Sztárok

A szeretet életet menthet

Szinte teljesen felépült súlyos betegségébõl Németh Kristóf édesanyja. A színmûvész szeretete, gondoskodása segített. A szülõi házban az édesapa, dr. Németh Lóránt és az édesanya, Szatmári Enikõ vár minket.





Kristóf késik, hajnalban forgatták a Barátok közt soros epizódját. Míg megérkezik, megismerkedünk Zsuzsi cicával és Lorúval, a beszélő madárral.

Mentőt, de azonnal!

– Ő mondta magáról, hogy ez a neve – magyarázza Lóránt. – Nem tudjuk, mennyi idős, 15 éve él nálunk. Kristóf 12 éves lehetett, amikor kint játszott a teraszon, és meglátta a madarat. Felemelte a kezét, és Lorú rárepült az ujjára.
Megérkezik a várva várt fiú. Üde csokorral köszönti anyukáját, és mi is kapunk egy-egy szál gyönyörű rózsát. Átlapozzuk a fotóalbumot, megnézzük édesapja csodaszép festményeit, és beszélgetünk.

– Mikor megtörtént a baj, aznap hazaköltöztünk Zsófival, a kedvesemmel. Egészen addig itt maradtunk apa mellett, míg anyukám jobban nem lett. Régóta nem lakom itt, de naponta ötször-hatszor beszélek a szüleimmel telefonon. Ennek a furcsa szokásomnak köszönhető, hogy ilyen gyorsan kiderült, nagy a baj. December 7-e, vasárnap volt, itt ebédeltünk együtt. Anyukám isteni finom ebédet készített, még palacsinta is volt! Délután kettőkor mentem haza. Otthon megnéztem egy filmet, majd mivel nagyon kimerült voltam, úgy döntöttem, kikapcsolom a telefonjaim, és másnap reggelig alszom. De mielőtt elvágtam volna magam a külvilágtól, még hazatelefonáltam. Anyukám vette fel, de nem tudott beleszólni. Azt gondoltam, édesapámmal történt valami, hiszen anyu 56 éves, apu 84. Itt álljunk meg egy pillanatra. Apu alig jár el itthonról, mégis nagyon vágyott egy mobiltelefonra. Két héttel az eset előtt vettem neki. Szerencsére, mert azonnal felhívhattam rajta. Mi van a mamával? – kérdeztem. A másik szobában van, kötöget, nézi a tévét – mondta. Addigra úgy levert a víz, mintha zuhanyoztam volna. Szólongattam anyut: baj van? Aha – csak ennyi volt a válasz. Nagy baj, mama? Aha. Édesapám közben észrevette, anya nem tud beszélni. Azonnal hívtam a mentőt. Édesanyám megmosakodott, és összepakolta a holmiját. Taxiba ültem, egyszerre értem oda a mentővel. Ismerőseim voltak a mentősök! Egyszer a Barátok közben forgattunk velük. Rögtön tudták: ez szélütés! Azonnal a stroke-központba mentünk, nem az ügyeletes kórházba. Le a kalappal előttük, és az összes orvos, ápoló előtt! A kórházban két óra múlva édesanyám lebénult. Kiszámíthatatlan, mi történt volna, ha lefekszem aludni, és a mama is ledől otthon, mert kicsit rosszul érzi magát…


Három hónap kórházban

– Kristóf édesapja magyarázza el, mi a betegség lényege: – A stroke a szervezetben beállt hirtelen komfortváltozás. Enikő esetében az egyik nyaki ütőér záródott el. A népnyelvben ezt a betegséget szélütésnek nevezik. A természet gondoskodik arról, hogy más helyről kerüljön az agynak abban a részébe vér, ám addig elpusztulhatnak agysejtek. Mivel agyunknak csak a tíz százalékát használjuk, más sejtek átveszik az elpusztultak szerepét, de ez időbe telik. Enikőnek a jobb oldalán a finom mozgás problematikus. Tökéletesen tudja, mit akar mondani, de nem mindig tudja kiejteni a szavakat. De az állapota gyorsan javul. Ebben segít a gyógytornász, a masszőr és a logopédus.

Folytatás a Meglepetés május 10-én megjelent 20. számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top