Szabadidő

Világsztár a Ludwig Múzeumban: Glenn Brown kiállítás

A fiatal brit festő-generáció egyik leghíresebb alakja a művészettörténet ismert és kevésbé ismert alkotásait reprodukálja - merészen keverve korokat, stílusokat. Nézd meg Glenn Brownt a Lumúban!
Glenn Brown a legjobban csengő nevek közé tartozik a nemzetközi műkereskedelemben, ami többek között az amerikai galeristájának, Larry Gagosian-nek is köszönhető, akit az Art Review 2009 egyik legbefolyásosabb véleményformálójának választott.  Brown képei csillagászati összegekért cserélnek gazdát a legnagyobb londoni és New York-i aukciókon, a művek biztosítási összértéke kiemelkedően magas.

Glenn Brown (Hexam, 1966), a kilencvenes években a brit művészeti életbe berobbant festő-generáció egyik legsikeresebb alakja a festészetet mint témát állítja vizsgálódásának középpontjába. A művészettörténet ismert és kevésbé ismert alkotásait vagy a populáris kultúra képeit reprodukálja nagyméretű festményein. Korokat, stílusokat kever, virtuóz technikával, pasztózus ecsetvonás-effekttel állít elő tükörsima felületű képeket, egyszerre utalva a művészettörténet nagy alkotásainak kanonizált voltára és az egyedi műalkotások és reprodukcióik összetett viszonyára.

A mesterségbeli tudást szembeállítja a modern digitális képalkotási eljárásokkal. Aprólékos kézimunkával megfestett vásznai akár hatalmasra nagyított reprodukcióknak is tűnhetnek. Brown az eredetiség mindenható voltát is megkérdőjelezi: Rembrandt, Fragonard vagy Dalí műveit másolja; ez utóbbi miatt a Dalí alapítvány be is perelte a Turner-díjra jelölt festőt. Festészettörténeti idézeteivel olyan határterületeket is érint, mint a giccs vagy a science-fiction, ugyanakkor ironikusan kezeli a posztmodern látásmódot, mely az ilyen jellegű alkotásokat beemelte a magas művészet témái közé.
 

Világsztár a Ludwig Múzeumban: Glenn Brown kiállítás
Világsztár a Ludwig Múzeumban: Glenn Brown kiállítás

 

A Ludwig Múzeum kiállítása Glenn Brown munkásságának első átfogó bemutatója: a Tate Liverpool és a torinói Fondazione Sandretto Re Rebaudengóval való együttműködés eredményeként jött létre. A budapesti kiállítás anyaga néhány kivételtől eltekintve megegyezik a korábban megrendezett liverpooli és torinói kiállításokéval, ugyanakkor első ízben szerepelnek a válogatásban Glenn Brown ún. „rétegzett” grafikái, rézkarcai.

A kiállított műtárgyak a világ legnagyobb kortárs gyűjteményeiből és hollywoodi sztároktól kerültek az átfogó válogatásba, az életmű minél teljesebb bemutatása érdekében.

Glenn Brown
A kiállítás megtekinthető: 2010. február 04. – 2010. április 11.
Helyszín: LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM
Nyitva: kedd-vasárnap: 10:00-20:00 (hétfőn zárva)
www.ludwigmuseum.hu »

kiállítás.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top