Sztárok

„Minek álmodni, ha ébren is jó?”

Az utolsó Neoton Família koncert 1998-ban volt, de Csepregi Éva hangja ugyanolyan élõ a fejünkben, mintha minden nap ezeket a dalokat hallanánk a rádióból. Pénteken ismét Neoton Família koncert lesz Budapesten.





– Melyik számot várod a legjobban, hogy ismét énekelhesd a Neotonnal?

– Van egy nóta, amit én még sohasem énekeltem a Neoton színpadán, mert annak idején Jakab Gyuri száma volt. Mindig fergeteges sikere volt, és ez volt Gyuri igazi nagy slágere a koncerteken. Ez az Emlékül. A pénteki koncerten én fogom énekelni, és ezzel a dallal emlékezni fogunk Gyurira és a többiekre, akik már nincsenek közöttünk. Ez a dal azért nagy kihívás nekem, mert az igazi Neoton-rajongók még emlékeznek, Gyuri éveken át milyen sikert kovácsolt ezzel a számmal. Ez egyben nagy felelősség is, de nagyon szeretném elénekelni.

– Hosszú idő telt el az első sikerek óta…

– A fiatalok talán nem is tudják az igazi történetet, csak valami halvány dolgot kaptak belőle. Nekem viszont ez az életem. Én úgy tanultam meg angolul, hogy magunkról kellett beszélni és ezért könnyen belemászott az idegen nyelv a fejembe. Nekem, persze az idős emberek sajátja, hogy a régi dolgok emléke olyan elven, mintha ma történt volna. Az elmúlt harminc év szinte ma történt velem, egy pillanat alatt.

– Melyik dalokat szoktad énekelni a fellépéseiden?

– Éneklem a nagy slágereket, mert ezeket várják: Don Quijote, Nyár van, de mindig be tudok csempészni olyan dalokat, amelyek a szólólemezeimről vannak, és egy-két Abba dalt is.





– A Don Quijote új feldolgozását szereted?

– Őszintén szólva, annyiszor énekeltem ezt és még néhány ismert slágert, hogy közben szoros kapcsolatba kerültem a dalokkal. Annak idején nagyon sokat kritizáltak minket. Azt mondták, ezek a slágerek habkönnyű dalok, egy pillanat alatt elmúlnak. Amikor Pásztor Laci gyerekei éneklik, örülök, hogy ezek a dalok újraélednek, és nekem ez egy jó elégtétel, mert vannak fiatalok, akik szívesen eléneklik ezeket a nótákat, és megcáfolják a régi kritikákat. A Don Quijote egy 25 éves dal. Szép kor egy slágernél, semmi rosszat nem mondhatunk róla. Eddig éljen minden sláger!

– Mennyi energiád jut a magánéletre?

– Most nagyon kevés. Kicsit lelkiismeret-furdalásom is van a fiam miatt, aki nagy vonalakkal áthúzta a május 30-át a noteszemben, kijelentette, oda nem vállalhatok semmit, beírta, hogy „ez az enyém”, mert ez az ő születésnapja. Sajnos, idén nem fog összejönni, mert akkor van az egyik főpróba, de a párom és Dávid fiam is megérti elfoglaltságaimat. Velem együtt izgulnak, várják a koncertet, mert tudják, nekem mennyire fontos. Amikor szorongok, hogy „úristen, nem lesz ott senki”, égés és kudarc lesz, ők biztatnak. Koncert előtt sok minden kavarog az ember fejében, ilyenkor még az is eszembe jut, hogy hasra fogok esni a színpadon. Ez is előfordult már…





– Babonás vagy? Kabalák védenek a balszerencse ellen?

– Olyasmit nem követek el, hogy otthon felejtek valamit és visszamegyek, mert az nálam maga a halál. Már a Dávid is tudja, ha vissza kell menni, akkor le kell ülni, körbe köpködni hármat, és akkor talán megússzuk. Ha nekem valamiért vissza kell mennem pénteken, akkor valami nagyon rossz fog történni.

– Amikor elkezdtél énekelni, sejtetted, hogy sikeres leszel?

– Egészen addig, amíg nem találkoztam Erdős Péterrel, az éneklés nekem egy kaland volt. Azt hittem, hogy ebből nem lesz igazi siker. Nekem Péter adott erőt, önbizalmat ehhez a szakmához. Addig mindig úgy éreztem, hogy csak fél lábbal vagyok ott. Péter nagyon sok mindenre rávilágított, sok mindent megmagyarázott, miatta maradtam a pályán. Ha ő nem lett volna, ha őt nem rendeli mellém az élet, akkor nem jutottam volna el oda, ahol most vagyok. Sokszor kérdezgetik tőlem a siker titkát, illetve hogy hogyan válhat valaki sikeressé. A pontos választ nem tudom, csak azt, hogy a Neoton Famíliával és Péterrel együtt sokat dolgoztunk a sikerért. Azóta is vannak nagyon sikeres emberek és zenekarok, de egyet nem tudnak úgy, ahogyan Péter. Nem tudnak tartós sikert elérni. Ez az ő titka. Most is vannak könnyű lángú, pletyka szintű sztárcsinálások a médiában, de szerintem ez nem hoz tartós sikert. Ő viszont ehhez értett. Összehangolta a Família dalait az image-ünkkel. Egy varázsló volt.







Neoton koncert  Budapesten
Helyszín: Puskás Ferenc Stadion
Időpont: 2005. június 3.


Csepregi Éva honlapja »

Kapcsolódó fórum:

Neoton-koncert »






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top