Sztárok

Az orvos, aki utálja a betegeket

Isten tudja, miért imádja mindenki ezt a dokit, pedig gonosz, utálatos, és állandóan morog, mégis ellenállhatatlanul vonzó fickó. Õ <b>Doktor House</b/>, az új kedvenc, egy igencsak különleges kórházsorozatból.




Orvosként zseniális, emberként kész katasztrófa. Egy egyáltalán nem emberséges, cseppet sem kedves orvos. Egy doktor, aki földi istenként éli a hétköznapjait, valaki, aki az emberiségért küzd, miközben gyűlöli az embereket. Doktor House karaktere új színt visz a már kissé egyhangúvá vált kórházsorozatok világába.


Mi fán terem Doktor House?

A Dr. House című sorozat tulajdonképpen egy krimi. Csak a rosszfiúkat bacilusoknak hívják benne, és Dr. Gregory House csípi fülön őket – jellemezte a sorozatot David Shore, az ötletgazda. Az utálatos, embergyűlölő orvos karakterét állítólag akkor találta ki Shore, amikor becsípődött a csípője, és egy nagyon elegáns és méregdrága specialistánál járt kivizsgáláson. – Mivel az orvos nagyon elfoglalt volt, csak három héttel későbbre kaptam időpontot – meséli Shore. – Addigra elmúlt ugyan a panaszom, de gondoltam, mégis jobb, ha elmegyek. Az orvos kedves volt velem és türelmes, pedig csak az idejét raboltam. De eszébe sem jutott rám mordulni, hogy mi a fenéért vagyok ott, ha már nem fáj semmim. Aztán eszembe jutott, hogy mi lenne, ha egy orvos ezt a szemembe is mondaná egyszer?! Úgyhogy megalkottam Dr. House karakterét.








Doctor House
Név: Hugh Laurie
Születési idő: 1959. június 11.
Családja: Tudós családban nevelkedett, maga is nagyon tanult és olvasott, emellett imád sportolni.
Érdekesség róla: több könyvet is írt, az egyik Angliában bestseller lett. A zenét is nagyon szereti, több számot is írt már, és közülük néhányat ő maga énekelt fel.





Doktor House egy igazi antidoktor.
Legalábbis tökéletes ellentéte azoknak az orvosoknak, akiket a sorozatokból eddig megismertünk. Nem hajlandó fehér köpenybe bújni, úgy kapkodja be a fájdalomcsillapítót, mintha mentolos cukorka lenne, és egyáltalán nem érdeklik az emberek. Alapelve, hogy egy beteg ne beszéljen, mert a hazudozásaival csak megnehezíti a helyes diagnózist, így a legtöbb pácienssel nem is találkozik személyesen. A örökké morcos, sánta orvos egy combját érintő érelzáródás miatt képtelen fájdalomcsillapító nélkül meglenni, de ő kifejezetten büszke a drogfüggőségére.

Ha mégis úgy adódik, hogy Dr. Lisa Cuddy, a kórház igazgatója valamilyen fondorlatos módon – zsarolással, fenyegetéssel, csellel – rá tudja venni, hogy részt vegyen a járóbeteg-rendelésen, na abban biztos nem lesz köszönet! Az egyik epizódban például egy furcsa rosszulléttől szenvedő nőt vizsgál meg, majd a hasi ultrahang után közli a diagnózist: ez bizony egy parazita. Szegény nő összeomlik, de House megnyugtatja, némely nő ragaszkodik a parazitájához. Nevet adnak nekik, kis ruhácskákba öltöztetik őket, aztán nevelik vagy húsz évig. A cinikus doki így hozta a tudtára, hogy állapotos…



Ami a szerep mögött van



Bosszant, amikor azt hallom az emberektől vagy rajongóktól, hogy „zsémbes pasi ez a Dr. House, de aranyból van a szíve”. Ezúton jelezném, hogy olyan nincs neki – mondja a sorozat írója, aki szerint Hugh Laurie-nál jobbat elképzelni sem lehetett volna Gregory szerepére. Az angol elitből származó Hugh eredetileg régésznek tanult a világhírű Cambridge egyetemen. A színészet csak később, az egyetem utolsó évében térítette el eredetileg választott szakmájától. Az egyetem alatt találkozott első nagy szerelmével, Emma Thompsonnal is, akivel azóta is baráti viszonyban vannak. A tudós családból származó Laurie Angliában hamar ismert komikussá vált, hála a Fekete vipera című sorozatnak. Magyarországon mozifilmekből is ismerhetik a nézők, szerepelt a 101 kiskutyában és a Stuart Little kisegér című gyerekfilmben is. Amikor a Dr. House szerepére jelentkezett, nem táplált túlzott reményeket, melyet mi sem bizonyított jobban, mint hogy feleségét és három gyerekét hátrahagyta Londonban, ő pedig beköltözött egy Los Angeles-i szállodába a forgatások idejére. Hugh Laurie úgy tervezte, hogy ha egy-két epizód után befuccsol a sorozat, egyszerűen hazarepül. A közönség azonban imádta a morcos orvost és gárdáját, és nézettségi adatok az egekbe szöktek. Amerikában azóta a sorozat harmadik évadját kezdték el forgatni, amiért a színész epizódonként több mint 60 millió forintnak megfelelő összeget vághat zsebre. 



















Dr. Allison Cameron – Jennifer Morrison

Ő az immunológus a csapatban. Férje gyógyíthatatlan betegségben hunyt el, amit a lány azóta sem tud kiheverni. Igaz, mostanában úgy tűnik, Dr. House jó gyógyír lenne a szívfájdalmára.





 
Dr. Robert Chase – Jesse Spencer

A gazdag ausztrál családból származó fiú az atyai protekciónak köszönheti az állását. Mindenesetre, ha nem is egy szuperjó orvos, nagyon jóképű fiú.




Dr. Eric Foreman – Omar Epps

Két dudás egy csárdában… Foreman, a csapat idegsebésze még csak nem is sejti, mennyire hasonlít idegesítő főnökére.




Dr. James Wilson – Robert Sean Leonard

Ő ugyan nem tagja House csapatának, de egyike azon keveseknek, akik el tudják viselni a férfit. Egyébként onkológus, és sokszor nagy segítség a mogorva orvos eseteinél.




Dr. Lisa Cuddy – Lisa Edelsein

Cuddy igazgatja a kórházat, melynek House és csapata az alkalmazásában áll. A csinos igazgatónő valamilyen érthetetlen oknál fogva még mindig szerelmes a kiállhatatlan Gregory House-ba, akivel korábban egy kisebb afférja is volt már.




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top