Szabadidő

A nagyvászon legemlékezetesebb lánykérései

A Szökőhév című filmben Amy Adams Írországba megy, ahol helyi szokás szerint szökőévben, február végén a nő is megkérheti választottja kezét. Ennek apropóján szedtük össze a filmtörténet legemlékezetesebb lánykéréseit.

Amy Adams a Szökőhév című filmben
Amy Adams a Szökőhév című filmben

Ha az ember lánya érzékeny lelkű, borostás macsót akar fogni magának, bizony Írországba kell mennie. A P. S. I Love You során mindenki megtanulhatta már ezt az alapigazságot, és ha Gerard Butler és Jeffrey Dean Morgan el is kelt arrafelé, egy Matthew Goode (Utolsó látogatás, Watchmen – Az őrzők) még mindig leeshet a szerényebb igényűeknek. A Szökőhév című romantikus vígjáték klasszikus alaphelyzetre épít: egy lány pont az esküvője (jelen esetben eljegyzése) előtt találja meg az igazit, egy, a jelenlegivel gyökeresen ellentétes jellemű pasi személyében, ami később számtalan konfliktushoz vezet. Az elcsépelt kiindulópontba nem is kötnénk bele, hiszen a romkom műfajban ritkán találkozhatunk elképesztően eredeti sztorikkal, de a logika teljes hiánya azért mégis zavaró tud lenni.

A forgatókönyvírók egyszerűen semmilyen épkézláb okot nem találtak rá, hogy az ír taxis a kocsija lerobbanása után miért is menjen a csinos utasával Dublinba, ezért látszólag minden értelem nélkül, amolyan pincsikutyaként követi őt. Ez nemcsak a korábban bemutatott karakter szellemiségével ellentétes, de teljes sületlenség is, ahogy az is, hogy váratlanul, minden előzmény és meghívás nélkül egy lakodalom kellős közepén találják magukat. Az már tényleg mindennek a teteje, hogy egész Írországban csupán egyetlen csóró taxis akad, aki ötszáz euró fejében hajlandó elautózni egy gazdag nővel a fővárosba.

A Szökőhév sztorija annyira irreális és gyenge lábakon álló, hogy még a bájos Amy Adams (Kétely, Julie & Julia) sem tudja megmenteni, pedig az ő mosolya még képes elvinni a hátán egy hasonló zsánerű filmet. Ehhez azonban még ő is kevés volt, a szokásosan gyenge Matthew Goodeval egyetemben.

A nagyvászon legemlékezetesebb lánykérései

Plasztik szerelem

A kicsit elmeroggyant és zárkózott Lars (Ryan Gosling) először azzal sokkolja családját, hogy a barátnőjeként mutatja be az internetről rendelt guminőt. Az már csak a hab a tortán, hogy később azt is elújságolja, hogy megkérte választottja kezét. Egy ilyen nő biztosan nem mond nemet…

Forrest Gump

A Forrest Gump során több alkalmunk is volt itatni az egereket, ám ezek közül az egyik legemlékezetesebb Forrest lánykérése az alábbi mondatokkal: „Lehet, hogy nem vagyok egy okos ember, de azt tudom, hogy mi a szerelem.”

Forrest Gump
Forrest Gump

Bűbáj

A Bűbáj a klasszikus Disney-mesék paródiájával indít, amikor régimódi animációs mesebetétben mutatja be, ahogy a herceg találkozik a hercegnővel, megmenti, majd boldogan kiált fel, hogy másnap lesz az esküvő. Ahogy mondani szokás: ilyen is csak a mesében van.

Nász-ajánlat

Sandra Bullocknak kanadaiként sürgősen új USA-vízumra van szüksége, amelyet ilyen gyorsan csak házasság révén szerezhet meg. Rákényszeríti alkalmazottját, hogy vegye el őt, de a fondorlatos alkalmazott az utcán kicsit megalázza őt. Szoknyában és tűsarkúban kell a járdára térdelnie, és megkérnie a férfit, hogy vegye el őt feleségül.

Bridget Jones – Mindjárt megőrülök!

Darcy: „Kérdezhetek valamit?”

Bridget: „Persze, de csak ha nem azt akarod kérdezni, hogy hozzám jössz-e feleségül?”

Darcy komoly tekintettel néz rá.

Bridget: „Ó, csak nem hozzám jössz?”

Darcy: „Hozzám jössz?”

Bridget Jones
Bridget Jones

A nyughatatlan

Johnny Cash ezerféleképpen próbálta már megkérni June Carter kezét, de mivel a lány mindig nemet mondott, ezért a férfi egyik közös fellépésük alatt, a közönség szeme láttára végzi el a lánykérést, és ez a szokatlanul új módszer még a kemény June szívét is meglágyítja. Joaquin Phoenix és Reese Witherspoon tökéletes páros a vásznon.

Igazából szerelem

Colin Firth kétszer is bekerült válogatásunkba (ő már csak ilyen), hiszen az Igazából szerelem alatt is embertömegek könnyezték tele zsebkendőiket, amikor Firth elutazott Portugáliába, hogy házvezetőnője kezét tört portugálsággal kérje meg az étteremben, ahol a lány pincérnőként dolgozik. A válasz természetesen igen. A mázlista!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top