Claude Monet (1840 Párizs–1926 Giverny) Fehér vízililiomok, 1899 The State Pushkin Museum of Fine Arts, Moscow
Claude Monet (1840, Párizs – 1926, Giverny): Fehér vízililiomok (1899)
The State Pushkin Museum of Fine Arts, Moscow

A kiállítás nyolc részre tagolva mutatja be az izgalmas művészettörténeti időszakot. A Realizmus, a Barbizoni iskola, az Impresszionizmus, a Cézanne, a Modernizmus elindítói, a Szimbolizmus, a Fauves-festők, valamint az Avantgárd indulása című szekciók segítik rendszerezni a kiállított műveket.
Degas Fényképésznek modellt álló táncosnője, Paul Cézanne Sainte-Victoire-hegyről készült sorozatának egyik korai darabja, Monet Híd a tavon, Renoir Kertben című képe, Gauguin egyik Tahitin készült alkotása, a Matamoe, Van Gogh meglepő témájú festménye, a Börtönudvar, illetve Matisse Sarkantyúvirág – A tánc című képe vagy Picasso fiatal Harlekinje mind-mind kiemelkedő jelentőségű alkotásai a korszaknak.

A budapesti kiállítás azonban nem csupán a modern festészet kialakulásáról és fontosabb irányzatairól kíván képet adni, hanem a 19–20. század fordulójának két kiváló orosz műgyűjtője, Ivan Morozov és Szergej Scsukin előtt is tiszteleg. A Budapesten látható remekművek zöme ugyanis e két vagyonos moszkvai textilgyáros hajdani, világviszonylatban is rendkívül gazdag gyűjteményéből származik.

Szépművészeti Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út 41.
A kiállítás megtekinthető: 2010. január 28. – 2010. április 25.
Bővebben: www.szepmuveszeti.hu »

 Nyitunk…
Plakátok a szocializmusban

Ha nosztalgiázni támad kedved, irány a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, ahol az 1945-től 1989-ig terjedő időszak plakátjait nézheted meg. A plakátokon az egyes évtizedek jellemző stílusirányzatait követheted nyomon, megismerheted az egyes korszakok leggyakrabban reklámozott áruféleségeit, üzlettípusait, szlogenjeit. A hirdetőoszlopokon elhelyezett plakátok az utca hangulatát idézik fel, és ehhez hozzájárulnak még a kor jellegzetes boltjainak és üzletportáljainak kinagyított fotói, valamint  a korabeli árukkal berendezett kirakatok és enteriőrök is. Szoc-deko dizájn az egész − méghozzá a javából!

5 kiállítás, amit kár lenne kihagyni

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1051 Budapest, Szent István tér 15.
A kiállítás megtekinthető: 2010. április 5-ig
Nyitva: kedd kivételével 11-től 19 óráig
Bővebben: www.mkvm.hu »

 Láthatatlan kiállítás – Budapest

Légy részese egy különleges, interaktív utazásnak egy láthatatlan világba, ahol csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán tudsz eligazodni. Ha eljössz, megértheted majd, milyen érzés az egyik legtöbb információt adó érzékszerved, a látásod nélkül élni, és hogyan erősödnek fel egyéb érzékeid.

Az idén rengeteg újdonsággal bővült Láthatatlan kiállítás a nem látók és a látók világát igyekszik közelíteni egymáshoz, és pozitív élményeken keresztül tanítja meg, hogyan segíthetjük s miképpen érthetjük meg őket. A láthatatlan utazás vak vezető kíséretében, speciálisan berendezett és teljesen besötétített helyszíneken történik, ahol egyedi hanghatások és helyszínre szabott illatok segítik, hogy igazán életszerű élményben legyen részed.

5 kiállítás, amit kár lenne kihagyni

Különböző élethelyzetekben próbálhatod ki magad: megtapasztalhatod, hogyan kell közlekedned a városi forgatagban, hogyan fizetsz ki egy kávét a bárban, vagy éppen honnan tudhatod, melyik fűszer kell az ebédedhez… Az állomások között szerepel továbbá egy erdő madárcsicsergéssel, patakcsobogással, egy erdészház kandallóval, zöldséges- és újságosstand, illetve egy kiállítás szobrokkal.
A teljes sötétségben immáron azonban nemcsak az erdőt, a város zajait vagy a frissen főtt kávé illatát érezheted, hanem kellemes környezetben, felhőtlen légkörben, halk zene mellett tölthetsz el egy felejthetetlen láthatatlan vacsorát csütörtökönként.
Bővebben a vacsoráról »

A kiállítás látható részében megismerheted azokat az eszközöket és használati tárgyakat, amelyeket a vak emberek nap mint nap használnak. Így találkozhatsz Braille-pontos dominóval, vakosított sakkal, és kipróbálhatod, milyen Braille-táblával és pontozóval írni.

Helyszín: Népliget, a Planetáriumtól kb. 200 méter, a volt E-klub épülete
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 12.00–20.00, hétvégén 10.00–20.00
Bővebben: www.lathatatlan.hu »

 (M)ilyenek a finnek? – Finnország magyar szemmel

(M)ilyenek a finnek? Milyen sztereotípiák élnek bennünk, magyarokban a finnekkel kapcsolatban, milyen a mi finnképünk? Vajon mi az összefüggés az erdő és a város, a Kalevala és a finn metálzene, a gumicsizma és a Nokia, a kéregedény és a finn dizájn között? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a kiállítás. Na meg arra is, hogy vajon milyen tényezők alakították és befolyásolták a finnekről alkotott képünket a 19. század végétől napjainkig. A hagyományos kultúra elemeitől elindulva, a finn–magyar kapcsolatokat felvázolva eljutunk napjaink meghatározó finn cégeinek termékeihez, a finn példa, a finn csoda okainak feltárásához, bemutatásához és értelmezéséhez.

A kiállítás praktikus szervezőerejét a sztereotípia fogalma jelenti: a másik népről alkotott kép és ennek viszonya saját önképükhöz. Néhány kiemelt, középpontba állított fogalom és jelenség (természethez való viszony, az erdő primitív népe, szauna, mökki, dizájn, sport stb.) segítségével vezetnek végig bennünket a jól ismert képzeteken, sok esetben újraértelmezve azokat.

Marimekko kendő (Fotó: Sarnyai Krisztina)
Marimekko kendő (fotó: Sarnyai Krisztina)

A kiállítás a Néprajzi Múzeum, egyéb finnországi és magyar múzeumok anyagát, finn cégek termékeit és a Néprajzi Múzeum felhívására érkezett tárgyakat mutatja be.

Néprajzi Múzeum
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.
A kiállítás megtekinthető: 2010. november 28-ig
Nyitva tartás: kedd–vasárnap, 10-től 17 óráig
Bővebben: www.neprajz.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top